Restavracijo El Celler de Can Roca iz španske Girone vodijo trije bratje, Joan, Jordi in Josep Roca. Foto: EPA
Restavracijo El Celler de Can Roca iz španske Girone vodijo trije bratje, Joan, Jordi in Josep Roca. Foto: EPA
Restavracija El Celler de Can Roca slovi po svoji t. i. kulinarični izkušnji, sestavljeni iz 14 hodov, v kombinaciji z vini z Iberskega polotoka. Foto: El Celler Can Roca
El Celler de Can Roca iz španske Girone je najboljša na svetu. Slavje bratov ob razglasitvi rezultatov. Foto: EPA
Rene Redzepi iz danske Nome se je uvrstil na tretje mesto. Foto: EPA

Kot so v utemeljitvi zapisali podeljevalci nagrade, britanska revija Restaurant, sta "radovednost in ustvarjalnost pognali brate Roca - restavracijo vodijo trije bratje Joan (glavni kuhar), Jordi (skrbi za sladice) in Josep (odgovoren za vina), v kulinaričnem svetu pa veljajo za "sveto trojico" - nazaj na vrh.

"To je restavracija, ki nikoli ni pozabila svojih skromnih korenin, občutka za domačnost in toplino ter potrebe po postrežbi izjemno okusnih jedi in izvrstnih vin," so zapisali pri Restaurantu.

Josep Roca je nagrade zelo vesel: "Ta prepoznavnost pomeni, da nam zaupa veliko ljudi in da zaupajo v našo predanost svojim vrednotam ter temu, kar gastronomija predstavlja."

Restavracija El Celler de Can Roca slovi po svoji t. i. kulinarični izkušnji, sestavljeni iz 14 hodov, v kombinaciji z vini z Iberskega polotoka. V kuhinji uporabljajo tradicionalne sestavine iz rodne Katalonije.

Na drugo mesto lestvice britanske revije Restaurant se je uvrstila italijanska Osteria Francescana, medtem ko je štirikratna zmagovalka, danska Noma, zasedla tretje mesto.

Med najboljših deset so se uvrstile še restavracije v Peruju, ZDA, Španiji, Veliki Britaniji, Braziliji ter na Japonskem in Tajskem.

Restavracije ocenjuje žirija, sestavljena iz 972 "neodvisnih strokovnjakov", med katerimi so pisci o hrani, kuharji, lastniki restavracij ter gurmani. Člani izberejo svojih sedem najljubših restavracij, v katerih so jedli v zadnjih 18 mesecih.

Kritiki menijo, da je sistem odprt za zlorabe, saj člani žirije ne potrebujejo fizičnega dokaza, da so res obiskali določeno restavracijo.

Organizatorji so za nadzor nad glasovanjem sicer najeli svetovalno podjetje Deloitte in obenem zatrjujejo, da člani žirije ne morejo glasovati za restavracije, v kateri imajo svoje interese. A kljub temu so kritiki prek spletne peticije zbrali 350 podpisov, s katero pozivajo sponzorje, da bojkotirajo nagrado.

Večina pritožb prihaja iz Francije, ki se ji v zadnjih dveh letih ni uspelo uvrstiti med deset najboljših na svetu, nikoli pa tudi še ni osvojila prvega mesta.

Seznam najboljših 10 restavracij:

1. El Celler de Can Roca (Girona, Španija)

2. Osteria Francescana (Modena, Italija)

3. Noma (Köbenhavn, Danska)

4. Central (Lima, Peru)

5. Eleven Madison Park (New York, ZDA)

6. Mugartiz (San Sebastian, Španija)

7. Dinner by Heston Blumenthal (London, Velika Britanija)

8. Narisawa (Tokio, Japonska)

9. D.O.M. (Sau Paulo, Brazilija)

10. Gaggan (Bangkok, Tajska)