Kava in/ali čaj v slogu. Foto: Matjaž Ambrožič
Kava in/ali čaj v slogu. Foto: Matjaž Ambrožič
Clerkenvelški teden oblikovanja je bil razdeljen na štiri prizorišča. Foto: Matjaž Ambrožič

Prvo je bilo urejeno v kripti cerkve sv. Jamesa, kjer je bil posnet tudi video za uspešnico Two Bare Feet severnoirske pevke Katie Melua. Le mimo parka, ki obkroža cerkev (na tem je bilo posneto tudi več prizorov iz filma About The Boy s Hughom Grantom v glavni vlogi), pa so nekdanji zapori. Kletni prostori, zanimivo, malodane segajo tudi pod bližnji sedež studia arhitekturne superzvezdnice Zahe Hadid.

Dekoracijo doma preprosto potrebujemo. Najsi bodo to funkcionalni ali pa le polfunkcionalni predmeti. Živžav, ki ga izdelki iz te sekcije povzročajo v naših domovanjih, prav v teh edini lahko pripomorejo k okoljski sproščenosti.

Diplomanta akademije uporabnih umetnosti v Rochestru, to sta Yasmin Dilekkaya in Ming Wai Sun, razvijata uporabno keramiko s posebnim pridihom. Ročaji njunih skodelic so modeli različnih živali, od dinozavrov do levov. Pravzaprav so vsa držala njunih posodic oblikovana kot replike živalskih glav. Znamka Yas-Ming Ceramics ima sedež v Kentu, medtem ko je proizvodnja vpadljive keramike v mestu Stoke na reki Trent, ki velja za angleško središče tovrstne industrije.

Uporabno in stensko keramiko ter različne tiskane umetnine izdeluje tudi podjetje Jimbobart. Duhovite ilustracije, ki krasijo njihove izdelke, so tudi motivi iz živalskega sveta. Najbolj posrečena je figura, ki se v eno sliko sestavi šele, ko štiri skodelice naložimo eno na drugo. To pomeni, da ima z njimi več zabave gospodinja kot pa štirje kofetarji, ki jih je ta povabila na črno opojnost. Zelo subtilno, kajne.

Čajna mizica za enega oziroma le za eno skodelico proizvajalca DesignK je še en izdelek, ki ga lahko uvrstimo med mikropohištvene ali pač dekorativne predmete.

In še. Morda najprimernešje za darila namenjena ljubiteljem arhitekture! Znamka Chrisel & Mouse železo vliva v manjše stenske modele pročelij zgodovinsko pomembnih poslopij. Znamenita art-decojevska zgradba na severnem londonskem obronku znana tudi kot Hoover House ali pa vhod v še vedno ohranjen stadionski kompleks Highbury, nekdanji dom nogometnega kluba Arsenal, sta tudi med spogledljivimi izbrankami.

Poseben prostor na Clerkenvelškem oblikovalskem tednu je za predstavitev svojega novega izdelka, masivnega digitalnega fotoaparata z oznako T-Type, uporabila tudi kultna nemška znamka Leica.