Svoja dela je v okviru platforme  LIMITED EDIT111ONS predstavila tudi Petra Varl. Foto: Promocijsko gradivo
Svoja dela je v okviru platforme LIMITED EDIT111ONS predstavila tudi Petra Varl. Foto: Promocijsko gradivo
Umetnine se za en dan naselijo v bistro na Prešernovi. Foto: Promocijsko gradivo

Gre za projekt, ki želi z malimi, a konkretnimi koraki vizualno umetnost približati širši javnosti in jo zatorej predstavlja v prostorih, kjer umetnost navadno ne najde prostora, a je s tem bliže in dostopnejša: v Bazilika bistroju na Prešernovi ulici.

V sredo, 18. junija, ob 20.00 se bo v Ljubljani v okviru zadnje predpoletne razstavne platforme LIMITED EDIT111ONS predstavila umetnica in ilustratorka Polona Pačnik - deluje pod umetniškim imenom PolonaPolona -, ki po študiju na pariški Akademiji lepih umetnosti navdih išče predvsem v mitologiji in motivih evropske ljudske umetnosti. Pogovor s Pačnikovo, ki je prepoznavna tudi po hudomušnih ilustracijah na porcelanu, ste si na naših straneh pred kratkim že lahko prebrali.

Z odzivom (zelo) zadovoljni
"Naš prostor ima izjemno in dejavno vizualno produkcijo, tako da težav z izborom za zdaj ni. Pomembno nama je, da sva kar se da medgenaracijsko in vsebinsko dinamični, da javnosti vsak mesec ponudiva nekaj novega, drugačnega. Se je pa že začelo dogajati, da naju zainteresirani umetniki kličejo sami - kar je odlično!" sta na naše vprašanje o tem, po kakšnem ključu so izbirali umetnike, uvrščene v platformo, odgovorili gonilni sili projekta Irena Silić in Piera Ravnikar.

Glede povratnih informacij od sodelujočih umetnikov pa: "Najin projekt promovira predvsem umetnika in veseli naju, da je odličen interes nekaterih posameznikov na mestu. Kot sta omenila Natan Esku in Petra Varl, je bil odziv na njuna dela po dogodku izjemen. In tukaj se najino delo tudi konča." Menda so umetniki zadovoljni tudi s prodajnimi rezultati.

Dogodek v sredo bo zadnji to sezono, po poletnem premoru se platforma vrača. Septembra se bo predstavila Zora Stančič, oktobra kolektiv grafičnih oblikovalcev ZEK, novembra se platforma odpravlja tudi čez meje Slovenije, natančneje na Dunaj. "Gre za popolnoma enak koncept, ki se bo zgodil v tujini in predstavil s tujim umetnikom. V okviru 1. mednarodne iniciative se bo predstavil avstrijski vizualni umetnik z Dunaja. Vsekakor pa bomo v okviru programa HUB Vienna predstavili tudi vsa dosedanja umetniška dela produkcije LIMITED EDIT111ONS. Pomembna nama je tako domača kot tudi mednarodna promocija vseh udeleženih umetnikov," dodajata Silićeva in Ravnikarjeva.