Umrl je v Rio de Janeiru. Foto:
Umrl je v Rio de Janeiru. Foto:
Carlos Chagas
Brazilski zdravnik.
Francisco Jiménez de Cisneros
De Cisneros je bil kardinal, državnik, španski regent in inkvizitor.
Hernan Cortes
Cortes je porazil Azteke.
Abraham Lincoln
Leta 1860 je Lincoln postal 16. predsednik ZDA.
Herbert Austin
Herbert Austin je pionir avtomobilizma v Veliki Britaniji.
Christiaan Neethling Barnard
Barnard je bil prvi, ki je uspešno presadil človeško srce.
Franklin Dalano Roosevelt
Leta 1933 je bil izvoljen za predsednika ZDA.
Reka Nil
Leta 1959 sta Egipt in Sudan podpisala pogodbo o izkoriščanju reke Nil.
John Fitzgerald Kennedy
8. novembra 1960 je postal ameriški predsednik. Foto: EPA
Bill Clinton in Geogre H. W. Bush
Leta 1988 je postal ameriški predsednik oče poznejšega predsednika Busha. Foto: EPA

Rodil se je 9. julija 1879 v Oliveiri kot sin pridelovalca kave Joséja Justiniana das Chagasa in Mariane Cândide Chagas.

Po končani srednji šoli v Ituju in São João del Reiu se je vpisal na šolo za minerski inženiring v Ouro Pretu, a je leta 1897 zaradi vpliva svojega strica, ki je bil zdravnik in lastnik bolnišnice v Ouro Pretu, študij zamenjal za medicino. Leta 1902 je diplomiral in naslednje leto postal doktor. Njegova diplomska naloga je bila na temo hematologija pri malariji. Kmalu zatem je dobil službo v pristanišču Santos, da bi preprečil oziroma zdravil delavce. V Santosu je predstavil novost, insekticid, s katerim so razkuževali hiše v mestu. Napisal je knjigo, kako preprečiti širjenje malarije, ministrstvo za zdravje pa je začelo preprečevati z razkuževanjem.

Leta 1906 se je vrnil v Rio de Janeiro in se pridružil inštitutu Oswalda Cruza, kjer je ostal do konca svojega življenja. Leta 1909 ga je inštitut poslal v majhno mesto Lassance blizu reke São Francisco, da bi preprečil širjenje malarije med delavci na železnici. V mestu je ostal skoraj dve leti in je kaj kmalu opazil napade nekega hematofaškega insekta iz vrste Triatoma. Insekti te vrste namreč pijejo kri in prenašajo hude bolezni, med drugim tudi po njem imenovano Chagasovo bolezen. Chagas je odkril, da je črevesje tega insekta dom bičkarja – parazita , ki ga je poimenoval Schizotrypanum cruzi.

23. aprila 1909 je Chagas pri triletni punčki prvič odkril parazita v krvi. Ugotovil je, da je bičkar tudi v možganih in v srčni mišici. Da bi izdelal celotno patologijo novoodkrite bolezni, je Chagas na več kot 100 truplih izvedel avtopsijo. Njegovo delo je edinstveno na področju medicine, saj je edini opisal novo infekcijsko bolezen: od patogena, gostitelja, klinične manifestacije in epidemiologije. Zaradi svojega dela je postal znan po vsem svetu, dvakrat (leta 1913 in 1921) je bil nominiran za Nobelovo nagrado v medicini, a je nikoli ni prejel. Leta 1917 je postal direktor inštituta, na položaju je bil do svoje smrti, tri leta pozneje pa je postal tudi direktor oddelka za zdravje.

V štiriletnem mandatu se je zelo zavzemal za preprečevanje epidemije španske gripe, spolno nalezljivih bolezni, gobavosti, tuberkuloze, otroških nalezljivih bolezni in endemičnih bolezni na podeželju. Chagas je umrl v Riu zaradi akutnega srčnega infarkta. Oba njegova sinova, Carlos in Evandro, sta sledila očetu in postala znanstvenika. Carlos je bil na svojem področju nevropsihologije do smrti eden najbolj cenjenih znanstvenikov na svetu, Evandro pa je do svoje smrti pri 35 letih delal na področju tropske medicine.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 35 se je rodil rimski vladar Nerva.

Leta 911 se je rodil zadnji karolinški vladar vzhodnih Frankov Ludvik Otroški.

Leta 955 je umrl papež Agapit II.

Leta 1226 je umrl francoski kralj Ludvik VIII.

Leta 1246 je umrla Berenguela Kastiljska, žena kralja Alfonsa IX. Kastiljskega.

Leta 1517 je umrl španski državnik in kardinal Francisco Jiménez de Cisneros.

Leta 1519 so španski osvajalci pod vodstvom Hernanda Cortesa prišli do Tenochtitlana, današnjega Ciudad de Mexica. Cortes je sodeloval pri osvojitvi Kube leta 1511, osvajalni pohod je nadaljeval v letih 1519-1521 in podvrgel Azteke v Mehiki.

Leta 1520 je danska vojska napadla Švedsko. Po zasedbi Stockholma je bilo usmrčenih okrog 100 ljudi.

Leta 1576 so se nizozemski državniki zbrali in se združili proti Špancem, ki so jim takrat vladali.

