Festival bo znova združeval vse generacije. Foto: Rudi Vlašič
Festival bo znova združeval vse generacije. Foto: Rudi Vlašič
The Toasters
V Belo krajino med drugim prihajajo skalegende The Toasters. Foto: MMC RTV SLO
Hladno pivo
Glasbeni del festivala bodo sklenili člani skupine Hladno pivo. Foto: MMC RTV SLO
Vinko Šimek
Humorni del festivala bo popestril tudi Vinko Šimek. Foto: MMC RTV SLO

Prav glasbeni del festivala bo dodatno začinjen prve dni, saj se že v petek v neposredni bližini začenja "najbolj seksi" festival pri nas - Schengenfest. Toda tudi po koncu glasbenega združevanja ob meji v Vinici dogajanje v Beli krajini ne bo zamrlo. Za to bodo poskrbel Klub belokranjskih študentov, Mladinski kulturni klub Bele krajine in Mladinski center Bit, ki so še četrto leto zapored pripravili program, ki je "dober za vse".

Kot sta pojasnila vodji festivala Janez Weiss in Sašo Jankovič koncept festivala ostaja enak, a prizadevajo si, da bi ponudili čim bolj kakovosten otroški, gledališki in glasbeni program. Več pa si lahko preberete v kratkem pogovoru z Weissom in Jankovičem spodaj.


Tudi letos festival poteka pod sloganom "dobro za vse". Na kaj vse ste bili pozorni pri sestavi letošnjega programa?
Da, tudi letos smo pod geslom "dobro za vse", ki je svojevrstna dopolnitev siceršnjega belokranjskega slogana "dobro za oba". Koncept ČrnFesta ostaja enak, radi bi ponudili kakovosten otroški, gledališki in glasbeni program, ki bo popestril dogajanje v Črnomlju in Beli krajini ter ponudil zanimivo poletje tako tukajšnjim prebivalcem kot številnim turistom, obiskovalcem kampov ob reki Kolpi. Posebno smo bili pozorni na oplemenitenje otroškega programa, nekako pa tudi na zmanjšanje glasbene ponudbe, saj v prejšnjih letih koncerti med delovnikom niso bili dobro obiskani.

Že v preteklih letih so se stand up nastopi izkazali za najbolj obiskane. Je to tudi eden izmed razlogov, da ste letos še okrepili ta del festivalske ponudbe?
Stand up nastopi so navadno posebno priljubljeni med mlajšo populacijo, tako smo ta del festivala seveda ohranili. Da bi ponudili zanimiv stand up nastop tudi starejšim in to ravno v času bližnjega festivala Šengenfest, ki povsem angažira belokranjsko mladino, pa bomo v petek, 5. avgusta, pripravili nastop staroste slovenskih "onelinerjev", "totega" Vinka Šimeka.

Lokacija ostaja ista. Razmišljate morda, da bi festival razširili tudi zunaj zidov atrija?
Če se nam bo zdelo, da trenutna lokacija ne uspe zagotoviti primerne kapacitete in da bi bilo primerno razširiti prizorišče, bomo seveda posegli po kakšni drugi lokaciji, vendar se nam na podlagi triletnih izkušenj s ČrnFestom in večletnih s festivalom Etnofolk, to v tem trenutku ne zdi potrebno. Drugo in večje prizorišče bi seveda zahtevalo več dela, trenutno pa imamo dve prizorišči - ob lepemu vremenu atrij črnomaljskega gradu, v slabem vremenu pa lahko ponudimo prostore MKK-ja ali grajsko klet.

Koliko ljudi sodeluje pri sami organizaciji festivala?
Festival organiziramo aktivisti in udarniki Mladinskega kulturnega kluba Bele krajine in Kluba belokranjskih študentov, v skupnem številu nas je okoli 15.

Kaj je v poplavi številnih poletnih festivalov po Sloveniji tisto, zaradi česar bi bilo mimoidočim lahko žal, da se niso ustavili na enem izmed dogodkov ČrnFesta?
ČrnFest je "dober za vse", kar seveda ni vsak festival po Sloveniji. Če damo šalo na stran, bi kot vrhunce festivala na glasbenem področju izpostavili odlične klovne minicirkusa Buffeto in enkratno Neco Falk za najmlajše, vrhunsko skagodbo zasedbe The Toasters iz ZDA in odličen stand up v zasedbi Murko-Tvrdkovič-Jerkovič za mladino in študente ter seveda neponovljivega Vinka Šimeka za rahlo starejše.