Še preden so sliko poslali v ZDA, si jo je v živo pogledal tudi ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli. Foto: Facebook stran Galerija Mik Simčič
Še preden so sliko poslali v ZDA, si jo je v živo pogledal tudi ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli. Foto: Facebook stran Galerija Mik Simčič
Zahvala Michelle Obama. Foto: Facebook stran Galerija Mik Simčič

Simčič je od Michelle prejel uradno zahvalo z lastnoročnim podpisom. "Najlepša hvala za vaše velikodušno darilo. Res zelo lepa gesta in upam, da veste, kako zelo cenim vašo skrbnost," je napisala v pisni zahvali in dodala: "Prijaznost ljudi po vsem svetu me še naprej preseneča, vse več je upanja za našo skupno prihodnost in vse več vere v boljši jutri. Vaša velikodušnost in prijaznost sta zelo cenjeni, želim vam vse najboljše."

Pri posredovanju darila Michelle Obama, ki je abrahama praznovala januarja, je Simčiču, kot je sporočil, pomagal ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli.

Portret si bo ogledal tudi Barack
Za dvojni oljni portret njenih hčerk je Simčič prejel zahvalo in pohvalo iz Bele hiše. Poleg Michelle je Simčič bil deležen tudi pohvale uradnega cenilca daril v Beli hiši Jeroma C. Forda, ki je delo označil za "vrhunsko, vznemirljivo in izvirno". Ford je slikarju sporočil, da portret trenutno čaka v trezorju in da ga bo kmalu videl tudi predsednik Barack Obama. Meni, da bodo Obamovi morda želeli zadržati sliko, a jo bodo morali odkupiti, saj tako določajo državna pravila. V nasprotnem primeru bo slika visela v predsedniški knjižnici ali v Inštitutu Smithsonian, ki velja za največji raziskovalni kompleks na svetu.

Mik Simčič je slovenski javnosti znan kot avtor desetmetrskega kipa pred Kristalno palačo v BTC-ju, ki upodablja antični mit Ugrabitev Evrope. V Kristalni palači na začetku novembra načrtuje odprtje razstave, kjer bo na ogled tudi reprodukcija omenjenega portreta. Sicer bo predstavil novo serijo medsebojno povezanih skulptur iz kamna, stekla in brona ter večjih oljnih slik z naslovom Angeli. Z razstavo želi predstaviti idejo za svoj mednarodni projekt, ki ga bo začel prav v ZDA.