Samoočiščevalna steklenica LARQ ima vgrajeno tehnologijo, dovzetno za svetlobo UV-C, ki preprečuje nastanek bakterij. Foto: LARQ
Samoočiščevalna steklenica LARQ ima vgrajeno tehnologijo, dovzetno za svetlobo UV-C, ki preprečuje nastanek bakterij. Foto: LARQ

Strokovna komisija nagrade rdeča pika (Red Dot) je tudi letos nagradila proizvode, ki s svojim inovativnim oblikovanjem postavljajo smernice na svojem področju. V ospredju so še vedno proizvodi, ki so trajnostno naravnani, vedno pomembnejša pa je personalizacija; od avtomobilov do pohištva. Veliko nagrajenih proizvodov je izvedenih v različnih dimenzijah in barvah, s čimer so prilagojeni zahtevam in potrebam kupcev.

Komisijo je tako navdušila samoočiščevalna steklenica za vodo LARQ istoimenskega ameriškega podjetja (oblikovanje Impel Studio), ki ima vgrajeno patentirano tehnologijo, dovzetno za svetlobo UV-C, ki preprečuje razvoj bakterij in virusov v vodi, hkrati vodo sterilizira, steklenico pa ohranja čisto.

Kot mejnik na področju oblikovanja so predstavili zobozdravstveni stol Signo T500 (Morita), ki so ga oblikovali v biroju Porsche Design z vgrajenimi pametnimi pritisnimi točkami in prepoznavnimi ikonami, s katerimi si lahko pacient pri zobozdravniku natančno določi položaj stola, na katerem sedi, pri čemer je notranji motor neslišen: "Zame je ta stol novi mejnik," je dejal član komisije Wolfgang K. Meyer-Hayoz (Meyer-Hayoz Design Engineering Group).

Več kot 5.500 prijavljenih del

Na izbor za rdečo piko so oblikovalci in podjetja iz 55 držav prijavili 5.500 proizvodov, od tega jih je nagrajenih 1.549. Častno omembo je prejelo 43 proizvodov, v kategoriji najboljši med najboljšimi (Best of Best) pa so nagrajeni proizvodi podjetij: Apple, Bosch, Blackmagic Design, Ferrari, Grohe, Hyundai, LG in Sony.

Prestiž ali denar?

Med slovenskimi nagrajenci jih je letos nekoliko manj kot lani, in sicer deset, lani 12. Prav vsako leto pa se ob naznanitvi zmagovalcev v posameznih kategorijah sproži razprava, koliko je nagrada rdeča pika res "prestižna", saj naj bi bila "kupljena". Tisti, ki prijavijo svoje delo, morajo namreč plačati prijavnino.

"Tudi sam sem že slišal podobne komentarje, vendar bolj v ‘gostilniških debatah’. Nagrade Red Dot se podeljujejo v različnih kategorijah. Cena prijave je odvisna od velikosti izdelka in kategorije, v kateri je izdelek prijavljen, vrednost pa se giblje okoli 500 evrov. Vsako leto je prijavljenih več kot 5.500 izdelkov, od katerih pa jih le nekaj deset v vsaki kategoriji dobi nagrado Red Dot," pove Matej Feguš, direktor podjetja Donar, ki je leta 2016 prejel nagrado za stol Nico Less oblikovalca Primoža Jeze.

Kot nadaljuje sogovornik, je cena ‘zmagovalnega paketa’ nekaj tisoč evrov in pokriva stroške enoletnega razstavljanja v muzeju Red Dot v Essnu, objavi v katalogu nagrajencev, medijski izpostavljenosti in komunikacijskem paketu.

Lidija Pritržnik iz Gorenja pa na kritike, da gre za plačljive nagrade, odgovoraja: "Udeležba na večini tovrstnih tekmovanj je plačljiva, ne le za Red Dot. Plačilo nas omejuje, da ne prijavljamo množice izdelkov s povprečno oblikovalsko kakovostjo, temveč že pred prijavo naredimo selekcijo in prijavimo le tiste, ki se približujejo kriterijem nagrade Red Dot," ob tem dodaja, da je konkurenca vsako leto večja.

