V Celju se bodo danes začeli zbirati udeleženci največjega gasilskega dogodka v Sloveniji do zdaj. Gasilska olimpijada, na kateri bo tekmovalo 198 ekip z 2634 udeleženci iz 20 držav, sodelujoči pa bodo nastanjeni v celjskih osnovnih in srednjih šolah, bo potekala od srede, 20. julija, do nedelje, 24. julija. Osrednje tekmovalno prizorišče bo Atletski stadion Celje Kladivar, družabni del pa bo potekal v mestnem središču. Že do uradne prireditve se bo zvrstil pester nabor dogodkov.

Danes ob 18. uri bodo na Krekovem trgu pripravili prvi dogodek – gasilska društva bodo s pomočjo celjskih nogometašev in rokometašev ter judoistov pripravljala gigantski sendvič, ki ga bo mogoče tudi poskusiti. Ob 20.30 se bo na Krekovem trgu začel prvi veliki koncert, nastopil bo ansambel Okrogli muzikanti, dve uri prej pa bo bobnarski nastop zasedbe Sherzer brigad.

18. julija bosta na sporedu odprtje mladinskega tabora in razstava narodov, na Krekovem trgu pa bosta oder zavzela celjska zasedba LPS in ansambel Zvita feltna. Naslednji večer bo v znamenju koncerta orkestra in nastopa garde Slovenske vojske. V sredo bo na stadionu Z'dežele uradno odprtje gasilske olimpijade z velikim koncertom naznanilo več kot 200 nastopajočih. V četrtek bodo za glasbeno popestritev poskrbeli Mambo Kings, v petek pa ansambel Saša Avsenika.

Gasilsko bo obarvano celotno središče Celja

Ves teden bodo v celjskem mestnem središču med drugim potekale ulične animacije z gasilci in ognjene predstave, predstavljala se bodo prostovoljna gasilska društva, v mestu bo prisotna maskota gasilec Flori. Od danes do nedelje bodo h gasilskemu dogajanju prispevali tudi mestni gostinci, tako bo na Mestni tržnici potekala tudi Gasilska fešta.

Na Glavnem trgu stoji razstava celjskih šolarjev o gasilstvu, na Krekovem trgu cvetlična gasilska skulptura, pester program dogajanja, poleg tekmovalnega dela, pripravlja tudi organizacijski odbor gasilske olimpijade, med drugim bodo ves čas gasilske olimpijade na celjskem sejmišču razstavljena gasilska vozila.

Vozila bo posebna linija Celebusa

Med gasilsko olimpijado bo na Starem gradu Celje potekal program Žive zgodovine s člani srednjeveškega zgodovinskega in kulturnega društva Vitezi najemniki grofov Celjskih. Program se bo izvajal cel dan (od 11. do 20. ure) v viteškem taboru. Vitezi najemniki grofov Celjskih bodo v mestnem središču Celja v torek in petek med 18. in 20. uro. V tem času se jim bo pridružilo Kulturno-umetniško društvo Galiarda Celje, ki bo prikazalo starodavne plese.

V tem času bo vzpostavljena posebna linija Celebusa, ki bo povezovala celjsko sejmišče s središčem Celja ter stadionom Kladivar. Avtobus bo vozil vsako uro od 6.30 do 22.00, vstopna točka bo na celjskem sejmišču (pot bo nadaljeval v smeri železniške postaje, letnega kopališča Celje, Kladivarja, linija pa se bo končala pri sejmišču).