Foto: Jakob Bužan
Foto: Jakob Bužan

Praznik se bo začel v petek, 17. maja, s kronanjem Kralja refoška, nadaljeval v soboto s pestrim programom za mlade in zaključil v nedeljo z istrskimi igrami, pohodom s pokušino refoška ter večernim akustičnim koncertom.

Kulinarični praznik bo ta konec tedna potekal na razgledni ploščadi ob vinski fontani, en del pa tudi v Kanavi in Zadružnem domu.

Na prazniku se bodo predstavljali vinarji slovenske Istre s svojimi rdečimi vini različnih stilov (mlad refošk, zrel refošk, rose itd.). Obiskovalci in obiskovalke bodo lahko okušali tudi najboljše ocenjena vina, med drugim refošk vinske kleti Bordon, ki je pred kratkim na Vinistra postal šampion in refošk Kmetije Jogan Damjan, ki je prejel naziv Županovo vino Mestne občine Koper 2024.

Refošk, ki je med rdečimi vini v aromatiki najbolj intenziven, ima bogat saden okus, se odlično spaja tudi s kulinariko. Vse do petka, 17. maja, v restavracijah poteka Teden refoška, v sklopu katerega izbrane restavracije ponujajo posebne menije v znamenju refoška, obiskovalcem pa tudi pobliže predstavijo izbrane refoške. Istrskih dobrot pa ne bo manjkalo tudi na prazniku. Vse tri dni bo na razgledni ploščadi potekal Gourmet festival, kjer si bodo lahko obiskovalci ob kozarcu rdečega vina med drugim privoščili boškarinov burger, okusne školjke na buzaro, golaž iz kalamarov, za sladico pa najboljše domače fritule.