Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Slovenija je imela kot Evropska gastronomska regija 2021 zaradi covidne krize, zaprtij, omejitve potovanj in vseh protivirusnih ukrepov sicer omejene možnosti predstavitve kakovosti svoje gastronomije Evropi in svetu. Vseeno pa sta za njo uspešen pomladanski Teden restavracij in zelo uspešna turistična sezona. "Zato nas zdaj čaka še finale!" so prepričani prireditelji Tedna restavracij.

Na jesenskem Tednu restavracij bo sodelovalo 98 slovenskih restavracij in gostiln, ki so se s srčki uvrstile v strogi izbor. "Kar nekaj jih je sicer moralo sodelovanje odpovedati, saj se po dolgem zaprtju javnega življenja enostavno niso več odprle ali pa se bojujejo s kadrovskimi težavami v kuhinji in strežbi," opažajo v podjetju Vivi. Vseeno pa jesenski teden restavracij vključuje šest restavracij in gostiln, ki bodo sodelovale prvič, številne "stare" pa goste pričakujejo v novi podobi in z novo ponudbo, nastalo v času zaprtja.

Posebnost bosta tudi dve restavraciji na t. i. pop-up lokacijah. Hiša Denk bo goste pogostila čez cesto v bistroju Marco ob prisotnosti kuharskega mojstra Gregorja Vračka. Gostilna Repovž, ki je zaprta zaradi prenove, pa bo gostovala na vinogradniškem posestvu Domaine Slapšak na Dolenjskem.

Gostinci so po besedah prirediteljev v uspešni poletni sezoni ponovno našli dobro formo, prilagodili so se tudi vsem zaščitnim in protivirusnim ukrepom. "Gostje pa tudi vemo, s čim se moramo 'oborožiti' – s PCT-potrdilom," so zapisali.

TEDEN RESTAVRACIJ

"Upoštevajte pravilo PCT, ker je to vstopnica v kulinarično razvajanje, ki vam ga bodo v izbranih restavracijah po vsej Sloveniji ponudili najboljši kuharski mojstri in mojstrice," je pozval kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger. "Uspešen Teden restavracij bo naša pomoč slovenskim gostincem, ki so nam že tolikokrat dokazali, kako vrhunski so," je še prepričan.

Vsaka sodelujoča restavracija bo tudi tokrat pripravila enega ali več menijev z najmanj tremi hodi in po enotni ceni 19 evrov, z dodatkom za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah – tiste z dvema srčkoma bodo stregle po ceni 21 evrov, tiste s tremi in štirimi srčki pa po 25 evrov.

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), pokroviteljice Tedna restavracij, Maja Pak je prepričana, da bodo številne restavracije v Tednu restavracij poudarile zeleni vidik slovenske vrhunske gastronomije. "STO predstavlja Slovenijo kot varno, trajnostno in butično gastronomsko destinacijo za vrhunska gastronomska doživetja," je poudarila in spomnila, da se lahko tudi gostilne in restavracije zdaj vključijo v Zeleno shemo slovenskega turizma, letos brezplačno.