Ob sončnih petkih bo na Pogačarjevem trgu spet težko najti kak prazen kotiček. Foto: Promocijsko gradivo
Ob sončnih petkih bo na Pogačarjevem trgu spet težko najti kak prazen kotiček. Foto: Promocijsko gradivo
"Vrhunska kulinarika za vsakogar" je vodilo projekta, ki je v zadnjih petih letih utrdil svoj status zgodbe o uspehu. Foto: Promocijsko gradivo
Kot pravijo organizatorji, nimajo namena v neskončnost širiti nabora ponudnikov, več jim pomeni vzdrževanje ravni kakovosti. Foto: Promocijsko gradivo
Ekipa Odprte kuhne z Valterjem Kramarjem in Ano Roš iz Hiše Franko, pred kratkim ovenčane z naslovom najboljše slovenske restavracije. Foto: Promocijsko gradivo

"Tudi letos začenjamo v Ljubljani na Pogačarjevem trgu, kjer se bomo ob vrhunski ponudbi hrane in pijače družili vsak sončni petek, dokler bo vreme jeseni dopuščalo," je ob pripravah na začetek nove sezone povedala Alma Kochavy, vodja projekta. Odprta kuhna bo gostovala tudi v drugih slovenskih mestih: prvo bo na vrsti Celje, in sicer že to soboto, 1. aprila. Sledilo bo gostovanje v Kopru v soboto, 15. aprila, prvi letošnji obisk Nove Gorice pa Odprta kuhna načrtuje v sredo, 26. aprila.

Kulinarična karavana Odprte kuhne bo Mestno tržnico Celje, Carpacciov trg in Taverno v Kopru ter Bevkov trg v Novi Gorici obiskala vsak mesec enkrat, izjema sta le julij in avgust. "Takrat bo tudi naš urnik bolj počitniški in se bomo na Odprti kuhni družili le ob petkih v Ljubljani," pravi Alma Kochavy. Sicer pa se bo Pogačarjev trg v gurmansko-družabno središče prelevil vsak petek marca, aprila, maja in oktobra med 10. in 21. uro, od junija do septembra pa med 10. in 22. uro.

Dobrote z vseh koncev Slovenije in sveta
Koncept tako med domačini kot turisti izjemno priljubljene kulinarične tržnice ostaja enak – raznolikost, izvirnost, svežina in kakovost v jedeh z vseh koncev Slovenije in iz svetovnih kuhinj, ki jih dopolnjuje bogata ponudba vin, koktajlov, piva in drugih pijač. Lani je na 40 dogodkih projekta sodelovalo kar 75 različnih ponudnikov, letos se obeta še kakšen več.

"Zadnjih nekaj mesecev smo preživeli v intenzivnih dogovorih s ponudniki in z veseljem lahko povem, da nam bo uspelo na Odprte kuhne letos pripeljati nove kulinarične zgodbe, nove chefe in nove restavracije. Mislim, da smo mejo za mednarodno kulinariko že dosegli, zato smo letos še več poudarka dali sodelovanju s ponudniki iz različnih slovenskih regij," je povedal direktor Lior Kochavy, a opozoril, da ekipa Odprte kuhne kljub temu nima namena v neskončnost širiti nabora ponudnikov, temveč največ dela vlaga v vzdrževanje ravni kakovosti, ki jo želijo nuditi obiskovalcem. "Od tega ne odstopamo in kot kulinarična tržnica se od drugih, podobnih projektov razlikujemo prav v tem, da ulično hrano za Odprto kuhno snujejo tudi v nekaterih najboljših slovenskih restavracijah, kot sta Hiša Franko in JB Restavracija," je poudaril Lior Kochavy.

Presežkov ne mečejo stran
Posebnost Odprte kuhne je tudi njena "zelena duša", saj si organizatorji prizadevajo za ukrepe za ločevanje vseh odpadkov in za uporabo povratne ali v celoti razgradljive embalaže. "Ker hrano obožujemo in cenimo, tudi presežkov na Odprti kuhni ne mečemo stran. Zato sodelujemo z Zavodom Pod strehco, ki že pripravljene obroke razdeli družinam v stiski, iz še neuporabljenih sestavin pa v svoji ljudski kuhinji pripravi lastne obroke," je dejala Alma Kochavy.

Oglejte si nekaj utrinkov z odprtja pete sezone na Pogačarjevem trgu.