Foto: Reuters
Foto: Reuters

26-letni pisarniški delavec iz zahodnega okrožja Hjogo je eden od številnih potrošnikov po vsem svetu, ki jih je pritegnila entomofagija ali uživanje žuželk, ki postajajo vse bolj trajnostni način prehrane. Kot otrok je Jamamoto včasih za prigrizek vzel kobilice v sojini omaki, tako da prav popolnoma novo uživanje žužkov ni.

V Tokiu si je kuhinjo na podlagi žuželk privoščil v kavarni Take-Noko, kjer so se specializirali prav za to.

"Zabavno je izbirati iz širše ponudbe jedi," je povedal Jamamoto v lokalu, opremljenem s slikami žuželk ter z gomazečimi ščurki, mravljami in hrošči v terarijih. "Vse je bilo okusno. Še posebej mošt iz vodnih stenic je bil zelo osvežilen in slasten, kot zeleno jabolko."

Entomofagija se je začela jemati resno, potem ko so Združeni narodi žužke označili kot trajnostni vir beljakovin, ki bi lahko nahranil svetovno prebivalstvo, ki naj bi do leta 2050 naraslo na vrtoglavih 9,7 milijarde.

Zanimanje za žuželke se je okrepilo tudi z negativnim vplivom mesne industrije na podnebne spremembe in s svetovnim pomanjkanjem hrane zaradi skrajnih vremenskih pojavov in vojn.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po žuželkah posegali že med vojno

In medtem ko nekateri potrošniki menijo, da je uživanje žuželk ogabno, ima Japonska bogato gastronomsko zgodovino prehranjevanja z žuželkami.

Kobilice, sviloprejke in ose so tradicionalno uživali v celinskih pokrajinah, kjer ni bilo veliko mesa in rib, praksa, ki se je še okrepila med pomanjkanjem hrane med drugo svetovno vojno in po njej, je povedala upravnica Take-Noka Mičiko Miura.

"V zadnjem času je bilo kar nekaj napredka pri vzgoji čričkov in črvov za hrano, tako da možnosti uporabe insektov kot sestavin resnično naraščajo," je dodala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Več podjetij, vključno z državno znamko pekovskih izdelkov Pasco, prodaja torte in prigrizke iz moke čričkov, v podjetja, ki se ukvarjajo z žuželkami, pa je v zadnjem letu vlagalo kar nekaj japonskih tehnoloških velikanov. Moko iz čričkov so začeli uporabljati celo v japonskih šolskih menzah.

O tem, da zanimanje narašča, priča tudi, da so v Take-Noku ob koncih tedna pogosto polno zasedeni. Zamisel za restavracijo se je porodila Takeu Saitu, ki je pred devetimi leti ustanovil podjetje Takeo Inc, ki je zraslo v velik posel, ki vključuje tudi pakirano hrano z več kot 60 vrstami priboljškov iz žuželk, od škorpijonov do tarantel.

"Naš cilj ni, da bi bile žuželke nekaj ločenega, ampak da bi jih uživali za isto mizo kot zelenjavo, ribe in meso," je povedal Saito.