Zajtrk je že pregovorno najpomembnejši obrok dneva. Foto: Pixabay
Zajtrk je že pregovorno najpomembnejši obrok dneva. Foto: Pixabay

Znanstveniki univerze v Aberdeenu so v raziskavi točno nadzorovali obroke v testnih skupinah in tako primerjali vplive obilnih zajtrkov proti vplivom obilnih večerij. Ugotovili so, da ljudje pokurimo enako kalorij, ne glede na to, kdaj imamo najobilnejši obrok dneva.

Tega pa ne morejo trditi za teke trideseterice sodelujočih. Pri ljudeh, ki so največ kalorij zaužili za zajtrk, je ta čez dan bil bistveno manjši kot pri drugih, to pa jim je omogočilo lažje "prenašanje" predpisane diete.

Obilen, a zdrav zajtrk

Zajtrk udeležencev je znašal skoraj polovico dnevnega vnosa kalorij, vseboval pa je jogurt, jajca, klobase, gobe in smoothie. Ključna je bila visoka proteinska vrednost zajtrka, ki daje največji občutek sitosti.

Vsem udeležencem raziskave so dva meseca skrbno pripravljali zajtrk, kosilo in večerjo s hranilno vrednostjo 1700 kalorij dnevno. Prvi mesec poskusa so prostovoljcem pripravili ogromen zajtrk, ki je predstavljal skoraj polovico dnevne količine kalorij, temu sta sledila manjše kosilo in še skromnejša večerja. Naslednjih 30 dni pa je poskus potekal ravno obratno, najobilnejši obrok so prostovoljci prejeli zvečer.

Takšna prehrana "deluje" tudi v resničnem življenju

Rezultati so pokazali, da količinska razporeditev obrokov ni vplivala niti na kurjenje kalorij prostovoljcev niti na izgubo telesne teže. Ključna razlika pri "časovni manipulaciji" uživanja hrane je bila ta, da so se udeleženci raziskave počutili manj lačno, ko je bil zajtrk njihov najobilnejši obrok dneva.

"Študija je pokazala, da je obilen zajtrk ključ do nadzorovanja apetita," je bila jasna Alexandra Johnstone, profesorica na Aberdeenski univerzi. Dodala je še, da s takšnim začetkom dneva tudi v resničnem življenju ljudje lahko nadzorujejo tek, a kljub temu brez težav opravijo vse dejavnosti dneva.

Ljudje imajo drugačne prehrambne navade

Večina ljudi ima popolnoma drugačen ritem, saj bolj od obilnega zajtrka cenijo daljši spanec. "Zato ljudje največ pojedo prav zvečer," je dodala profesorica Johnstone. Prav tako pa je veliko odvisno od bioritma vsakega posameznika, zato nekateri znanstveniki predlagajo količinsko večje obroke takrat, ko so ljudje dejansko najbolj lačni. Tudi zato bo prehranjevanje delavcev v nočnih izmenah naslednji korak raziskave razporeda kalorij.