Ambasada Gavioli danes. Foto: Televizija Slovenija
Ambasada Gavioli danes. Foto: Televizija Slovenija

Na ograji kluba Ambasade Gavioli še vedno visi oglas prodaje, a po zadnjih, zanesljivih informacijah je objekt prodan. Cena, objavljena na spletu, je 1.950.000 evrov, kupec naj bi bil Ensol 360, koprsko podjetje, ki se ukvarja s projektiranjem kartodromov, tudi na svetovnem trgu.

Na naše novinarsko vprašanje so odgovorili, da dalj časa iščejo nove prostore za širitev dejavnosti v lokalnem okolju. Kaj več niso razkrili, prodajalec, podjetnik Janko Turnšek iz Celja, pa ni bil dosegljiv. Prostor bo najverjetneje dobil drugo vsebino.

Pogled izza mešalne mize Foto: Arhiv avtorja/Dejan Hren
Pogled izza mešalne mize Foto: Arhiv avtorja/Dejan Hren

"V primerjavi z drugimi lokali, kjer sem delal, je Gavioli pokazal, kaj pomeni neka glasbena kultura," je povedal Daniel Škerjanc, nekdanji fotograf Ambasade Gavioli. "Največjo škodo bodo imeli obiskovalci, zagotovo."

Institucija, ki je ni od Trsta do Zagreba

"Gavioli je neka institucija, ki je nima ne Ljubljana, ne Maribor, ne Zagreb, ne Trst ... Lahko bi bili res ponosni na to, kar imamo," meni Nejc Belšak, nekdanji obiskovalec Gaviolija. "In čisto osebno – moja prva tehnožurka je bila ravno v Ambasadi Gavioli."

Klub je v 25 letni zgodovini preživel padce in vzpone, a bil je odskočna deska za didžeje, ki so se s časom uveljavili tudi na mednarodni elektronski glasbeni sceni.

"Ko sem delal še kot agent in vabil didžeje, sem sanjal, da bi nekega dne tudi mene nekdo povabil nekam. Tako, da je name imela Ambasada izjemen vpliv – pa ne samo name, tudi na cel prostor in na elektronsko sceno v Sloveniji," pa pravi slovenski didžej in producent Valentino Kanzyani.

Na podlagi občinskih odlokov so tu dovoljene poslovne dejavnosti, ne pa nastanitvene. Stavba ni pod režimom Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Ambasada Gavioli naj bi bila prodana