Med skoraj nepregledno ponudbo svetil je težko izbrati le enega 'favorita'. Foto: Matjaž Ambrožič
Med skoraj nepregledno ponudbo svetil je težko izbrati le enega 'favorita'. Foto: Matjaž Ambrožič
Ker je sponzor dogodka Jaguar, se na razstavi najde tudi paša za oči za ljubitelje jeklenih konjičkov. Foto: Matjaž Ambrožič

Design Factory (Oblikovalska tovarna), kjer je potekala glavna razstava oblikovalskega festivala, je v drugem nadstropju ponudila čudovit "lučkarski Babilon". Slavna pohištevna znamka Stellar Works, ki proizvaja tudi svetila, v svoji predstavitvi poudarja: "Slavimo poetičnost japonske estetike, bogastvo kitajske ornamentike, rafiniranost francoskega lukskuza ter igrivost italijanskega in manj-je-več etos skandinavskega oblikovanja."

Trinožna "kjotska svetilka", ki jo je med drugimi predstavilo podjetje Stellar Works s proizvodno-finančno-kreativnimi središči v Šanghaju, Hongkongu in v Köbenhavnu je bila najudarnejša retropostavka. Medtem pa so res duhovito in pametno delovale instalacije podjetja Vibia, ki jih je pod naslovom Wireflow zasnoval izraelski oblikovalec Arik Levy. V grobem bi lahko njegov koncept "brutalno" poenostavljen predstavili kot: podaljšajte priključni kabel, prebarvajte ga in ga preoblikujte v samostojno žičnato instalacijo, na koncu katere naj nato zagori žarnica. Levy je iz električnih žic izoblikoval čarobno subtilne linije in ustvaril ekstraminimalistične simetrične mreže, ki so po oceni nekaterih prej skuplture kot pa svetila. V resnici pa - v prepoznavnem slogu barcelonske znamke Vibia, prave pesnice med izdelovalci svetil.

Nizozemski proizvajalec vpadljivih sobnih luči Jacco Maris je tudi tokrat predstavil širok spekter izdelkov. Njihove luči velikih, pogosto predimenzioniranih formatov pogosto že kar humorno poudarjajo samosvoj značaj. Njihova masivnost zaradi zvedavih oblik vselej izpade kot dober trik.

V četrtek sledi še tretji del reportaže s Clerkenvelškega oblikovalskega tedna ali sekcija dekorativni izdelki za dom. Glavni sponzor drugega največjega oblikovalskega dogodka v Londonu je angleška znamka luksuznih in športnih avtomobilov Jaguar. Vse različice najnovejšega Jaguarja X-Type so bile prav tako med razstavnimi predmeti.