Gneča okoli slovenske stojnice, kjer so v pokušino ponujali potico. Foto: MMC RTV SLO
Gneča okoli slovenske stojnice, kjer so v pokušino ponujali potico. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana za en dan svet v malem
Sadni kruh je šel za med

Letos na bazarju sodeluje več kot 30 držav, ki imajo veleposlaništva v Sloveniji, organizatorji pa pričakujejo, da si bo stojnice prišlo ogledat okoli 7.000 ljudi.

V društvu Sila (Slovenian International Ladies Association) sicer pravijo, da so ponosne na to, da jim je na štirinajstih bazarjih uspelo zbrati preko 800.000 evrov. Z zbranimi sredstvi so pomagale mnogim organizacijam, zavodom in posameznikom pri nabavi potrebnih sredstev za uspešnejše delovanje oz. izboljšanje življenjskih razmer. Letošnji izkupiček bodo podarili Mavrici - Varstveno delovnemu centru Kranj, Sožitju Koper in posameznikom s posebnimi potrebami. Upajo, da bodo zbrali vsaj 90.000 evrov.

Največ zanimanja za "eksotične" stojnice
Za zdaj kaže dobro, saj so Gospodarsko razstavišče obiskovalci dobesedno preplavili. Največja gneča je bila sicer pred stojnicami bolj "eksotičnih" držav - na primer Japonske, Nepala, Pakistana in pred stojnico Daljnega vzhoda. Nad japonsko stojnico so zaradi velikega povpraševanja razobesili napis "Sushi at 11.30" oziroma "Suši bo ob 11.30", pri kanadski stojnici pa smo izvedeli, da so v dobri uri prodali vso zalogo javorjevega sirupa.

Domač sadni kruh, pa tudi potica
Obiskovalce so precej zanimale tudi slovenske stojnice - pri stojnici Rotary kluba Nike so ponujale pecivo, sadni kruh, narejen po srednjeveškem receptu, in še marsikaj, vse pa so pripravile članice kluba same. Precejšnja gneča je bila tudi okoli stojnice Slovenija, kjer so obiskovalcem v pokušino med drugim ponujali pravo domačo potico.

Obiskovalke so z velikim zanimanjem brskale tudi po tekstilnih izdelkih, ki so jih ponujali na stojnicah Tajske, Nepala, Kitajske, Japonske, Italije ..., otroci pa so se ustavljali pri stojnicah, kjer so prodajali plišaste in druge igrače.

ZDA z balami sena, Kanada s snežinskami
Nekatere stojnice pa so pritegovale poglede tudi zaradi svojih "okraskov" - stojnica Združenih držav Amerike je bila namreč urejena kot skedenj - manjkale niso niti bale sena in seveda kavbojski klobuki. Kanadska stojnica je v Ljubljano prinesla pravo zimo, saj je bila okrašena s snežinkami, napis nad avstralsko stojnico pa je opozarjal na to, da so koale le štiri kilometre stran.

Slovensko mednarodno združenje žensk je bilo sicer ustanovljeno leta 1993 zato, da bi pomagali tujim državljankam pri vključevanju v novo okolje, istega leta pa so pripravili tudi prvi bazar. V zadnjih letih je ta pridobil na priljubljenosti, vsako leto pa je več tudi prodajalcev.

Tanja Kozorog
tanja.kozorog@rtvslo.si

Ljubljana za en dan svet v malem
Sadni kruh je šel za med