Vrtec Pedenjcarstvo ima posebne didaktične stene za poučno igro otrok. Foto: Miran Kambič
Vrtec Pedenjcarstvo ima posebne didaktične stene za poučno igro otrok. Foto: Miran Kambič

"Dober vrtec v arhitekturnem pogledu je tisti, ki otrok ne plaši, ampak jim daje občutek zavetja in varnosti," pravi Maja Ivanič, ena od arhitektov, ki so sodelovali pri zasnovi vrtca Pedenjped oziroma enote Pedenjcarstvo v Kašlju pri Ljubljani.

NAGRADA: podarja trgovina Farbarela (velja le za 30. december):

Vprašanje: Zakaj je po mnenju Maje Ivanič pomembna prostorska kultura?

Odgovor z osebnimi podatki pošljite na: lepota.bivanja@rtvslo.si.

Inovativni vrtec, katerega naročnik je bil tudi MOL, je letošnji nagrajenec najvišjega priznanja, ki ga v Sloveniji podeljuje arhitekturna stroka – zlatega svinčnika. Poleg tega je na Salonu arhitekture 2018 v Novem Sadu prejel posebno priznanje, zdaj pa arhitekte veseli, da je tudi v izboru za najpomembnejšo evropsko arhitekturno nagrado Mies van der Rohe.

Vrtec je poseben iz več razlogov; ker je okroglega tlorisa, v celoti je narejen iz lesa (betonska je le kletna etaža s tehničnimi prostori in zakloščem), ker je trajnostno naravnan (uvrščen je v visoki energetski razred B1) in ima zanimive rešitve didaktičnih igral znotraj stavbne lupine. Njegova zasnova je preprosta: krožna zgradba ima, kot deževnik, kolobarjasto tlorisno zasnovo, na sredini katere je atrij, ki je "srce zgradbe – varno in dobro pregledno igrišče, ki notranjim prostorom vrtca zagotavlja naravno prečno prezračevanje", pove sogovornica. "S premišljeno odprto tlorisno zasnovo smo uspeli 70 odstotkov površin nameniti otrokom in njihovi igri, 30 odstotkov pa preostali infrastrukturi vrtca."

Arhitekti (Maja Ivanič, Anja Planišček, Andraž Intihar, Urša Habič, oaza) so posebno pozornost namenili ureditvi okolice in atrija (krajinska arhitektura: Damjan Černe, Andreja Zapušek Černe, adkrajine): "nadstreški skupaj z drevjem in vertikalnimi pergolami, obraslimi s kivijem, zagotavljajo dovolj osenčenja v poletnem času. Velika površina strehe je zelena, zaraščena z ekstenzivnimi sedumi in mahovi. Tako imajo prvi sosedje še vedno podoben pogled na zeleni travnik, kot so ga imeli pred izgradnjo vrtca, le da je ta sedaj malo više," še pove Maja Ivanič, več pa v pogovoru:


* Med prispelimi naslovi bomo izžrebali nagrajenca in ga o tem tudi obvestili. Splošne pogoje za izvedbo nagradne igre si lahko preberete tukaj.