V botaničnem vrtu v Ljubljani je danes zasajenih več kot 4.500 rastlinskih vrst, podvrst in oblik. Foto: MMC RTV SLO
V botaničnem vrtu v Ljubljani je danes zasajenih več kot 4.500 rastlinskih vrst, podvrst in oblik. Foto: MMC RTV SLO
205-letnica ljubljanskega botaničnega vrta

Botanični vrt v Ljubljani, ki ga je leta 1810 zasnoval botanik Franc Hladnik, prav danes praznuje častitljivih 205 let obstoja. Ob jubileju so organizatorji obiskovalcem predstavili dosežke vrta in jih popeljali na voden ogled obeh rastlinjakov - danes obenem zaznamujejo 60-letnico starega in petletnico tropskega rastlinjaka.

V jugovzhodnem delu Evrope je to najstarejši botanični vrt - glede na to, da že 200 let deluje na istem mestu, se uvršča med pomembnejše stare evropske vrtove. Z leti se je širil, v njem pa so svoje mesto najprej našle predvsem rastline iz domačega okolja, nekatere od tam predstavljenih rastejo zgolj na ozemlju Slovenije. V njem lahko obiskovalci občudujejo najraznovrstnejše rastline, tudi take, ki rastejo le v tropskih ali pa le v domačih krajih.

V preteklem letu so bili v ljubljanskem botaničnem vrtu zelo dejavni. Spomladi so tako na dražbi prodali zvonček Ljubljana po redni ceni 350 evrov in drugega na dražbi za 530 evrov, so sporočili. Poleg tega jih je sloviti Kraljevi botanični vrt Kew iz Londona zaprosil za primerke vseh sort navadnih malih zvončkov, ki jih gojijo v zbirki.

Prav tako so v tujino prodali sorte navadne ciklame, opisane v Sloveniji in vzgojene v vrtu. Med večje dosežke lanskega leta botanični vrt prišteva tudi decembra lani izdani obsežni monografiji, ki sta se že po nekaj dneh uvrstili v priznane botanične kataloge v Angliji in Nemčiji.

205-letnica ljubljanskega botaničnega vrta