Foto: Zajem zaslona, YouTubov kanal vinski vlak
Foto: Zajem zaslona, YouTubov kanal vinski vlak

Ena od novejših ponudb je tudi turistični vinski vlak, ki od Nove Gorice do Ajdovščine ponuja svojevrstno doživetje. Ideja je nastala v ajdovski agenciji Burjatik, nad njo so navdušeni Slovenci, v zadnjem obdobju tudi Avstrijci, ki bodo letos zasedli polovico njihove ponudbe.

Vlak svojo pot začne na železniški postaji v Novi Gorici, kjer se potnikom pridruži lokalni vinar iz Vipavske doline. "Ponujamo pet vzorcev vin in se vozimo proti Ajdovščini. Tam si ogledamo zgodovinsko jedro. Na poti nazaj se ustavimo v Dornberku, kjer je postanek za hrano in kjer se srečamo s konzorcijem vinarjev iz Vipavske doline," zaupa Jani Peljhan.

Tadej Kavčič, gospodar kmetije Barkola v Dornberku, o prednostih vipavskih vinarjev pred preostalimi pove, da so kmetije velike tudi do 20 hektarjev, kar pomeni, da so za slovenske razmere velike, a majhne za evropske. "Imamo pa nekaj, česar drugi nimajo. Imamo pristnost. Za našimi vini stojita naše delo in naš proizvod, na katerega smo ponosni."

Zaradi vedno večjega obiska v Vipavski dolini in Novi Gorici iz leta v leto narašča število nastanitvenih objektov. "To je tudi dokaz, da je lokalno prebivalstvo prepoznalo potencial v turizmu. Tu govorimo predvsem o zasebnih kapacitetah oz. kot dopolnilna dejavnost na različnih kmetijah, ki so na podeželju," zaupa direktorica zavoda za turizem Nova Gorica in Vipava Erika Lojk.

Najbolj obiskane točke na podeželskem delu so Grad Rihemberk, Vipavski Križ in Vipava. Na Goriškem delu pa Sabotin, Kostanjevica in Trg Evropa z zanimivim muzejem o meji ter bližnja muzejska zbirka na Pristavi o tihotapstvu oziroma švercanju na Goriškem po drugi svetovni vojni.