Za stekleno steno je sredi pisarne umeščena pražarna kave. Foto: Blaž Jamšek
Za stekleno steno je sredi pisarne umeščena pražarna kave. Foto: Blaž Jamšek

"Fino, so mlada ekipa, dovzetna za nekoliko drugačne rešitve," odgovori na vprašanje, kako drugače je pristopiti k stranki, ki ima inovativne in trajnostne izdelke z izjemno sodobnimi načini financiranja in oglaševanja, Matej Peneš iz BAAM arhitektov.

Slovenski podjetji My Equa, ki razvija pametne stekleničke za večkratno uporabo, in Goat Story – ta je pred leti s skodelico v obliki kozjega roga Goat Mug sprožil srborito razpravo v javnosti, z napravo za pripravo filtrske kave Gina pa dobil mednarodno prepoznavnost v tem segmentu, sta zagonska sredstva za proizvodnjo iskali in tudi dobili na Kickstarterju.

Obe podjetij, katerih direktor je Anže Miklavec, zagovarjata trajnostne izdelke z velikim poudarkom na oblikovanju.

"Na neki način so nove pisarne odsev njih samih. Delovna mesta so zasnovana tako, da se podjetje lahko širi ali manjša, po potrebi pa lahko v njih delajo tudi zunanji sodelavci."

Delovna mesta so umeščena vzdolž oken. Foto: Blaž Jamšek
Delovna mesta so umeščena vzdolž oken. Foto: Blaž Jamšek

Pri obnovi pisarne v industrijskem objektu nekdanje tiskarne na Viču v Ljubljani so se arhitekti držali načela manj je več, pri čemer so imeli vseskozi v mislih modularnost.

Industrijsko estetiko so mehčali z zelenjem, samostoječimi svetili in akustičnimi zasloni, ki poleg že omenjene prilagodljivosti zaposlenim nudijo tudi zasebnost.

Ob tem je bila želja naročnika le ta, da bi pisarna omogočala tudi del za fotografiranje proizvodov, ki jih oglašujejo po Instagramu in Facebooku. "Zato smo pri zasnovi prostora uporabili veliko različnih materialov, kot so opeka, kovina, marmor in les, ki so razgrnjeni v sosledju," nadaljuje Peneš.

Prenova zajema pritličje s skladiščem, nadstropje s pisarnami in mansardo s skupnimi prostori ter teraso. Poslovni objekt so ob tem v celoti sanirali in v notranjosti ustvarili odprt prostor.

"Ko si vstopil v zgradbo je bila ta zelo uničena, tudi zamakalo je v njej," pristavi sogovornik in doda, da je že sama odločitev o obnovi objekta veliko bolj trajnostno naravnana, kot če bi objekt porušili in zgradili na novo.

Pri prenovi so obnovili fasado in objekt toplotno izolirali, na strehi so umestili sončne celice. "Prostor je s tem dobil novo vsebino".

Zgornji del pisarne je namenjen neformalnemu druženju, prav vsi elementi pa so premični. Foto: Blaž Jamšek
Zgornji del pisarne je namenjen neformalnemu druženju, prav vsi elementi pa so premični. Foto: Blaž Jamšek

Sama delovna mesta so umeščena ob podolgovatih okenskih površinah, kjer je dovolj svetlobe. "Po sredini pa so umeščeni prostori, ki potrebujejo nekoliko več intime, kot so toalete, avditorji, stopnišči, pisarna za direktorja, kotiček za tiskanje in zaprta sestavljalnica".

Stičišče tega velikega prostora je osrednja velika skupna miza ob kuhinji, "kjer se srečujejo zaposleni ob kavi ali pa si izmenjujejo svoje ideje".

Volumni v sredinskem pasu so oblečeni v surove materiale: kamen, betonsko opeko, drvolit in krivljeno perforirano pločevino, ki so jo zaradi njene organske oblike poimenovali ameba. Nanjo so vstavljene police za izpostavo proizvodov, "v smislu show rooma".

Posebnost pisarne dveh podjetij pa je zagotovo v ta, da ima tudi pražarno, "ki v prostoru ob tem ustvarja senzorično aromo kave".

Tik ob t. i. amebi je zastekljena soba, ki bi po prvotnem načrtu sicer morala biti soba za sestanke. "Vendar pa je med gradnjo v njej nastala pražarna, v kateri so zložene 50-kilogramske vreče kave. To nam je sicer nekoliko spremenilo samo zasnovo, a danes kavo pražijo ravno tu."

V pisarni so arhitekti uporabili surove materiale, kot so opeka, les in drvolita. Foto: Blaž Jamšek
V pisarni so arhitekti uporabili surove materiale, kot so opeka, les in drvolita. Foto: Blaž Jamšek

Čeprav prostore uporablja zelo dinamičen kolektiv, pa "smo namenili poseben prostor za direktorja in za potrebe sestankov". A kljub temu niso hoteli, da bi bila pisarna konvencionalna, zato so zasnovali mizo s cementnimi nogami.

Za neuradne sestanke in druženje pa so zasnovani prostori v mansardnem delu objekta. Poleg kovinske črne konstrukcije z odlagalnimi površinami in zelenjem so prav vsi elementi premični. Od višjega kubusnega pulta do miz in stolov, "s čimer se lahko ustvarjajo različni ambienti. Ravno zadnjič so imeli tu zabavo z DJ-jem".