Kot je na današnji novinarski konferenci napovedal kranjski župan Matjaž Rakovec, bo v raznolikem programu vsak našel kaj zase. Upa, da bodo z dogodki v mesto privabili predvsem občane, pa tudi druge Gorenjce, Slovence in tudi tujce. Pojasnil je, da se Kranj utrjuje kot zanimiva turistična destinacija, v mestnem jedru ponuja bogato dogajanje, v okolici pa neokrnjeno naravo in številne izletniške točke.

Maja Keuc. Foto: Katja Grobelnik
Maja Keuc. Foto: Katja Grobelnik

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh je povedal, da obiskovalci poletnih prireditev v Kranj prihajajo že iz cele Slovenije in tujine ter zaradi tega v Kranju tudi prenočujejo. Letos pa bodo turistično ponudbo Kranja še dodatno povezali z dogodki, tako da bodo vsem kupcem vstopnic za posamezen dogodek tisti dan ponudili popust za enega izmed kranjskih doživetij.

Malovrh je poudaril, da pri organizaciji dogodkov letošnjega Prešernega poletja sodeluje 25 organizatorjev. "Zelo smo ponosni, da se nam iz leta v leto priključujejo novi organizatorji. Tako je program, ki ga oglašujemo pod krovno blagovno znamko Prešerno poletje, še bolj kakovosten, raznolik in odmeven," je poudaril.

Nanizal je številne glasbenike in skupine, ki bodo nastopili v letnem gledališču in na vrtu gradu Khislstein. Med njimi so Dan D, Maja Keuc, Nina Pušlar, Crvena jabuka, Severa Gjurin, Magnifico, Žan Serčič, Niet, Avtomobili, Maraaya, Vlado Kreslin, Tabu in Gibonni. Koncertno dogajanje v mestu bo sicer 7. junija na Glavnem trgu znova odprla skupina California.

Prešerno poletje se bo v Kranju končalo 13. in 14. septembra z dnevom kranjske klobase in piva, kulinarični dogodki pa bodo popestrili tudi dogajanje čez celotno poletje. Pod nazivom Kr' petek je! Kranj vsak petek vabi na Glavni trg na sproščeno druženje ob hrani in pijači. 5. septembra pa bo na vrsti tudi Kranjska dolga miza. Foto: BoBo
Prešerno poletje se bo v Kranju končalo 13. in 14. septembra z dnevom kranjske klobase in piva, kulinarični dogodki pa bodo popestrili tudi dogajanje čez celotno poletje. Pod nazivom Kr' petek je! Kranj vsak petek vabi na Glavni trg na sproščeno druženje ob hrani in pijači. 5. septembra pa bo na vrsti tudi Kranjska dolga miza. Foto: BoBo

Dogajanje bodo popestrili dogodki v gostinskih lokalih Kavka bar, KluBar Gastropub in Cafe galerija Pungert. Poseben utrip pa bodo Kranju znova dali različni kulturno-umetniški festivali. Prvi se bo ta konec tedna začel 5. festival sodobnega kolaža Kaos, ki bo na ogled do 10. avgusta. Od 15. do 22. junija bo potekal Kranjski igralski filmski festival Krafft. Od 28. junija do 6. julija bo na sporedu Teden mladih, 26. in 27. julija pa prav tako tradicionalen Kranfest.

Poletni festival pripravlja tudi Kulturno-umetniško društvo SubArt. Kot je povedal organizator festivala SubArt Open Air Darči Kruševac, bodo poskrbeli za nekomercialne, alternativne glasbene dogodke. Prepričan je, da je Kranj tudi rokersko, metalsko, pankersko in rejversko mesto. 9. julija v goste prihajata Max in Iggor Cavalera, ki sta zasnovala skupino Sepultura, 12. julija pa ikone pank roka The Exploited.

Ob koncu poletja, med 17. in 27. avgustom bo na sporedu Jazz Kamp Kranj, 21. avgusta pa vrata odpira mednarodni Kranj Foto Fest, ki bo po kranjskih ulicah, v kanjonu Kokre in po galerijah na ogled postavil številne fotografije. Kot je povedala vodja festivala Fernanda Prado Verčič, je Kranj ravno prav velik za takšen festival, saj omogoča ljudem povezovanje in spoznavanje.

Kranj bo znova prizorišče tudi različnih športnih dogodkov, kot so Slo12Run, srednjeevropsko prvenstvo v odbojki na mivki in že 3. L'Etape Slovenia, ki bo na sporedu 7. in 8. septembra. Kot je povedala organizatorka kolesarske dirke za rekreativce pod znamko Tour de France Jera Rakovec Nahtigal, imajo že okoli 700 prijav sodelujočih. Posebej razveseljiv je porast gostov iz tujine, ki bodo, kot kaže, predstavljali približno tretjino udeležencev.