Beograjska arena je četrta največja dvorana v Evropi. Foto: www.evrovizija.com
Beograjska arena je četrta največja dvorana v Evropi. Foto: www.evrovizija.com
Beograjska Arena
Ko Beograjčani zapojejo slovensko pesem ...

V vsakem izmed dveh predizborov konec maja v Beogradu se bo predstavilo 19 držav. Pred enim tednom je žreb odločil, da se bomo Slovenci s svojo predstavnico predstavili že prvi večer, 20. maja.

Naša neposredna konkurenca bodo predstavniki Črne gore, Finske, Grčije, Irske, Izraela, Poljske, Bosne in Hercegovine, Estonije, Nizozemske, Romunije, Moldavije, San Marina, Norveške, Belgije, Andore, Armenije, Azerbajdžana in Rusije. Vrstni red nastopajočih bo določil žreb 20. marca.

Preostale udeleženke izbora se bodo tako predstavile v drugem predizboru, dva dni pozneje. Le dvajset najboljših iz obeh predizborov (iz vsakega predizbora deset) pa bo dobilo vstopnice za veliki finalni večer 24. maja (poleg držav, ki imajo že zagotovljene 'stalne' vstopnice).

Verjetno bi se Slovenija ob zmagi na Evroviziji znašla pred precejšnjo oviro, vsaj kar zadeva primerno dvorano za gostitev tovrstne prireditve. No, Srbi s tem nimajo težav. Enoglasno so se odločili, da bo prireditev v veliki Beograjski areni, ki je ena največjih sodobnih dvoran v tem delu Evrope.

Arena v številkah
Dvorana je velika 48.000 kvadratnih metrov, razporejenih v šest etaž. Sprejme 20.000 gledalcev, ne manjka pa niti prostorov za posebne (VIP) goste (v 68 ekskluzivno opremljenih ložah jih lahko uživa 768). Arena je gostila že veliko svetovno znanih imen glasbe, med njimi Andreo Bocellija, Chemical Brothers, Cheiser Chiefs, Muse, Davida Copperfielda, Joeja Cockerja, Rihanno, Zdravka Čolića, Van Gogh ...

Evrovizija - most za združitev narodov
Scenografija letošnje Evrovizije bo v znamenju sožitja narodov. Oder med drugim predstavlja reki Savo in Donavo, ki se na neki točki združita. Med njima je most, ki združuje in povezuje, v ozadju pa znameniti Kalemegdan, največji in najlepši park Beograda.

Gostoljubni Srbi
"Stanje v Beogradu" pa sta preverila tudi voditelja našega nedeljskega finalnega izbora zmagovelne pesmi Eme 08. Bernarda Žarn in Mario Galunič sta v Beogradu preverjala znanje mimoidočih o slovenski glasbi. Naletela sta na prijazne ljudi, ki so z veseljem v mikrofon odpeli (po svojih najboljših močeh) nekaj verzov. Večina prebivalcev pozna "oldtimerje" (kot jih je imenovala Bernarda), kot so Moj očka ima konjička dva, Na planincah sončece sije, Solnčece zahaja ... Nekateri pa Slovenijo poznajo po Bojanu Križaju in Ladu Leskovarju.

Estonija s pesmijo v srbščini
Zanimivo gesto pa so pripravili predstavniki Estonije. Skupina Kreisiraadio (Crazy Radio) bo namreč svojo pesem Leto svet poleg v maternem zapela tudi v nemškem in srbskem jeziku.

A. M.

Beograjska Arena
Ko Beograjčani zapojejo slovensko pesem ...