Oblikovalec Ini Archibong (levo) in ameriški igralec Terry Crews. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Oblikovalec Ini Archibong (levo) in ameriški igralec Terry Crews. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Amen & Amen sem ustanovil jaz, moj prijatelj Nas (op. p. raper) pa je neke vrste miselni arhitekt ustvarjalcev. Edino pravilo, ki ga imamo, je, da ni strahu, ni koncesije in ni tekmovalnosti.

Terry Crews
Cilj oblikovalske blagovne znamke Amen & Amen je združiti oblikovalce iz različnih področij; z mode, arhitekture, produktnega oblikovanja do glasbe, založništva, igre. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Vsi kosi iz kolekcije In The Secret Garden; a capsule collection by Ini Archibong so izdelani ročno. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Edini kos, ki je bil narejen v Los Angelesu, je sofa. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Nogice mizic so narejene iz polnega stekla, ki je ročno pihan. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Kolekcijo za zdaj razstavljajo po galerijah, saj je, kot pravi Terry Crews, umetniško delo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
In cena? Ta za zdaj ostaja skrivnost. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Ne zgodi se pogosto, da nekdo s svojim delom tako očitno štrli iz množice, kot se je letos zgodilo na razstavi SaloneSatellite - prostoru, ki ga najuglednejši milanski, če ne največji pohištveni sejem na svetu, Salone del Mobile, nameni mladim oblikovalcem z vsega sveta.


Več utrinkov iz oblikovalskega Milana na Instagramu @katjastok. Podrobnosti o novostih pa bomo na MMC-ju objavili v prihodnjih dneh v Lepoti bivanja.

V konkurenci študentskih prototipov, v katerih so se mladi oblikovalci poigravali s cenovno dostopnimi trajnostnimi materiali in iskali možnosti ekonomične izrabe bivanjskih prostorov, je delo ameriškega oblikovalca Inija Archibonga dajalo vtis galantnega prestiža razkošnih domov, hotelov ali igralnic, v katerih je meja nebo.

Vibrantne barve sofisticiranega razstavnega prostora tega losangeleškega oblikovalca sestavljajo štirje kosi kolekcije In The Secret Garden (sejem je odprt vse do nedelje): belo šik zofo, ki jo na zadnjem delu prekriva kamuflažni stilizirani bordo cvetlični vzorec z dvema medeninastima oporama, dopolnjujeta kavni mizici, na katerih je ročno obdelan beli marmor carrara. Nogice mizic so izdelane iz pihanega polnega stekla, v katerih je viden stopnjevan prehod barv. Mizica, v kateri se preliva svetlomodra barva, črpa navdih iz svetopisemske zgodbe Kristusove hoje po vodi; tista, kjer se rdeča preliva v modro, pa iz silovitegam temperamenta mogočnega lovca Oriona, sina grškega boga morja Pozejdona.

Ini je iz oblikovanja diplomiral na univerzi v Los Angelesu, svoj studio vodi že šesto leto, trenutno živi v Švici. Navdušujejo ga predvsem stare obrtniške tehnike "in svet luksuznih dobrin", v katerem ni prostora za industrijsko obdelavo. Vsi izdelki so narejeni ročno; za izdelavo svetil je švicarski steklar Matteo Gonet uporabil antični kemični postopek, s katerim so včasih delali ogledalo.

Izdelki, ki imajo svojo ceno in zgodbo in še eno zanimivo ozadje. Kolekcija je namreč narejena za ameriško znamko Amen & Amen, katere ustanovitelj je znani ameriški igralec Terry Crews, pri njej pa sodeluje tudi ameriški raper Nas. Ideja srednjeveškega mecenstva, kjer daješ umetnosti iz ljubezni in v zameno ne zahtevaš ničesar, se zdi danes neresnična - pa vendar, na sejmu smo ujeli Terryja Crewsa, ki nam je svojo idejo modernega mecenstva pojasnil neposredno.


Kot razumem, ste torej vi financirali izdelavo Inijeve kolekcije?
Najprej, Inija poznam že več kot deset let …

… pa je še vedno zelo mlad (na SaloneSatellite se lahko prijavijo oblikovalci do 34 let)!
Da, poznam ga, ko je bil še zelo mlad, pa je še vedno mlad (smeh). Pri njem mi je bila všeč njegova strast. V času, ko sem že igral in snemal več projektov, med njimi nanizanka Everybody Hates Chris, sva se zelo ujela o temah o umetnosti in oblikovanja. Povedal mi je, da so to njegove sanje. Potem pa sta šli najini življenji naprej, jaz sem se preselil na vzhodno obalo ... in v nekem trenutku sem se nova spomnil nanj, da moram z njim znova stopiti v stik.

