Namizno svetilo Pendulum je narejeno iz aluminija, njegov senčnik je vrtljiv v polnem krogu, kar omogoča uravnavanje svetlobnega snopa. Foto: Matej Štefanac
Namizno svetilo Pendulum je narejeno iz aluminija, njegov senčnik je vrtljiv v polnem krogu, kar omogoča uravnavanje svetlobnega snopa. Foto: Matej Štefanac

Matej Štefanac je arhitekt, ki oblikuje svetila, preživlja pa se z izrisovanjem 3D-modelov interierjev, enega ključnih orodij arhitekturnih birojev pri prepričevanju investitorjev.

Njegova bralna in ambientalna svetilka Pendulum je s svojo preprosto, a resnično premišljeno obliko prejela kar nekaj pozornosti. Poleg naziva za oblikovanja leta 2022 na Mesecu oblikovanja, še priznanje na tednu oblikovanja v Zagrebu, izbrana pa je bila tudi med top deset razstavnih izdelkov na milanskem tednu oblikovanja, in sicer na posebnem razstavnem prostoru v Zoni Tortoni.

"Vedno me je gnala želja po tem, da naredim dobro oblikovanje," pravi Matej, "ko ga vidiš, ga začutiš", doda. Ta neotipljiva slutnja je po njegovih besedah kombinacija same izdelave in inovativnosti izdelka. Pendulum je trajnostna svetilka, a v kategorijo "zeleno" je ne uvršča zgolj to, da je narejena iz aluminija. A pojdimo od začetka.

Posebnost svetila Pendulum je njen premični senčnik, ki se ga lahko zasuka za 90 stopinj, okoli navpične osi pa celo za polni krog, torej 360 stopinj. Senčilo v ravnotežju ohranja protiutež, kot nihalo pri stenski uri, recimo, medtem ko svetlobni vir (LED) ostaja skrit očem. Gibljiva namestitev senčnika s tem omogoča razpršitev svetlobe in zmanjša bleščanje.

Nekateri ob pogledu na obliko senčnika dobijo različne asociacije, "od nosečniškega trebuščka, do ženskih prsi, jabolka in tudi krofa", Matej iskreno pove, da inspiracije pri njeni zasnovi ni bilo. "Poigraval sem se s svetlobno simulacijo, da bi dosegel čim enovitejšo distribucijo svetlobe."

Svetilo je izdelano v Sloveniji, razen senčnika, "ki se bo izdeloval v Italiji," v deželi, v katero se je odpravil kot študent, kjer je študiral na Politehnični univerzi v Milanu.

Matej Štefanac oblikuje svetila različnih dimenzij in materialov že več kot desetletje, zgodba njegovega zadnjega, pa je zanimiva.

Ob prijavi na razpis ministrstva za kulturo ter Centra za kreativnost je bil izbran v shemo, ki mu je omogočila 15.000 evrov zagonskih sredstev. Morda visoki znesek je neznaten v primerjavi z več kot 100.000 evri, ki so nujni vložek pri razvoju prototipa, kot je recimo stol. A Matej je priložnost pograbil, in to dobro.

Glede na to, da ima doma delavnico in je lahko prototipe iz kartona in tudi iz filca sprva izdeloval sam, se je obrnil po mentorsko pomoč na Mateja Feguša. Da, prav tistega Mateja Feguša, solastnika podjetja Donar, ki je širši javnosti (na žalost) prepoznan predvsem po šesturnem delovniku, in malo manj po tem, da proizvaja izjemne stole iz recikliranega filca.

In kaj imata torej skupnega namizno svetilo in Matej Feguš, ki je nekoč izjavil, da si "po osmih urah samo še rit na stolu".

"Predstavil mi je predvsem poslovni model, kako prepričati kupca. Kako dati izdelku dodano vrednost v trajnostnem vidiku."

Mateju namreč ni bila dovolj oznaka, da je svetilo Pendulum "zeleno", "do okolja prijazno" in "trajnostno", saj je izdelano iz aluminija, ki se ga lahko reciklira, in LED-svetila. "Hotel sem zasnovati izdelek, ki se ga lahko razstavi in zamenja najmanjšo stvar," pravi Matej in doda, "iskal sem nekaj, kar lahko naredim in bo iskreno".

Čeprav se ta obrabljena fraza sliši kot floskula, jo je treba razumeti drugače. Namreč, kar nekaj kompleksnejših namiznih svetil se seveda lahko pokvari, a njihovo popravilo ni tako preprosto. To pomeni, da se na slovenskem trgu ne dobijo rezervni deli ali pa je servis v tujini. Ta postopek popravila, ki je časovno izjemno zamuden, zahteven in tudi stane nekaj denarja, pa se je zdel Mateju preprosto nerealen.