Obiskovalci so izbrani zajtrk študentov z BIC Ljubljana lahko poskusili na dogodku Inštituta Jožefa Stefana. Foto: BoBo
Obiskovalci so izbrani zajtrk študentov z BIC Ljubljana lahko poskusili na dogodku Inštituta Jožefa Stefana. Foto: BoBo

Študenti z BIC-a Ljubljana, Višje strokovne šole, so se kot edina evropska šola uvrstili med deseterico finalistov na mednarodnem tekmovanju NASA HUNCH Culinary Challenge, ki ga je razpisala Nasa. V polfinalu so Slovenci pripravili ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem, ki jih je ponesel v finale. Ta bo aprila potekal v Johnson Space Centru v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas.

V ekipi so študenta živilstva in prehrane Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka. Smole je dejala: "Od začetne ideje do končnega izračuna natančne sestave jedi je minilo dva meseca. Idejno smo se malo naslonili na tradicionalno slovensko enolončnico ričet. Z izborom surovin (razen tofuja) smo želeli predstaviti tudi slovensko kakovost živil (fižol sivček, suhi krhlji hruške viljamovke, slovenski orehi …). Nastal je ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Upamo, da ga ponese tudi v vesolje!"

Jed, ki je prepričala Nasine strokovnjake, da so jo uvrstili v finale. Foto: BIC Ljubljana
Jed, ki je prepričala Nasine strokovnjake, da so jo uvrstili v finale. Foto: BIC Ljubljana

Poleg teme – slani zajtrk z vsaj eno vrsto zelenjavo – je Nasa dodala še druge prehranske zahteve, ki so jih morali izpolniti tekmovalci. Zaradi posebnega mikrogravitacijskega okolja v vesolju imajo astronavti namreč veliko prehranskih omejitev.

Brez surovega mesa, morskih sadežev, jajc in alkohola

"Poleg določenega energijskega vnosa smo bili pozorni na vnos maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in soli. Vsaka prehranska zahteva je terjala izbiro prave surovine, česar smo se lotili z veliko natančnostjo. Izbira osnovnih surovin je bila izredno premišljena in osredinjena na oteženo prebavo astronavtov, močno zmanjšan vnos soli, oteženo okušanje in vonjanje jedi, ugodno tehnološko pripravo jedi za uživanje v mikrogravitacijskem okolju. Vodilo končnega recepta za jed je bilo enostavno, prehransko ugodno, kakovostno in okusno," je dodala Smole.

Nasa je uporabo nekaterih živil tudi prepovedala, med drugim surovo meso, morske sadeže, jajca in alkohol. Predlagali so tudi, da naj tekmovalci ne uporabijo kruha in krušnih izdelkov, so še sporočili z BIC-a Ljubljana.

Ekipa BIC-a Ljubljana bo na finalu v Houstonu sodelovala kot edina šola iz Evrope, saj so vse preostale finalistke ameriške šole.

Zajtrk so lahko obiskovalci poskusili danes na dogodku Inštituta Jožefa Stefana, ki je potekal v Reaktorskem centru Podgorica.