Leta 1620 so bili Čehi v uporu v Gornji Avstriji premagani. Kralj Friderik je zbežal na Nizozemsko, zmagovalci s Ferdinandom pa so se grozovito maščevali. Usmrčenih je bilo 28 voditeljev upora, zaplenili so imetje, kar je zelo prizadelo malo plemstvo.

Leta 1622 se je rodil švedski kralj Karl X.

Leta 1836 se je rodil ameriški litograf in izdelovalec iger Milton Bradley.

Leta 1837 so v ZDA ustanovili prvi ameriški kolidž za ženske Mount Holyoke Seminary.

Leta 1860 je bil za 16. ameriškega predsednika izvoljen Abraham Lincoln. Premagal je Georgea McClellana.V Springfieldu je bil odvetnik, od leta 1856 pa je bil član Republikanske stranke. Prizadeval si je za odpravo suženjstva, njegova izvolitev za predsednika je izzvala ločitev 11 držav juga, ki so nasprotovale odpravi suženjstvu. V secesijski vojni od 1861 do 1865 je dosegel osvoboditev sužnjev in obnovitev enotnosti države. Secesijsko vojno so povzročila gospodarska in politična nasprotja med Severom in Jugom, zlasti glede svobodne trgovine in politike zaščitnih carin.

Leta 1866 se je rodil Anglež Herbert Austin, ki se je prvi v Veliki Britaniji začel ukvarjati z avtomobilizmom.

Leta 1887 je umrl ameriški kockar Doc Holliday.

Leta 1889 je Montana postala 41. zvezna država ZDA.

Leta 1892 je bil na predsedniških volitvah v ZDA za predsednika države znova izvoljen Grover Cleveland, ki je premagal tekmeca Benjamina Harrisona in Jamesa B. Weaverja.

Leta 1895 je Wilhelm Conrad Röntgen pri eksperimentiranju z elektriko odkril žarke X.

Leta 1918 je država SHS začela mobilizacijo vojakov za obrambo severne meje.

Leta 1922 se je rodil južnoafriški kirurg Christiaan Neethling Barnard.

Leta 1923 se je rodil ameriški elektrotehnik in izumitelj Jack St. Claire Kilby, ki je za svoje delo leta 2000 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1923 je Adolf Hitler skušal v münchenski pivnici izvesti državni udar. V njem je sodelovalo nekaj nekdanjih oficirjev cesarske armade, vendar so pučiste razgnali. Hitlerja so obsodili na pet let zapora, zaprt pa je bil le devet mesecev. Med bivanjem v zaporu je ob pomoči Rudolfa Hossa napisal knjigo Mein Kampf, ki je postala vodilo njegove stranke.

Leta 1927 se je rodil premier Južnega Vietnama Ngujen Kan.

Leta 1932 je Franklin D. Roosevelt na volitvah za predsednika ZDA premagal Herberta Hooverja.

Leta 1933 je ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt predstavil Civil Works Administration, organizacijo, ki jo je ustanovil zato, da bo našla službe za štiri milijone brezposelnih.

Leta 1935 je bil Fernand Bouisson izvoljen za premierja Francije.

Leta 1939 so atentatorji v Münchnu izvedli atentat na Hitlerja, ki pa se je ponesrečil.

Leta 1942 so se v severozahodni Afriki izkrcale močne sile zahodnih zaveznikov, predvsem Američanov. Te enote so pomagale pregnati nemško-italijanske sile iz severne Afrike, kar se je zgodilo v začetku leta 1943.

Leta 1950 je ameriški poročnik Russell J. Brown sestrelil dve severnokorejski letali MIG 15 v prvem spopadu dveh reaktivnih letal v zgodovini.

Leta 1959 sta Egipt in Sudan podpisala sporazum o dograditvi Asuanskega jeza, ki je predvideval tudi skupno izkoriščanje vode reke Nil. Imenujejo ga tudi Asuanski visoki jez, ki je visok 111 metrov, zgrajen je bil v letih od 1960-1970. Zajezitev velikega pretoka Nila je omogočila razširitev kmetijskih površin in pridobivanje električne energije za industrializacijo. Zajezitveno ali Naserjevo jezero je dolgo okoli 500 kilometrov in deloma sega v Sudan. Ob gradnji je bilo potopljeno staro nubijsko naselje Vadi Halfa.

Leta 1960 je bil John F. Kennedy izvoljen na volitvah za ameriškega predsednika. Premagal je Richarda M. Nixona in tako postal najmlajši Američan na tem položaju.

Leta 1966 je nekdanji državni tožilec zvezne države Massachusetts Edward Brooke postal prvi temnopolti Američan, ki je bil izvoljen v senat.

Leta 1986 je umrl ruski politik Vyacheslav Molotov.

Leta 1987 je v severnoirskem Enniskillnu eksplodirala bomba Irske republikanske armade. Med proslavo v spomin padlim Britancem v vojni je bilo v napadu ubitih 11 ljudi.

Leta 1988 je na volitvah za ameriškega predsednika izvoljen George H. W. Bush, ki je premagal tekmeca Michaela Dukakisa.

Leta 1991 je bil Sonny Bono, nekdanji mož Cher, izvoljen v ameriški kongres.

Leta 1994 je po 40 letih republikanska stranka imela večino v spodnjem domu ameriškega kongresa in v senatu.

Leta 2002 je Varnostni svet Združenih narodov sprejel resolucijo 1441, s katero je pozval Irak in Sadama Huseina, da se razoroži ali pa sprejme posledice.