V slovenski beri nagrajencev so, poleg uveljavljenih 'starih mačkov': Akrapovič, Gorenje in Donar, po dolgem času zasijala svetila (Intra Lighting), pa stojnica za izdelavo sadno-zelenjavnih sokovnikov (Nektar Natura), kuhinjski kompostnik (Plastika Skaza) in tudi jadralne hlače (Sandiline). Več v pregledu:


Stol Collodi (Donar)

Fotelj Collodi je izdelan iz recikliranega filca iz odpadne plastike. Foto: Red Dot
Fotelj Collodi je izdelan iz recikliranega filca iz odpadne plastike. Foto: Red Dot

Navdih za oblikovanje stola Collodi, izdelanega iz industrijskega odpadnega filca, je večkrat nagrajeni oblikovalec Andraž Šapec iskal v pravljici o Ostržku italijanskega avtorja Carla Collodija. "Podobno kot Ostržek si tudi Collodi želi postati nekaj živega: predmet, ki prostor napolni s svojo dušo in energijo," pravijo v podjetju Donar, ki že več let sledi principu krožne ekonomije, ničelnim odpadkom 'zero waste' in prehodu v nizkoogljično družbo, "ki so bila tudi merila in navodila pri načrtovanju izdelka".

Posebnost stola Collodi je, da je izdelan iz odpadnega filca v kombinaciji z lesom, ki je obdelan s čebeljim voskom. "Stol je odgovor na (pre)hitro porabo naravnih virov, saj ravno dobro oblikovanje, poleg uporabe materiala poskrbi za dolgo in trajno življenjsko dobo izdelka," še dodajajo v Donarju, pri čemer poudarijo, da je v vsakem stolu Collodi približno 50 odpadnih plastenk, ki so s predelavo dobile trajno uporabno vrednost.

Collodi je sicer le začetni proizvod zastavljene serije, pravijo, ki bo vključevala tudi klubsko mizico, počivalnik za noge in barski stol, "pri katerih bomo stremeli k uporabi enakih sestavnih kosov, s čimer bi zmanjšali tudi število proizvodnih elementov".

Svetilo Dawn (Intra Lighting)

Svetilo Dawn ima umeščen LED-svetlobni vir ob robovih. Foto: Red Dot
Svetilo Dawn ima umeščen LED-svetlobni vir ob robovih. Foto: Red Dot

Posebnost visečega svetila Dawn je, da svetloba ni pozicionirana centrično, svetlobni vir v obliki LED-a je nameščen v samem robu svetila, kar omogoča mehko razpršeno svetlobo, primerljivo naravnemu spektru (ime Dawn izhaja iz angleške besede jutranja zarja).

Z oblikovnega vidika je svetilo, ki ga je oblikoval italijanski arhitekt in oblikovalec Lorenzo Truant, zanimivo predvsem zaradi same oblike, saj je sestavljeno enovito, kar pomeni, da ni vidnih vijakov in višal, tudi v notranjosti ne, prav tako pa je del oblikovanja svetila tudi sam električni kabel.

Svetilo Biba (Intra Lighting)

Svetilo Biba ponuja kombinacijo treh velikosti in različnih barv. Foto: Red Dot
Svetilo Biba ponuja kombinacijo treh velikosti in različnih barv. Foto: Red Dot

Kot pravijo v podjetju Intra Lighting, ki je na trgu že več kot 30 let in sodeluje s številnimi domačimi in svetovnimi oblikovalci in arhitekti, se pri opremljanju zasebnih ali javnih objektov "čuti pomanjkanje majhnih, visoko zmogljivih dekorativnih svetil". Tako so v sodelovanju z Nino Mihovec (Wilsonic Design) oblikovali elegantno svetilo preproste oblike, ki oddaja udobno svetlobo. Svetilo je v treh velikostih in različni barvni paleti, s čimer se prilagaja različnim prostorom in ambientom.

Stojnica Nektar Natura (Nektar Natura)

Stojnica za sadno-zelenjavne napitke kot odgovor na odvečno pakiranje hrane in za zdrav način življenja. Foto: Red Dot
Stojnica za sadno-zelenjavne napitke kot odgovor na odvečno pakiranje hrane in za zdrav način življenja. Foto: Red Dot

Kot je v svoji obrazložitvi zapisala komisija rdeče pike, je Stojnica Nektar Natura Juice Stand oblikovana tako, da je pozornost usmerjena na zdrave napitke. Stojnica, ki je med drugim tudi odgovor na odvečno pakiranje hrane, ponuja pet različnih sveže pripravljenih sokov iz sadja in zelenjave, brez dodanega sladkorja. Zaradi izpopolnjene tehnologije je v primerjavi s podobnimi proizvodi prijaznejša do okolja, med drugim je izdelana tudi iz lesa. Stojnica je energetsko varčna, vgrajen pa ima tudi dozirnik, ki pijačo natoči v stekleno embalažo.

"Naš razvoj pijač in naprav za točenje pod eno streho sledi načelu, da nismo le sledilci, ampak ustvarjalci smernic na področju celovitega točenja pijač. Od tu izvira tudi ideja za razvoj Stojnice, s katero zadnji dve leti osvajamo globalni trg," pojasnijo v skupini Nektar Natura.