Torej ste bili vi tisti, ki je naredil prvi korak?
Da, dobesedno iskal sem ga.

Kaj pa vam je tako všeč pri njegovem oblikovanju?
Dela stvari, kakšnih nisem še nikoli videl, hkrati pa ima vsako njegovo delo svojo zgodbo. To je bilo najlepše pri vsem. Vsak kos tukaj (op. p. na sejmu) ima svojo zgodbo; galilejska miza in koncept Jezusove in Petrove hoje po vodi; pri čemer je Peter skala, kar pri mizi simbolizira marmor, njene nogice, narejene iz pihanega stekla, pa dajejo iluzijo vode. Ko mi je to opisal, sem razumel celo zgodbo, razumel sem, da je to več kot objekt, saj ima svojo mitološko zgodbo. Ini zna predstaviti umetniško zgodbo in jo narediti zelo dostopno. Vidite, kako je igriva …

… Ste mislili dostopno v smislu ideje ali cene?
Zelo je draga (smeh) … Naj vam povem, kaj se je zgodilo. Z Inijem se dobro ujameva, tukaj je tudi njegova žena Pilar, s katero živita v Švici. Prišel sem do njiju in mu rekel: "Delaj, kar koli želiš, jaz te bom finančno podprl brez kakršnih koli pogojev". Nanj nisem hotel vplivati, saj toliko verjamem vanj.

Torej niste imeli nobene vizije, kaj želite, da oblikuje za vas?
Nisem imel pojma, kaj bo naredil. Če bi se odločil oblikovati uro, bi ga podprl. Če bi hotel oblikovati kuhinjo, bi ga podprl. Dejal sem mu, naj oblikuje, kar želi.

Dobro, kolekcija je zdaj narejen, kaj boste zdaj naredili z njo?
Ne vem (smeh).

Odlično, oblikovalci obožujejo ljudi, kot ste vi!
Točno to. Moj edini cilj je bil, da sem hotel Inija Archibonga postaviti na svetovni oder, da ga vsi spoznajo in ga občudujejo, kot ga jaz.

Amen & Amen je vaša blagovna znamka?
Jaz sem jo ustanovil. To je oblikovalska blagovna znamka, katere cilj je združiti oblikovalce z različnih področij; iz mode, arhitekture, produktnega oblikovanja do glasbe, založništva, igre.

Torej gre za popolnoma novo ime na trgu?
Popolnoma novo. Jaz sem jo ustanovil, moj prijatelj Nas (op. p. raper) pa je neke vrste miselni arhitekt ustvarjalcev. Edino pravilo, ki ga imamo, je, da ni strahu, ni koncesije in ni tekmovalnosti.

Kakšna je razlika med ameriškim in evropskim oblikovanjem?
Bistvena razlika je v rokodelstvu. To ročno pihano steklo (op. p. pokaže na svetilko) je delo Mattea Goneta v Švici, marmor je obdelal Vincent DuBois v Ženevi, zofo pa je sestavil Nolen Niu, učitelj v umetniškem centru v Pasadeni. Obrtniške veščine, ki so vidne v vsakem tukajšnjem kosu, niso značilne za ameriško estetiko.

Imajo ti objekti ceno?
Ne še (smeh).

Pa jim je sploh mogoče določiti ceno, saj bo ta verjetno zelo visoka?
Saj to je to. Trenutno ga bolj razstavljamo po galerijah, saj je umetniško delo, kjer si ga lahko ogledajo tudi vsi, ki bi ga morda lahko izdelali. Odprt sem za vse možnosti. Vem, česar ne vem, znam delati, kar delam, drugo prepuščam Iniju, čigar svet spoštujem s tolikšno mero, da ga pri tem ne bi rad ovira, saj tu govorimo o umetnosti. Bistvo ni, da prodamo 50 milijonov teh kosov, dovolj je le, da jih gledamo in občudujemo.

Amen & Amen sem ustanovil jaz, moj prijatelj Nas (op. p. raper) pa je neke vrste miselni arhitekt ustvarjalcev. Edino pravilo, ki ga imamo, je, da ni strahu, ni koncesije in ni tekmovalnosti.

Terry Crews