Med predstavo imajo vedno prekrit vsaj en del telesa. Foto: Chippendales Facebook
Med predstavo imajo vedno prekrit vsaj en del telesa. Foto: Chippendales Facebook
Chippendales
Na odru se jim občasno pridružijo zvezdniki svetovnega kova. Foto: Chippendales
Chippendales
Shiva Paul pravi, da osebno raje trenira le petkrat tedensko. Foto: Chippendales
Chippendales
V sklopu turneje se bodo letos v Sloveniji ustavili prvič. Foto: Chippendales
Chippendales
Vsi imajo precej izklesana telesa. Foto: Chippendales

Po bliskovitem začetnem uspehu so odprli klub v New Yorku in začeli oblikovati skupine, ki so plesno vročico ponesle po vsem svetu. Danes so Chippendalsi stalni prebivalci Las Vegasa, kjer gostijo zvezdnike svetovnega kova. Zdaj jim na tamkajšnjem odru dela družbo supermaneken Tyson Beckford.

Chippendales so postali popfenomen. S profesionalno scensko produkcijo in kakovostnimi koreografijami so pripomogli k sprejemanju striptiza kot oblike zabave in navsezadnje tudi športa. Nastopili so za več kot 100 milijonov žensk v več kot 100 državah, pri čemer so porabili več kot 56.000 metuljčkov in s svojih teles strgali več kot 1,2 milijona majic.

Več o svetovnem fenomenu si lahko preberete v intervjuju s Shivom Paulom - enim izmed plesalcev.



Leto 2016 zaznamuje 37. rojstni dan Chippendalsov. Kako se je sama skupina v vseh teh letih spremenila?
Zdi se mi, da so leta predstavo zagotovo naredila bolj uglajeno. Tako nastopi kot tudi sama koreografija so prefinjeni. Z vsakim letom počasi napredujemo stopničko višje, saj se ob koncu vsakega leta lahko ozremo in pogledamo, kaj morda ni bilo ravno tako, kot bi si želeli. In nato naslednje leto to poskušamo izboljšati. Skoraj štiri desetletja delovanja so nam zagotovo omogočila neverjeten napredek.

Ali se glede na to, kaj je vaš poklic, srečujete s kakšnimi stereotipi?
Seveda, saj nas na neki način tudi popolnoma stereotipno prodajajo. Zavedamo se, da se ogromno pozornosti namenja prav našim telesom in splošnemu videzu, to navsezadnje tudi privabi dekleta, da si ogledajo našo predstavo. A vseeno se mi zdi, da tisti, ki so naš nastop že videli, celotno predstavo mnogo bolj cenijo z vidika samega nastopa in kakovosti plesov. Zavedajo se, da je treba mnogo več kot zgolj dober videz.

Kaj je pravzaprav sploh potrebno, da postaneš član skupine?
Zagotovo je potrebnega ogromno dela, namenjenega telesu, videzu, velik del pa predstavlja tudi pravilna prehrana. Zame je bila to na neki način sprememba življenjskega sloga. Naučiti se moraš, katera hrana je za telo dobra in katera ni, telovaditi moraš, kolikor se le da, in vedno moraš poskrbeti, da je koreografija brezhibna. Kot vsaka druga služba tudi ta zahteva ogromno dela, čeprav na neki način pravzaprav samo skrbimo zase.

Kako veliko vlogo pri izbiri kandidatov igra plesna nadarjenost?
Poleg videza je to zagotovo tisto, na kar so pri izbiri najpozornejši. Ples ti preprosto ne sme biti tuj, pomembna pa je tudi splošna sposobnost dobrega gibanja po odru.

Morate telovaditi sedem dni v tednu?
Sam osebno se ne ukvarjam s športom več kot petkrat na teden. Rad si vzamem dva prosta dneva za regeneracijo in počitek, saj je to prav tako pomembno kot sam šport.

Ali kdo ves čas bedi nad vami in pazi na vašo težo in prehrano?
Pravzaprav ne. Zdi se mi, da nam zaupajo in se zavedajo, da bomo skrbeli zase. A če se morebiti zgodi, da se na naših telesih pojavijo očitne spremembe, nam vseeno povedo, da nismo videti tako dobro, kot bi morda lahko, in nam potem seveda pomagajo, da se vrnemo spet na želeno težo ali videz. Toda v večini primerov zase skrbimo, ne da bi nas moral na to kdor koli opozoriti.

Kako to, da kljub neverjetni spolni privlačnosti samih nastopov vseeno ni popolne golote?
Predstavo si želimo obdržati na neki ravni uglajenosti. Seveda je golote kar nekaj, a vseeno se ne želimo razgaliti do konca. Vedno je en del telesa pokrit, da nas to nekako loči od običajnega striptizbara.

Vsak večer stojite na odru pred dvorano, polno žensk. Se na neki način počutite, kot bi bili v fantovski skupini?
Neverjetno je. Vsak večer, ko z odra vidim tisoče deklet, ki ploskajo in kričijo, se počutim izjemno. Zagotovo to sproži občutek ponosa in takrat vem, da je ves trud nekako poplačan.

Kako poskrbite, da vas dogajanje v občinstvu ne zmoti?
Kot kateri koli umetnik, ki se znajde na odru, se moraš tega naučiti. Zavedati se je treba, da moraš od trenutka, ko stopiš na oder, celotno pozornost posvetiti nastopu in si ne smeš privoščiti, da bi te kar koli zmedlo. Več ko nastopaš, lažje se je osredotočiti zgolj na koreografijo in celotno odrsko prezenco. Če si dovoliš, da te kaj zmoti, nikoli ne boš popolnoma osredotočen na nastop.

Kaj vse se dogaja v občinstvu ob vaših nastopih?
Dekleta vedno poskrbijo za zabavne znake in velikokrat se celo slečejo. Ves čas poskušajo pritegniti našo pozornost, zato se moramo velikokrat kar močno potruditi, da se ne zlomimo (smeh).

Torej niste vi edini, ki se slečete?
Velikokrat so dekleta v občinstvu tista, ki slečejo celo več oblačil od nas (smeh).

Vas je bilo strah, kako se bodo vaši bližnji odzvali na pridružitev Chippendalsom?
Ne, niti malo. Moja družina še vedno misli, da je to dobro. Razumejo, da to pomeni, da potujem po svetu, poleg tega pa še nastopam in vsak dan spoznam ogromno čudovitih ljudi. Zavedajo se, da mi je uspel kar velik karierni skok.

Vas na ulici velikokrat prepoznajo?
To se nam dogaja kar pogosto, predvsem v Evropi. To se mi zdi zabavno in vedno se ustavim ter se z njimi fotografiram. Tudi nastopa v Sloveniji se veselim, saj tam še nisem bil.

Fante si bosta 14. aprila v Hali Tivoli ogledali Špela Levačič in Mojca Krajnc, ki sta pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, katerega leta je bila ustanovljena skupina Chippendales. Pravilni odgovor se glasi leta 1979.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.