Lokalni distributerji pozabljajo na tiste mnoge nepoznane animejske serije. Foto:
Lokalni distributerji pozabljajo na tiste mnoge nepoznane animejske serije. Foto:
Dragon Ball je znal očarati tako mlado kot staro populacijo.

Dragon Ball na enem od slovenskih postaj. Odlična popestritev pred in po pouku, polna dogajanja in dih jemajočih bitk. Vendar so se dnevi obsedenega gledanja tega animeja končali. Predvajali so le slabo polovico celotne serije in brez “a” ali ”mu” ukinili. Od takrat nismo videli več nobene dostojno kvalitetne anime serije, ki bi kakorkoli zadovoljila malce zahtevnejše gledalce. Sem pa tja se predvaja kakšen zanimiv animejski celovečerec in to je to. Sušna afriška puščava bi bila za primerjavo pravi raj.
Naslednja težava so trenutno po svetu aktualne spletno-pretočne internetne strani -podobne Youtubu, kjer je možno gledati precejšnje število novejših anime serij. Ta spletna mesta na žalost blokirajo našo regijo, ker zanjo nimajo licence za predvajanje. Tako smo ostali tudi brez najbolj perspektivnega kanala, kjer bi lahko brez komplikacij ugledali mnoge animejske naslove.
A kdor pravi, da naj preko tujih spletnih trgovin naročimo originalne DVDje animejskih serij, se verjetno ne zaveda, da take izdaje izidejo tudi več kot pol leta po uradnem predvajanju na japonskih tv postajah in spletno-pretočnih straneh. Težko je tudi vedeti, če bo na oko izbrani naslov všečen ali smo s tem stran vrgli petdesetaka ali več evrov. Kdo pa še danes rad kupuje mačka v žaklju.
In tukaj smo, ko se vprašamo, ali je nelegalno spletno pretakanje tovrstne vsebine nam v pravico ali krivico?
Ampak bodimo odkriti; v Sloveniji vseeno obstaja nekaj izdanih DVDjev animejskih celovečercev, katere si redki že lastimo na knjižnih/dvd poličkah. Čeprav slovenski distributerji pri takih izdajah zraven ne ponudijo prav nič posebnega (recimo za razliko od Francoskih), je slaba aktualnost take zvrsti razlog nekaj-centimetrskih oblog prahu na domačih poličkah. Tudi če ne bi bili ljubitelji sami ekstra pozorni na prisotnost teh stvari pri nas, ne bi prodali skoraj nič dvdjev. Razlog za to je, da je ta zvrst pri nas podhranjena s strani televizijskih kanalov, zato so dvdji popolnoma zgrešen način širjenja te sedme umetnosti. Tudi Avatar ne bi prodal nikakršnega DVDja, če ne bi bil predvajan v kinematografih.
Še vedno pa obstajajo viri za doljemanje celotnih anime serij, in tudi tistih tekoče predvajanih. To ni hvale vredna poteza, ki hitro pritegne slabe očitke na tak fandom. SloAnime se seveda izmika kakršnemu koli javnemu deljenju nelegalnih povezav, a obenem ohranja manjšo tendenco ilegalnih povezav v namen promocije animejev. Ljubitelji animejev in mang pa se lahko le sarkastično zahvalijo lokalnim distributerjem za odlično ponudbo tovrstne vsebine.
Lahko pa omenimo, da je anime/manga scena za razliko od risane/igrane in striparske mnogo bolj živa:


Vir: SloAnime
Novico je napisal uporabnik DjJuvan.