Mazejevi so se s snemanjem prve pesmi uresničile sanje. In kot pravi sama, ji je prav ta izkušnja pomagala pri premagovanju težkih treningov. K snemanju videospota pa je pristopila v izjemno sproščenem duhu. Foto: Niko Karo
Mazejevi so se s snemanjem prve pesmi uresničile sanje. In kot pravi sama, ji je prav ta izkušnja pomagala pri premagovanju težkih treningov. K snemanju videospota pa je pristopila v izjemno sproščenem duhu. Foto: Niko Karo
Tina Maze
Smučarko ljubezen do glasbe jo spremlja že vrsto let. Foto: Blog Tine Maze
Matjaž Jelen
Sama pesem je pravzaprav darilo smučarki, kakor jo je poimenoval Matjaž Jelen. Z velenjskim glasbenikom, ki je svojo kariero začel v skupini Šank rock, se poznata že vrsto let. In prav on je na plan privabil pevko v njej. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Raay
Jelen in Mazejeva sta po nekajkratnih srečanjih v studiu k sodelovanju povabila še glasbenika in producenta Raaya, ki se je vse do konca oddaje Misija Evrovizija preizkušal tudi v vlogi sodnika potencialov mladih pevskih upov, kar je bilo zanj svojevrstno presenečenje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nina Zilli, Italija
Pod angleško besedilo se je podpisal Charlie Mason, ki je med drugim 'zakrivil' italijansko pesem na letošnji Evroviziji L'amore è femmina. Foto: Reuters
Andrea Massi in Tina Maze
Mazejeva je skupaj s trenerjem Andreo Massijem in preostalo ekipo Team aMaze pripravljena na novo sezono. In tokrat tudi s glasbeno podlago. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Najuspešnejša slovenska smučarka ta hip je pred začetkom nove sezone, ki se začenja to soboto v Söldnu, posnela svojo prvo pesem My Way is My Decision (Moja pot moja odločitev, prevod ur.) in zanjo posnela tudi videospot.

"Če se sprašujete, pa kaj mi je vsega tega sploh treba? Odgovor, da živim, bi bil pravi! Živim svoje sanje! … če se ne sprašujete, še bolje," je z virtualnim nasmehom zapisala Mazejeva na svojem blogu.

Ustvarjanje pesmi je smučarko večkrat spodbudilo, da je lažje premagovala težke treninge. "Bila je prava popestritev, a hkrati sem želela, da zveni dobro, in za to gredo zasluge celotni ekipi, še posebej Matjažu in Raayu," je dodala Mazejeva.

Sama realizacija sanj se je za smučarko začelo poleti, ko jo je na tradicionalnem pikniku Team to aMaze Matjaž Jelen – njen dober prijatelj -, presenetil s posebnim darilom. "Zapel nam je pesem z 'mojo zgodbo' in mi rekel, da zmorem to zapeti tudi sama," je začetek sodelovanja opisala Mazejeva, ki zase pravi, da obožuje glasbo in ples. Tako je letošnje poletje zanjo ob treningih in pripravah minilo tudi v glasbeno-ustvarjalnem duhu.

Ko se združita glasbenik in glasbenica po srcu ...
Skupna zgodba Jelena in Mazejeve sicer sega še dlje v preteklost. "Poznam jo že vrsto let, kot prijateljico, smučarko in kot veliko ljubiteljico glasbe. Pred časom sva na njenem sprejemu v Ljubljani skupaj zapela na odru in takrat sem se odločil, da ji bom nekega dne napisal pesem. To se je zgodilo letos na tradicionalnem pikniku Team to aMaze v Gorici in navdušenje je bilo takšno, da je padla odločitev 'gremo zares', čeprav Tina ta svoj 'glasbeni izlet' jemlje predvsem in samo kot zabavo in sprostitev," je za MMC zatrdil Jelen.

Skladba je bila tako napisana izključno za Tino. "V bistvu je bila darilo," je v smehu priznal Jelen. Po njegovih besedah je bila prva verzija mišljena kot balada, za katero je besedilo napisal priznani tekstopisec Leon Oblak. Besedilo pa je v angleščini dobilo dokončno podobo izpod peresa Američana Charlieja Masona, ki je med drugim letos pesem za letošnjo italijansko predstavnico na Evroviziji Nino Zilli - L'amore è femmina.

Za piko na i poskrbel Raay
Jelen in Mazejeva sta svoje sodelovanje po nekaj srečanjih nadgradila in k sodelovanju povabila producenta in glasbenika Raaya, ki v zadnjih letih velja za enega izmed najbolj produktivnih ustvarjalcev najpogosteje predvajanih skladb na radijskih postajah – kar izkazujejo lestvice Zavoda IPF. "Pesem je spremenil oz. jo dodelal v hitrejši ritem in ji dodal moderen aranžma, skratka 'hit'," je sodelovanje za MMC opisal Jelen.

Povabilo pa je presenetilo tudi Raaya samega. "Matjaž Jelen je glasbeni kolega, s katerim se poznamo že nekaj časa. Prišel je do mene poleti s 'top secret' novico, pokazal Tinino balado, ki ji jo je podaril na tradicionalnem pikniku Team to aMaze, saj sta s Tino znanca in prijatelja že dlje časa ... Rekel mi je, da lahko samo jaz naredim tako, kot si je zamislil, na nivoju, ki bo primeren za športnico številka ena in da si nič manj kot to ne smemo privoščiti. Ideja je bila zanimiva, predlagal pa sem, da bi namesto balade zastavila na novo, hitrejši komad, ki bo lahko hit, kjer koli bi ga zavrteli," je za MMC pojasnil Raay.

Skupaj z Jelenom je pripravil melodijo. "Moja vloga pa je bila še produciranje in aranžiranje pesmi ter posneti Tino," je z nasmeškom povedal Raay ter dodal: "Tako sodelovanja z Matjažem kot s Tino sem vesel in je fantastična izkušnja."

Skrita želja, ki se je uresničila
Mazejevi glasba še zdaleč ni tuja. Šest let se je učila igrati na klavir. Sicer pa tudi med smučarji ni skrivnost, da kdaj rada zapoje. "Vidi se, da je 'profi' in neverjetno brihtna. To se je izkazalo tudi v studiu ... Komaj čakam, da komad in spot izideta po vsem svetu ... To bo še pred prvo tekmo v soboto ... A zdaj so najpomembnejši njeni športni uspehi, komad pa je le nekaj, kar bo zagotovo spodbudilo njene navijače in je nekaj, s čimer je Tina spomnila vse skupaj na začetek njenega 'rokenrola', kot pravi sama," je še za MMC razkril Raay.

Na uradno izdajo pesmi in videospota, pod katerega se je podpisal Niko Karo (znan med drugim po sodelovanjih z April, Tangels in Niko Zorjan), bo tako treba počakati še nekaj dni.

Mazejeva pa ob tem sporoča: "Upam, da vam bo pesem všeč, da se boste ob njej zabavali, plesali in seveda navijali zame."

Pevci/raperji med smučarji
Izleti v pevske vode niso novost v svetu ženskega alpskega smučanja. Spomnimo: lani je Avstrijka Elisabeth Görgl zapela v duetu z glasbenikom Christianom Geislerjem uradno himno svetovnega prvenstva v Garmisch-Partenkirchnu - You're the Hero (between Heaven and Hell). Med slovenskimi ljubitelji alpskega smučanja pa ostajajo še vedno močno zasidrani v spominu raperski podvigi Jureta Koširja in njegove ekipe.