Christina Onassis je umrla stara komaj 37 let. Foto: EPA
Christina Onassis je umrla stara komaj 37 let. Foto: EPA
Aristotel Onassis
Christina je bila hčerka milijarderja Aristotela Onassisa.
Athina Onassis
V zakonu s Thierryjem Rousslom se ji je rodila Athina.
Sueški prekop
Ferdinarnd Lesseps je pripravil tudi načrt za Panamski prekop.
Janez Bleiweis
Zaslužen je za uvedbo gajice in obrambo slovenšcine pred ilirizmom.
James A. Garfield
Leta 1831 se je rodil 20. predsednik Združenih držav Amerike.
Indira Gandhi
Preden je postala predsednica indijske vlade, je bila ministrica za informiranje.
Calvin Klein
Calvin se je rodil leta 1942. Foto: EPA
Organizacija združenih narodov
Leta 1946 so Afganistan, Islandija in Švedska pristopile k Združenim narodom. Foto: EPA
Homeini je ukazal, da morajo ugrabitelji izpustiti talce iz ameriškega veleposlaništva.
Papež Janez Pavel II. je obiskal tudi Kubo. Foto: EPA

Rodila se je 11. decembra 1950 v New Yorku. Christina je do 17. leta starosti trpela zaradi grdega videza, nato pa si je z lepotno operacijo zmanjšala nos in si dala odstraniti temne kolobarje izpod oči.

Christina je imela enega brata, Alexandra Onassisa (1948–1973), ki je umrl v letalski nesreči. Kmalu zatem je tudi njena mati, ki se je po ločitvi od Aristotela poročila s Stavrosom Niarchosom, naredila samomor, oče Ari pa je umrl leta 1975. Istega leta se je Christina odpovedala ameriškemu državljanstvu, saj ni želela plačevati davkov.

Christina je bila poročena štirikrat. Prvi mož, Joe Bolker, s katerim se je poročila leta 1971, je bil nepremičninski posrednik in od nje starejši 27 let. Na očetovo željo se je od Bolkerja že naslednje leto ločila. Potem je imela več ljubezenskih zvez, drugič pa se je poročila z Alexandrom Andreadisom. Zakon je trajal dobro leto in pol. Tretji mož je bil Sergei Kousov, četrtič pa se je poročila s Thierryjem Rousslom, s katerim je imela edinega otroka, hčerko Athino Onassis Roussel. Zakon se je končal z ločitvijo, ko je Christina odkrila, da jo Thierry vara s švedsko manekenko Marianne "Gaby" Landhage.

Christina naj bi se večkrat poskušala ubiti, umrla pa je pri 37 letih. Po besedah strokovnjakov naj bi za njeno prerano smrt bili krivi predvsem zloraba drog in nenehno dramatično spreminjanje teže.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 461 je bil za papeža izvoljen sveti Hilarij.

Leta 498 je umrl papež Anastazij II.

Leta 1478 je umrl etiopski vladar Baeda Marjam.

Leta 1492 je umrl perzijski učenjak, mistik in pesnik Nour din Abd Rahman Jami.

Leta 1557 je umrla žena poljskega kralja Sigismunda I. Bona Sforza.

Leta 1600 se je rodil angleški kralj Karel I.

Leta 1805 se je v Versaillesu rodil francoski inženir, pobudnik in vodja gradnje Sueškega prekopa Ferdinand Marie de Lesseps. Ferdinarnd Lesseps je pripravil tudi načrt za Panamski prekop.

Leta 1808 se je rodil slovenski časnikar, politik, zdravnik in živinozdravnik Janez Bleiweis. Medicino in veterino je študiral na Dunaju, preselil se je v Ljubljano, kjer je bil živinozdravnik in profesor veterine in sodne medicine.

Bil je tudi tajnik Kmetijske družbe za Kranjsko ter urednik Kmetijskih in rokodelskih novic, ki so postale priznano politično glasilo. Zaslužen je za uvedbo gajice in obrambo slovenščine pred ilirizmom. Zapostavljal je Prešerna in povzdigoval Janeza Vesela Koseskega.

Leta 1814 je prvi ljubljanski zobozdravnik predstavil svojo dejavnost.

Leta 1816 je bila ustanovljena univerza v Varšavi.

Leta 1831 se je rodil 20. predsednik Združenih držav Amerike James A. Garfield.

Leta 1839 se je rodil češki inženir in industrialec Emil Škoda.

