Foto: Organizator
Foto: Organizator

Vodnik je ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po vsej Sloveniji izvedel šesto leto zapored. Najboljšo oceno si je tudi letos prislužila Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, štiri kape pa so prejele še Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava), Grič (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Milka (Kranjska Gora), Restavracija Strelec (Ljubljana), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško) ter JB restavracija (Ljubljana).

Poleg tega so 30 restavracijam podelili tri kape, razglasili pa so še prejemnike posebnih priznanj. Ob že omenjenih šefih leta in prihodnosti si je naziv šefa tradicije prislužil Simo Komel (Bistro Grad Štanjel, Štanjel), mladega talenta Rok Smonkar (Posestvo Gjerkeš, Fikšinci), najboljšega sommelierja/natakarja pa Andrej Kurež (Restavracija Hotela Marina, Izola).

Naziv najboljši pop - gre za kategorijo priljubljenih, dobro obiskanih, trendovskih in dostopnih restavracij - je letos pripadel Etno hiši Baščaršija (Maribor). Nagrado za najboljšega slaščičarja sta tokrat prejela Saša Mišič in Matevž Kmet (Restavracija Cubo, Ljubljana).

Direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić je na prireditvi, ki je v torek potekala v Ljubljani, povedala, da je njihovo poslanstvo že od vsega začetka, torej nekaj več kot pol stoletja, odkrivanje vrhunskih kulinaričnih dosežkov. Veseli jo, da so med letošnjimi prejemniki posebnih priznanj "izjemni šefi, ki gostom vsak dan postrežejo jedi s svojo polno predanostjo".

"Slovenija kljub svoji majhnosti krepi sloves gastronomske velesile. Njen uspeh je močno zasidran v trajnostnem pristopu, ki ga odraža tudi znak Slovenia Green Cuisine. Kot direktorica Slovenske turistične organizacije sem izredno ponosna, da sodelujemo z vodnikom Gault & Millau pri dvigovanju prepoznavnosti naše hrane in vin na svetovni ravni. Skupaj širimo glas o dosežkih, ki odsevajo bogastvo naše kulinarične dediščine in inovativnost naših chefov. Iskrene čestitke vsem, ki s svojim delom in zavezanostjo k odličnosti pomembno prispevajo k promociji Slovenije kot destinacije vrhunske gastronomije," je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak Olaj.

Celoten seznam vseh, ki so se uvrstili v vodnik, bo znan konec meseca z izidom tiskane izdaje vodnika.