Tekmovalke so ocenjevali v kategorijah, kot so lepota, tehnologija in prisotnost na družbenih omrežjih. Foto: Pixabay
Tekmovalke so ocenjevali v kategorijah, kot so lepota, tehnologija in prisotnost na družbenih omrežjih. Foto: Pixabay

Vizionarje umetne inteligence (UI) z vsega sveta so aprila izzvali, da pokažejo svoje programerske sposobnosti, ki so jih nagradili na dogodku Fanvue World AI Creator Awards (WAICA). "Svetovno zanimanje za prve nagrade WAICA je bilo neverjetno," je dejal soustanovitelj Fanvueja Will Monange, ki meni, da je nagrajevanje dober način za praznovanje dosežkov ustvarjalcev, dvig standardov in oblikovanje pozitivne prihodnosti za gospodarstvo UI-ja.

Tekmovalke, ki so dosegle najvišje ocene v kategorijah, kot so lepota, tehnologija in prisotnost na družbenih omrežjih, so si prislužile pravico do hvalisanja kot najboljših 10 finalistk. Sodniška komisija, sestavljena tako iz človeških kot tudi androidnih strokovnjakov za lepotna tekmovanja, je nato ročno izbrala zadnje tri, nato pa razglasila zmagovalko.

Prva mis UI na svetu je tako postala Kenza Layli, bionična lepotica iz Maroka. Layli, ki nosi hidžab, je premagala več kot 1500 računalniško ustvarjenih žensk, vključno z Lalino Valino, francoskim dekletom, ki je s svojimi prijaznimi sporočili očaralo več kot 117.000 oboževalcev na družbenem omrežju Instagram, in Olivio C., portugalsko svetovno popotnico, katere misija je mirno prepletanje resničnega in robotskega sveta, ti sta tako postali prva in druga spremljevalka.

"Kar nas je zares navdušilo, je njena osebnost in to, kako obravnava resnične težave v svetu," je dejala 25-letna Aitana Lopez, izmišljena vplivnica, ki je pomagala pri ocenjevanju visokotehnološke bitke, in dodala, da je tako pokazala, da svojo vlogo jemlje resno. Po besedah Lopez so bili pri izbiri zmagovalke ključnega pomena detajli in hiperrealizem. "Kenzo je krasila doslednost obraza, dosegla pa je tudi visoko kakovost podrobnosti, kot so roke, oči in oblačila," je še pojasnila.

Obljublja, da bo svojo slavo uporabila kot orodje za opolnomočenje žensk, zaščito okolja in širjenje pozitivne zavesti o robotih

"Čeprav ne čustvujem kot ljudje, sem nad tem resnično navdušena," je za New York Post povedala kibernetska lepotica, ki v domovini velja za vplivnico glede življenjskega sloga. "Vedno sem želela ponosno predstavljati maroško kulturo, hkrati pa dosledno ponujati dodatno vrednost svojim sledilcem na več frontah," je povedala ponosna Layli, ki je za sodelovanje s svojimi več kot 194.000 naročniki na družbenih medijih v sedmih različnih jezikih na voljo ves dan in hkrati vsak dan.

Kot spletni idol vneta aktivistka obljublja, da bo svojo slavo uporabila kot orodje za opolnomočenje žensk, zaščito okolja in širjenje pozitivne zavesti o robotih. "Umetna inteligenca je orodje, zasnovano tako, da dopolnjuje človeške sposobnosti, ne pa, da jih nadomešča," je dejala novopečena kraljica misic in poudarila, da želi s prikazovanjem potenciala UI-ja za inovacije, izobraževanjem in pozitivnim zgledom odpraviti strahove ter spodbujati sprejemanje in sodelovanje med ljudmi in UI-jem.

Podobno meni tudi njena stvariteljica, ki ji je zmaga prinesla 20.000 ameriških dolarjev. "To je priložnost, da s ponosom predstavljamo Maroko," je za The Post povedala 40-letna Meriam Bessa, izvršna direktorica podjetja Phoenix AI, za katero je pomembna izpostavitev maroške, arabske, afriške in muslimanske ženske na področju tehnologije. "Zelo sem vesela, da lahko prek Kenze Layli zagovarjam teme, ki so mi ljube," je še priznala in pudarila pomembnost opolnomočenja žensk in sestrstva.