Š'torta, nova piranska sladica. Foto: Jakob Bužan
Š'torta, nova piranska sladica. Foto: Jakob Bužan

Projekt so kot poklon tradiciji solinarstva in oljkarstva zasnovali v Mestni kavarni Piran, recept za tortico pa je pripravil najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, 23-letni Kristian Zule iz Stare gostilne Piran. Š'torto je obogatil s slastno karamelo s piransko soljo in z olivnim moussom, tortici pa lahko dodate tudi nekaj kapljic lokalnega oljčnega olja.

Foto: Jakob Bužan
Foto: Jakob Bužan

"Pri ustvarjanju recepta me je vodil mediteranski temperament Pirana, ki je glavni vir navdiha tudi v moji kuhinji. Tu so se ljudje že od nekdaj posvečali pridelavi soli in oljk, zato sem si zadal kar velik izziv, kako iz teh sestavin pričarati sladico," je Kristian Zule pojasnil nenavadno izbiro soli in oliv za osnovo sladice.

Zasnovo je iz butične v za večje količine primerno izvedbo prevedla izkušena slaščičarka Magdalena Skočir, ki ročno izdeluje vse sladice, ki so na voljo v Mestni kavarni Piran.

Izkupiček Š'torte, ki v vitrine Mestne kavarne Piran prihaja 1. decembra, bo namenjen podpori lokalnega okolja. Do 15. aprila bo celoten znesek vsakega nakupa Š'torte namenjen dobrodelnemu prostovoljnemu društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.

Piran odslej vabi z novo sladico