Saint-Tropez, nekdaj preprosta ribiška vasica, je danes 'igrišče' za slavne in bogate. Foto: Pixabay
Saint-Tropez, nekdaj preprosta ribiška vasica, je danes 'igrišče' za slavne in bogate. Foto: Pixabay

"Te obtožbe so zame šokantne. A žal so resnične," je za tamkajšnje medije povedala županja Sylvie Siri in dodala, da tako ona kot celoten mestni svet v celoti nasprotujejo "takšnim nizkotnim praksam, ki uničujejo podobo mesta".

Na jahti, zasidrani v Saint-Tropezu, se je leta 2006 poročila zvezdnica Pamela Anderson. Foto: AP
Na jahti, zasidrani v Saint-Tropezu, se je leta 2006 poročila zvezdnica Pamela Anderson. Foto: AP

Časopis Nice Matin je namreč navedel trditve neimenovanih kulinaričnih poznavalcev, ki so opozorili, da so nekatere restavracije v Saint-Tropezu začele preverjati imena strank v svoji bazi podatkov in zavračati rezervacije, če so presodile, da njihov prejšnji obisk ni prinesel dovolj velikega računa ali napitnine, članek povzema Guardian.

Eden od gostinskih delavcev je za časopis povedal: "V bistvu gre za to, ali ob obisku restavracije razmetavate z denarjem ali pa ste le 'majhna riba'." Ena izmed strank je to prakso potrdila, dejala je: "Če ob zadnjem obisku niste zapravili veliko, vam v isti gostilni preprosto rečejo, da do začetka septembra ni prostih miz."

Nekateri člani osebja in pretekli gostje so za omenjeni časopis še dejali, da je vse pogostejša tudi navada, da gostinci gostom rečejo, da lahko pridejo, a pri tem postavijo minimum, koliko morajo ob obisku zapraviti. "Rečejo na primer: Seveda, imamo mizo za 5000 evrov. Je to za vas v redu?" Neka druga priča pa je dejala, da je neka restavracija najmanjši znesek postavila pri 1500 evrih na gosta.

Časopis je navedel tudi, da restavracije v tem nekdanjem ribiškem mestu, v katerega zadnjih sto let zahajajo slavni in premožni, zahtevajo tudi visoke napitnine, in poročal, da je bogatega Italijana pred kratkim do parkirišča zasledoval natakar, ki je bil jezen, ker je pustil 500 evrov napitnine, kar je približno deset odstotkov zneska računa, namesto "običajnih" 20 odstotkov.

V Franciji napitnine niso obvezne, saj je znesek za postrežbo že vključen v končni račun.

Plaža v mestu leta 1931. Foto: AP
Plaža v mestu leta 1931. Foto: AP

Županja je zato dejala, da se bo ob koncu visoke sezone sestala z lastniki restavracij in jih opozorila na njihovo početje, dodala pa, da so se takšne zlorabe že tako razširile, da je pripravljena sprejeti nekatere ukrepe. Restavracijam, pri katerih bodo ugotovili, da so krive organiziranega izsiljevanja ali nezakonitega zbiranja podatkov brez privolitve in v popolnem nasprotju z zakoni o zasebnosti podatkov, bi po njenih besedah lahko odvzeli dragocene licence za obratovanje v poznih nočnih urah.

Nekdaj "preprosta hčerka morja"

Pisatelj Guy de Maupassant je Saint-Tropez opisal kot "očarljivo, preprosto hčerko morja". Njegovo slikovitost so konec 19. stoletja prvi odkrili slikarji in pisatelji, ki sta jih pritegnila preprostost te ribiške vasice in čudovita svetloba v njej. A že leta 1937 se je pisateljica Colette pritoževala nad številom ameriških avtomobilov v pristanišču. Leta 1989 je francoska filmska zvezdnica Brigitte Bardot izjavila, da zaradi prevelikega navala turistov ne more več živeti v Saint-Tropezu in da ga "prepušča vsiljivcem".

Tudi raziskave so večkrat pokazale, da so številni prebivalci Saint-Tropeza naveličani astronomskih cen, neustreznih storitev in brezbrižnega osebja.