Leta 1865 je bila ustanovljena otroška bolnišnica v Ljubljani.

Leta 1875 se je rodil ruski boljševik in politik Mihail Ivanovič Kalinin.

Leta 1881 je v bližini vasi Grossliebenthal jugozahodno od Odese padel meteorit.

Leta 1887 se je rodil ameriški kemik in Nobelov nagrajenec James B. Sumner.

Leta 1916 sta Samuel Goldfish (kasneje se je preimenoval v Samuela Goldwyna) in Edgar Selwyn ustanovila filmsko podjetje Goldwyn Company.

Leta 1917 se je rodila Indira Gandhi. Od leta 1959 je bila predsednica Kongresne stranke. Preden je postala predsednica indijske vlade, je bila ministrica za informiranje. Po zmagi na volitvah 1971 je zelo okrepila socialistično usmeritev države.

Zaradi zlorabe pooblastil je leta 1975 razglasila izredne razmere, kar je bil glavni razlog za poraz na naslednjih volitvah. Razcepila je Kongresno stranko in postala predsednica Indijskega narodnega kongresa. 31. oktobra 1984 so sikhi izvedli atentat in jo ubili.

Leta 1919 je senat ZDA zavrnil versajsko pogodbo.

Leta 1936 je varnostni ravnatelj na Koroškem ukazal uredništvu glasila slovenske manjšine Koroški Slovenec, da morajo poslej uporabljati izključno nemške oblike slovenskih krajevnih imen.

Leta 1938 se je rodil ameriški poslovnež Ted Turner.

Leta 1941 sta avstralska ladja HMAS Sydney in nemška ladja Kormoran potopili ena drugo ob zahodni Avstraliji. Umrlo je 645 Avstralcev in 77 nemških mornarjev.

Leta 1942 se je rodil ameriški modni kreator Calvin Klein.

Leta 1946 so Afganistan, Islandija in Švedska pristopile k Združenim narodom.

Leta 1959 je podjetje Ford Motor Company objavilo, da bo prenehalo izdelovati nepriljubljene avtomobile znamke edsel.

Leta 1969 sta vesoljca Charles Conrad in Alan Bean v Apollu 12 pristala v Oceanus Procellarum (Ocean neviht) na Luni in tako postala tretji oziroma četrti človek, ki je hodil po naravnem Zemljinem satelitu.

Leta 1977 je egiptski predsednik Anvar El Sadat kot prvi arabski voditelj obiskal Izrael, kjer se je srečal z izraelskim premierjem Menachemom Beginom in spregovoril pred knesetom.

Leta 1977 je strmoglavil boeing 727 portugalske družbe Transportes Aereos Portugueses. Nesreča se je zgodila na otočju Madeira, umrlo je 130 ljudi.

Leta 1979 je iranski voditelj ajatola Homeini ukazal, da morajo ugrabitelji iz ameriškega veleposlaništva v Teheranu izpustiti 13 žensk in temnopoltega Američana.

Leta 1982 je bil prvič uspešno opravljen test raket pershing v Združenih državah Amerike. Slo je za sodobno ameriško raketo z dosegom od 760 do 1800 kilometrov. Po dogovoru o zmanjšanju in nadzoru orožja leta 1986 je bila odstranjena.

Leta 1984 je več eksplozij odjeknilo v PEMEX-ovem skladišču nafte v Mexico Cityju. Izbruhnil je velik požar, ki je terjal več kot 500 življenj.

Leta 1985 sta se v Ženevi sešla ameriški in sovjetski predsednik, Ronald Reagan in Mihail Gorbačov.

Leta 1994 je bil v Veliki Britaniji prvič izveden žreb državne loterije. Srečka, za katero je bilo treba odšteti en funt, je imela ena proti 14 milijonov možnosti, da ima vpisanih vseh šest dobitnih številk od 49.

Leta 1996 je papež sprejel povabilo kubanskega predsednika Fidela Castra in obiskal to otoško državo.

Leta 1997 je v Carlisleju v Iowi Bobbi McCaughey rodila sedmerčke, kar je doslej drugi znani primer, da se je vseh sedem otrok rodilo živih.

Leta 1998 je komisija spodnjega doma ameriškega kongresa začela zaslišanja proti ameriškemu predsedniku Billu Clintonu v zadevi Lewinsky.

Leta 2006 je umrl Ernest Aljančič starejši, slovenski hokejist in trener. Rodil se je leta 1916.