Foto:
Foto:
Tomi in Josipa Lisac med izvajanjem skladbe Neon (foto: Luka Hojnik)
Tomi in Josipa Lisac med izvajanjem skladbe Neon (foto: Luka Hojnik)
Tomi in plesalci Mihe Krušiča (foto: Luka Hojnik)
Spektakularni oder v Stožicah (foto: Luka Hojnik)
Največji privrženci benda, so se gnetli v prvih vrstah (foto: Luka Hojnik)
Jani je še enkrat več demonstriral svojo virtuoznost na basu (foto: Luka Hojnik)
Tomi v ČB (foto: Luka Hojnik)

S tem legendarnim stavkom je Siddharta pred osmimi leti podžgala publiko na verjetno največjem koncertnem dogodku v režiji kateregakoli slovenskega benda v zgodovini. Tistega poletnega dne je legendarni razprodani bežigrajski stadion ječal pod razgreto tridesettisoč glavo množico, ki je nestrpno čakala prve takte izpod številnega instrumentarija benda in spremljajočega simfoničnega orkestra RTV Slovenija. To je bil dogodek in pol! Dogodek o katerem so govorili vsi in dogodek, ki se je za vselej zapisal v slovensko zgodovino popularne glasbe. Z njim se je Siddharta profilirala kot bend spektakla, kot stadionska koncertna senzacija... In res se je treslo, kot še nikoli prej! Takrat je bend na koncertu preigraval komade z obeh dotedanjih studijskih albumov (Id, Nord), na koncertu pa so v življenje pospremili tudi album RH- , ki je že prvi dan izida, 13. avgusta istega leta (2003), dosegel rekordnih pet tisoč prodanih izvodov.
»Vidimo se na novem stadionu!«, je bil Tomijev vzklik na koncu koncerta pred osmimi leti in fantje so obljubo držali. 18. junija je šlo zares, saj so kot prvi bend nastopili na novem stožiškem stadionu, za katerega se je še enkrat več pokazalo kako krvavo ga je prestolnica potrebovala. Kljub ne preveč agresivno promoviranemu koncertu, je bilo tistega večera slutiti, da se obeta nekaj velikega, pomembnega... kot takrat pred osmimi leti. Vsi smo vedeli, da se obeta nov spektakel v režiji skupine, ki nas je s svojo energijo in drugačnim načinom razmišljanja ter z drugačnimi pogledi na muziko od slovenskega glasbenega povprečja, že dodobra razvadila v naših pričakovanjih. Nad Ljubljano so se zbirali temni oblaki, na Viču je že padlo nekaj kapelj dežja in tudi vremenska napoved je bila vse prej kot koncertu prijazna... Tako so obiskovalci na stadion prišli vremenu primerno opremljeni ter pripravljeni na vse! »Koncertnega spektakla v Stožicah zaradi nekaj kapelj dežja pač ne gre zamuditi« je bilo slišati iz ust niti ne preveč zagretih fanov skupine, ki se niso pustili motiti ob izvajanju običajnih predkoncertnih ritualov. Tisti največji fani pa so se že uro pred koncertom nagnetli v ti. fan pit pod odrom, da bi bili kar najbliže članom skupine, da bi jim po žilah steklo kar največ adrenalina in da bi se nanje preneslo kar največ energije, ki jo je bend kasneje več kot tri ure prav nič sebično razdajal publiki. Ura je odbila deset minut čez deveto in nestrpno pričakovanje množice je bilo uslišano... prvi takti čarobnega Napoja so zarezali v stadionski nemir in koncert se je spektakularno pričel.
Ker je skupina ta veledogodek izkoristila tudi za snemanje svoje nove LIVE plošče (op.p. zanjo bo s producentskimi prijemi poskrbel sloviti Ross Robinson, ki je odkril svetovne senzacije, kot so Korn, Limp Bizkit ter Slipknot in pod čigar okriljem bend snema že nekaj časa) za katero lahko sodeč po Tomijevih besedah med koncertom domnevamo, da bo nosila naslov »Vi« (op.p. kot poklon vsem nam, ki smo jo s svojim sodelovanjem ves čas koncerta soustvarjali), so med 34+ skladbami, ki so jih tisti večer izvedli, odigrali tudi 12 novih. Tudi te je publika sprejela z navdušenjem, nekaj pa jih je bilo že pred koncertom pogosto moč slišati na radijskih postajah (npr. oba nova singla General, Malishka,...). K odličnemu vzdušju na odru so svoje dodali tudi plesalci in plesalke s posameznim skladbam ukrojenimi koreografijami ter odličnimi plesnimi nastopi pod taktirko Mihe Krušiča.
Kot se za takšen dogodek spodobi, pa skupina na odru ni nastopila sama, temveč je v goste povabila tudi ekstravagantno Josipo Lisac in senzacionalne Laibach. Izkazalo se je, da izbira ne bi mogla biti boljša. Josipa je s svojo prefinjeno izvedbo skladbe Neon ob spremljavi Siddharte naravnost blestela in videti je bilo, da je tudi bend neizmerno užival v samem nastopu, saj je bilo čutiti, da so se fantje za to priložnost še posebej potrudili. Tudi Laibach niso ostali nič dolžni, saj so s svojo vrhunsko izvedbo komada B Mashina ob spremljavi Siddharte v delirij spravili vse trdo rockovske duše na stadionu... in sodeč po odzivih teh ni bilo malo. Oba nastopa gostov bi lahko označil kot popolna presežka in kot čudovit poklon publiki in bendu. Kot pa smo pri Siddharti že navajeni, pa tudi tokrat ni šlo brez svetlobnih učinkov (op.p. uporabili so več kot 200 svetlobnih teles), pirotehnike (pri komadih Napoj, General, Domine, Baroko, Thor, Napalm 3, Samo edini, Od višine se zvrti, B Mashina, Vojna idej), odličnega ozvočenja in tonske ekipe (op.p. takšno ozvočenje so na svojih koncertih uporabljali tudi Metallica, Led Zeppelin in Paul McCartney), ki je z dovolj definiranim in polnim zvokom razvajala publiko.
Kljub temu da je bil stadion le do polovice napolnjen (op.p. po podatkih organizatorja naj bi koncert obiskalo cca. 10.000 ljudi), lahko ugotovimo, da je šlo ponovno za enega od presežkov na slovenski glasbeni sceni. Na svoj račun pa niso prišli le fani Siddharte, temveč vsi ljubitelji tako melodičnega rocka, kot trših zvokov, ki jih Siddharta zna izvabiti iz svojih instrumentov. Da pa so tudi člani benda na odru neizmerno uživali lahko sklepamo tudi po tem, da so si na koncu, ob zaključku komada Vojna idej, dali duška in v maniri največjih svetovnih rock bendov razbili nekaj svojih instrumentov. Kljub temu, da so se instrumenti nekaterim od nas nekoliko smilili, pa seveda vsi vemo, da je to tiha želja članov marsikaterega rock benda, le redki pa si seveda kaj takšnega lahko tudi privoščijo ob takšnih priložnostih, kot so si to tokrat privoščili člani Siddharte ;-) Da pa bi bil zaključek koncerta še bolj spektakularen, je tudi tokrat nebo nad stadionom razsvetlil ognjemet.
Bravo fantje, pustili ste močan vtis in upam, da se še kdaj vidimo na kakšnem podobnem dogodku, ne da bi bilo za to potrebno čakati tako dolgo, da bo zgrajen še kakšen nov stadion! ;-)
Besedilo in foto: Luka Hojnik, junij 2011
Novico je napisal uporabnik lucky_luke.