Foto: TV Slovenija, zajem zasloma
Foto: TV Slovenija, zajem zasloma

Mnenja naključnih sogovornikov na ulicah Ljutomera o bolj kot ne politični skovanki "prleški sendvič" so enotno kritična. Ne prleški sendviči, pač pa prleška tünka, pravi stroka. Ki je slovensko in evropsko zaščitena že od leta 2010 kot prvi mesni izdelek v naši državi.
Frančiška Lebarič s kmetijsko-gozdarske zbornice poudarja: "Prleška tünka je zagotovo eden vrhunskih izdelkov in prepoznaven oz. ponos celotne Slovenije."

Gre za kose prekajenega, popečenega svinjskega mesa. Boris Filipič iz Logarovcev pojasnjuje: "To meso je konzervirano z zaseko. Mora biti lepo zaglajeno, ne sme biti zračnih mehurčkov."

Meso iz tünke se nareže na tanke kose in ponudi z zelenjavo. Je to torej vendarle sendvič?

"Ne vem, jaz nisem slišal za prleški sendvič," odločno pravi Filipič.

In najizvirnejša sladica po okusni tünki? Pravijo, da je to prleška gibanica, katere receptura je prav tako na poti k evropski zaščiti.

Prleki za prleški sendvič še niso slišali