Martina Ipša je s svojimi prigodami na temo moško-ženskih odnosov dobro nasmejala občinstvo. Foto: Tomaž Kos
Martina Ipša je s svojimi prigodami na temo moško-ženskih odnosov dobro nasmejala občinstvo. Foto: Tomaž Kos
Lucija Ćirović
Lucija Ćirović, znana po hitrem govorjenju, je pripravila popolnoma nov material. Pravi, da največ navdiha dobi v svojem vsakdanjem življenju, predvsem takrat, ko se odpravi kam na pot "po bližnjici". Foto: Tomaž Kos
Andrej Težak Tešky in Jan Kreuzer
Andrej Težak Tešky, ki je prvi dan letošnjega zimskega Panča predstavil svojo prvo celovečerno stand-up predstavo, in Jan Kreuzer. Foto: Tomaž Kos
Klemen Mauhler
Klemen Mauhler kot po navadi ni skoparil z imitacijami znanih osebnosti. Foto: Tomaž Kos
Panč 2016
Tin Vodopivec je tokrat ostal brez samostojnega nastopa. A če strnemo vse šale, ki jih je povedal kot najava za prihajajočega komika, jih je bilo ravno za cel samostojni nastop. Če ne še več. Foto: Tomaž Kos

Andrej Težak - Tešky je z Desetim bratom stand-up komedije odprl valentinov konec tedna Zimskega Panča, v nedeljo pa nas je v razprodani Festivalni dvorani nasmejala četica slovenskih in tujih komikov. V povezovalni stand-up vlogi med njimi pa je občinstvo spravljal v krohot Tin Vodopivec.

Kdo ve, kaj so to ukulele?
Tešky kot "deseti brat" iz Muljave je šel dlje od klasičnega stand-upa, saj je v svoj nastop vključil kabaretne vložke z glasbilom, ki ga skoraj zagotovo skoraj nihče ne pozna - ukulele ("prijateljica kitare"). Igral je tudi na harmoniko in kitaro, vmes pa opravljal potopisno predavanje zakulisnih prigod s turnej s komiki in glasbeniki (Big Foot Mama, Magnifico). Ni pozabil tudi na družinske basni z Muljave in še en potopis - tokrat s potovanj od Indonezije do ZDA. Občinstvo je pred Teškyjem ogrevala mlada komičarka Eva Virc, sicer novomeška študentka ruščine in filozofije.

Dve komičarki, šest komikov
Ženski spol sta na gala valentinovem večeru stand-up komedije zastopali Martina Ipša in Lucija Ćirović. Komiki s slovenskimi koreninami so bili še novinar Janez Usenik, igralec Klemen Mauhler, Jan Kreuzer iz Črne na Koroškem in Žan Papič iz Sežane. Iz Zagreba nas je prišel nasmejat Tin Sedlar, iz Beograda pa Neša Bridžis.
Vsak v svojem slogu občinstva ni pustil resno hladnega, predvsem sta glede na salve smeha izstopala Martina Ipša in Beograjčan Neša Bridžis.

Lucija Ćirović: "Moja inspiracija, hmmm ... da, nekaj se mi mora zgoditi. Nekaj, česar se spomnim oz. nikoli ne pozabim. Na primer, da grem smučat. In ni snega! Da, to je stand-up že sam po sebi. Sicer pa se mi vedno nekaj zgodi na žičnici. Sem živčna in potem padem. Na vsakem smučanju! Obvezno! Ali pa pozabim iti dol. Kot idiot. Vsi pridejo gor z žičnico in potem, seveda, se spustijo in smučajo dol. Jaz pa ... se pozabim spustiti in gremo še en krog. Pred leti sem pa nastopala na nekem dobrodelnem dogodku in imela eno šalo o Tini Maze. Gostje so bili pa naši skakalci. In so rekli: "O Tini Maze govoriš, o nas pa nobene šale!" Jah, kaj hočemo, pač nimam materiala. Ampak obljubljam zdaj sebi, da bom. Jih spremljam in ... nekaj bom že našla. Drugače pa pri meni vedno nastane stand-up, ko kam grem. Hočem od točke A do točke B. Po isti poti grem. Ampak ni mogoče, vedno je za tja ena pot, nazaj pa druga. Sicer pa imam rada tudi večne teme: o odnosih, izkušnjah, življenju."

To so te zimske teme, kaj pa kaj bolj poletnega, vprašam.
"Jah, seveda, saj sem imela FKK-tematiko, pa kako me je galeb 'posral' na dopustu. Hrvaški, normalno, ker slovenski galebi ne "serjejo" po poštenih ljudeh. Pa tudi če bi slovenski galeb hotel zadeti našo obalo, bi moral biti ostrosralec. Jaz vedno pravim: moralna meja, do kod greš v humorju, je komikova sama. Eni imajo tako črn humor, da se mi zdi, o, marička, greste res predaleč. Sicer pa mora biti najprej meni smešno, potem pa bo mogoče še občinstvu."

Martina Ipša je bila po nastopu izjemno dobro razpoložena: "Nikjer nisem srečnejša kot na odru. Ljudje to zavohajo. Sicer pa je vsakemu komiku cilj, da ima svojo samostojno predstavo. In da se mu ljudje, ne boste verjeli, celo smejijo na njej. Jaz imam letos že 10 let stand-upa in seveda sem zvesta Štajerka ter imam pretežno štajerske šale oz. iz tega okolja. In so smešne povsod - tako domačinom kot kakšnim Dolenjcem, pa Notranjcem, odlično pa "vžgejo" tudi v Ljubljani. Želim ohraniti štajerščino, ker tako in tako ne morem iz svoje kože. Čeprav znam uporabljati tudi pravilno slovenščino (smeh). Odprem usta in ne bi se mogla zlagati. Imajo pa nas Štajerce za kmete, ne vem, zakaj."

Jan Kreuzer iz Črne na Koroškem ni skrival navdušenja: "To je moj 68. nastop. Pozor, 68., in ne 69., čeprav je danes valentinovo!" (smeh). Na moje vprašanje, ali je bilo kaj treme, je odgovoril: "Ne, v bistvu, res ne! Sem bil prijetno vzhičen! Bil sem O. K.! Tin, daj povej, kdaj grem na oder. Na to sem čakal." Kako pa sicer nastajajo vaše šale?"Jaz si napišem esej, neko misel. In potem iz tega izluščim šalo, ki jo je treba potem še povedati in interpretirati. Sicer pa priznam, sem bolj "dirty" (umazan, surov) komik. Pokam šale tudi v pižami. Imam rad nevsakdanje, absurdne, hitre šale. Danes sicer tega ni bilo toliko, na kakšnih drugih nastopih si pa dam duška."