Mariborska trta je s starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še rodi. Foto: BoBo
Mariborska trta je s starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še rodi. Foto: BoBo

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati rez Stare trte naznanja vrsto drugih dogodkov, ki se skozi vse leto odvijejo v Mariboru v povezavi s to izjemno naravno in kulturno dediščino.

Letos je prireditev potekala 40. leto zapored. Skupina agronomov, ki jo je imenoval direktor tedanjega Kmetijskega zavoda Maribor Jože Protner, je namreč 31. marca 1980 prvič v novejšem obdobju opravila poseg rezi. Ta dogodek se po navedbah Zavoda za turizem Maribor - Pohorje šteje za uvodno dejanje procesa revitalizacije in sistematične strokovne oskrbe stare žametne črnine na mariborskem Lentu, za katero je bilo pred tem ugotovljeno, da šteje od 350 do 400 let.

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo, saj sta od njega odvisna rast in pridelek. Foto: MMC RTV SLO
Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo, saj sta od njega odvisna rast in pridelek. Foto: MMC RTV SLO

Trta, ki povezuje

Rez Stare trte je tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti Maribor poklanja cepiče trte izbranim prijateljskim mestom in občinam. "Dogodek ima velik pomen, predvsem zaradi povezovanja," poudarja direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch.

Najstarejša trta ne svetu

Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in podarjajo kot protokolarno darilo. Letno napolnijo največ sto stekleničk.

"Stara trta ima velik potencial, da lahko ponese naše mesto v svet. S trto tudi dokazujemo, da znamo ceniti zgodovino in na podlagi tega graditi zgodbe za naprej," pa je povedal novi gospodar Stare trte, mariborski župan Saša Arsenovič.

Kam cepiči romajo letos?

Letošnji prejemniki cepičev so Občina Ravne na Koroškem, ki bo trto zasadila ob 70-letnici Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, ter Občina in župnija Razkrižje, ki bosta s tem zaznamovali 25. obletnico priključitve k tedanji Škofiji Maribor. Kasaški klub Ljutomer bo prejel cepič za oznamovanje 145-letnice kasaških dirk na Slovenskem, Društvo vinogradnikov iz Ribnice na Dolenjskem pa za spodbudo ob 20-letnici delovanja.

Nekaj cepičev gre vsako leto tudi v tujino. Tokrat bodo šli v pobrateno mesto Osijek na Hrvaškem, narodni park Inujama ob reki Kiso na Japonskem, muzejski vinograd Stetten im Remstal pri Stuttgartu v Nemčiji ter na pobudo slovenskega konzulata v Monoštru še pred Slovensko hišo v Gornjem Seniku na Madžarskem.

Na Lentu opravili rez najstarejše trte na svetu