Množica Moskovčanov na odprtju prve izpostave McDonald'sa v državi 31. januarja 1990. Foto: Reuters
Množica Moskovčanov na odprtju prve izpostave McDonald'sa v državi 31. januarja 1990. Foto: Reuters

Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, kažejo pred McDonald'sovimi drive-in restavracijami dolge kolone avtomobilov, pred običajnimi poslovalnicami pa množice Rusov, zavitih v zimska oblačila, čakajoč na še zadnji Big Mac v 32 letih.

Sorodna novica Zbogom, Moscow Mule in White Russian? Bojkot vsega ruskega tudi v barih

Izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski je po seriji umikov multinacionalk iz Rusije in kritikah, ker ne ukrepa, v torek sporočil, da bo podjetje zaradi ruske invazije na Ukrajino "za nedoločen čas" zaprlo vseh svojih 850 restavracij.

Prva izpostava McDonald'sa v Rusiji se je odprla pred skoraj točno 32 leti na Puškinovem trgu v Moskvi, 31. januarja 1990, v čemer so mnogi takrat videli veliko simbolno potezo, znak neizogibnega propada Sovjetske zveze, ki je razpadla le nekaj mesecev pozneje, in tajanja ledu hladne vojne.

Zdaj so spomini na tisto obdobje za Ruse ponovno oživljeni.

Ponovno odprtje "nemogoče predvideti"

Fotografija iz prve McDonald'sove poslovalnice v Rusiji v novem muzeju sodobne umetnosti GES-2 v Moskvi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Fotografija iz prve McDonald'sove poslovalnice v Rusiji v novem muzeju sodobne umetnosti GES-2 v Moskvi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

“V dobrih 32 letih, kolikor McDonald’s deluje v Rusiji, smo postali ključni del 850 skupnosti, v katerih delujemo,” je zapisal Kempczinski v okrožnici zaposlenim. “Hkrati pa naše vrednote pomenijo, da ne moremo ignorirati nepotrebnega človeškega trpljenja, ki se odvija v Ukrajini.”

Kempczinski je dejal, da je v tej fazi "nemogoče predvideti", kdaj bo McDonald's v Rusiji svoje restavracije ponovno odprl, da pa bo podjetje "situacijo pozorno spremljalo".

Bo pa veriga med zaprtjem še naprej plačevala svojim 62.000 zaposlenim v Rusiji.

V torek je umik iz Rusije napovedalo še več drugih velikih globalnih znamk na področju hrane in pijače, kot sta Starbucks in Coca-Cola.

Guardian v komentarju na dogajanje, ki smo mu priča v Rusiji v zadnjih dveh tednih, citira enega od Putinovih predhodnikov v Kremlju, Lenina, ki je slavno dejal, da minejo desetletja, ko se nič ne zgodi, in tedni, v katerih se zgodijo desetletja.

Točno to se dogaja zdaj v Rusiji, odkar so ruske sile 24. februarja napadle Ukrajino.