Sušilec ASKO T600HX (Asko Appliance AB)

Sušilec minimalnih inij. Foto: Red Dot
Sušilec minimalnih inij. Foto: Red Dot

Gorenjeva premijska znamka Asko je oblikovala sušilnik za perilo ASKO T600HX, ki ga zaznamujejo funkcionalnost, kakovostni materiali in minimalizem. Sprednji del je narejen iz enega kosa jekla.

Idukcijska plošča Simplicity 2.1 (Gorenje)

Plošča ima tudi vgrajeno uro, ki se prižge avtomatično, ko na kuhalnik položimo posodo. Foto: Red Dot
Plošča ima tudi vgrajeno uro, ki se prižge avtomatično, ko na kuhalnik položimo posodo. Foto: Red Dot

Indukcijska plošča (Matevž Popič; Urša Kovačič, Uroš Bajt, Lidija Pritržnik) izpušča nepotrebne elemente in daje poudarek samodejnemu procesu kuhanja. Velika kuhalna površina ima štiri grelne elemente. Ko senzor prepozna, da je posoda dovolj velika, sam prižge večjo površino grelnika. Sama površina je oblikovana tako, da preprečuje poškodbe. Plošča pa ima tudi vgrajeno uro, ki se prižge samodejno, ko na kuhalnik položimo posodo, ne glede na to, ali uro dejansko vklopimo.

Kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2 (Plastika Skaza)

Zaradi nevpadljive oblike lahko kompostnik postavimo tudi na kuhinjski pult. Foto: Red Dot
Zaradi nevpadljive oblike lahko kompostnik postavimo tudi na kuhinjski pult. Foto: Red Dot

Bokashi Organko 2 je odgovor na odgovorno ravnanje z okoljem, saj je izdelan iz reciklata, prav tako pa je uporaben predvsem v urbanih središčih in hišah brez lastnega kompostnika, kjer je organiziran odvoz bioloških odpadkov.

Kuhinjski kompostnik s pomočjo posipa s koristnimi mikroorganizmi iz ostankov sadja in zelenjave ter drugih organskih izdelkov pridela kompost za lončnice, fermentacijsko tekočino za zalivanje rastlin in biološko čistilo za odtoke. Njegova podoba je nevsiljive zaobljene oblike, zaradi česar je primeren, da je postavljen tudi kar na kuhinjskem pultu.

Vhodna vrata Pirnar Theatrica (Pirnar)

Vhodna vrata Pirnar so pravzaprav pametna vhodna stena. Foto: Red Dot
Vhodna vrata Pirnar so pravzaprav pametna vhodna stena. Foto: Red Dot

"Pri Theatrici ne govorimo več o vratih, zaradi njenih dimenzij je to vhodna stena," pravi ustanovitelj in direktor družinskega podjetja Pirnar Roman Pirnar. Ko kamere za prepoznavanje obraza na vhodni steni prepoznajo lastnika, se neslišno drsno odprejo in tudi zaprejo, brez dotika, dovolj je že pogled.

"Ideja masivne, samodejne in popolnoma brezdotične vhodne stene z vgrajenim sistemom za prepoznavanje obraza je drzna, saj pomeni prelom s pettisočletno zgodovino uporabe vhodnih vrat. Prvič v zgodovini lahko skozi vhodna vrata vašega doma vstopite, ne da bi se jih morali sploh dotakniti," doda Pirnar.

Izpušni sistem Akrapovic Evolution Line za BMW S 1000 RR (Akrapovič)

Evolution Line za BMW S 1000 RR je izdelan iz titana. Foto: Red Dot
Evolution Line za BMW S 1000 RR je izdelan iz titana. Foto: Red Dot

Izpušni sistem Evolution Line za BMW S 1000 RR je "motociklistična umetnina" in "eden izmed paradnih konjev Akrapovičeve ponudbe", trdijo v podjetju Akrapovič. Izpušni sistem je izdelan iz lahkih titanovih zlitin, ki se zlijejo z linijami motocikla, hkrati pa izpušni sistem poveča tudi moč motorja in zmanjša celotno težo motocikla.

Jadralne hlače ATLAS (Sandiline)

Jadrane hlače, ki so izjemno zračne in prilagodljive gibanju telesa. Foto: Red Dot
Jadrane hlače, ki so izjemno zračne in prilagodljive gibanju telesa. Foto: Red Dot

Jadralne hlače morajo biti pri gibanju odporne in udobne, lastnosti, ki ju je pri oblačilu za v vodo težko doseči. Zaradi zasnove zračnosti se oblačilo prilagaja uporabniku v vsakem trenutku, ne glede na položaj gibanja.