Organizatorji so si letos zaradi vremena še pred dnevi grizli nohte, je za Radio Slovenija povedala direktorica javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Kaja Beton. A na koncu so si lahko oddahnili. "Vroč začetek aprila nas je kar malo skrbel, želeli smo si, da se temperature nekoliko spustijo. Za čokolado je idealna temperatura, da se ne bo stopila."

Največja letošnja novost je razstava trinajstih unikatnih čokoladnih mozaikov, ki jih je izdelalo 12 slikarjev, umetnikov in rokodelcev iz radovljiške občine. "Gre za inovativno idejo, kako povezati kulinariko in kulturo oziroma ustvarjalnost," je povedala Beton. Čokoladne mozaike bodo podarili ustanovam in skupinam ljudi, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo priti na festival. Tako bodo letošnjemu festivalu dodali tudi dobrodelno noto.

Na festivalu se letos predstavlja 20 ponudnikov.

Osrednje festivalsko prizorišče je nekdanji grajski park, kjer poteka bogat spremljevalni program s številnimi glasbenimi in drugimi izvajalci. Tokrat bodo park prvič zasedli tudi akrobati Dunkin Devils, na odru pa se bodo predstavili Nipke, Leopold I, Veseli svatje, Masharik, Rok'n'band, The River s plesalci Wild West ter Artistik.

V program se po nekaj letih premora vrača modna revija, na kateri bodo predstavili oblačila z dodatkom pravega lesa v barvah čokolade. Povratnik na festival je tudi poslikava telesa. V Graščini čokoladnih doživetij pa bo znova potekal program s kulinaričnimi delavnicami za odrasle in otroke. Na voljo bosta tudi posebno vodeno čokoladno doživetje ČokoBarok in novo doživetje za otroke S čarodejem v grajsko klet.

Tudi letos so pred festivalom izvedli tekmovanje za naj pralineja, na katero se je z 12 pralineji prijavilo šest slovenskih čokoladnic. Prvo mesto je zasedel praline crunchy yuzu čokoladnice Lucifer, drugega pa Mak & malina čokoladnice Rajska ptica. Ta je izdelala tudi tretjeuvrščeni praline tepko, in sicer za Turističnoinformacijski center Vrhnika.

Zgodba čokoladnice Lucifer