Laško je te dni znova dihal ob prireditvi Pivo in cvetje. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Laško je te dni znova dihal ob prireditvi Pivo in cvetje. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Sobotni večer so zaznamovale tudi rahle padavine, ki pa večine obiskovalcev niso motile. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nekaj čez deset sta nebo nad Laškim razsvetlila dva ognjemeta. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tabu
V Laško so se vrnili po letu dni člani skupine Tabu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Ni 50. prireditev po vrsti, ampak je 50. obletnica prve prireditve. Leta 1984 prireditve ni bilo prav zaradi gradnje mostu čez Savinjo. Letos pa smo imeli znova težave prav z mostom pri postavitvi novega prizorišča v Jagočah, ampak nam je uspelo urediti, da prireditev ni odpadla.

Matej Oset za MMC
Jan Plestenjak
Prav tako se je v Laško vrnil Plestenjak. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Mi2
Mi2 so napolnili občinsko dvorišče do zadnjega kotička. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nina Pušlar
Aškerčev trg sta sinoči zaznamovala nastopa Nine Pušlar in Vlada Kreslina. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Zvoki Modrijanov na eni strani, Severine na drugi, Skater na tretji, Chrisa Browna na četrti ... Mešanica, kakršno lahko slišite samo po ulicah Laškega vsako poletje, je zadnje dni spremljala vse ljubitelje druženja, glasbe in seveda piva.

Tudi letos je bil epicenter ali pa vsaj začetna točka dogajanja postavljena v mestno jedro. "Po naših ocenah je bilo do današnjega dne okoli 40.000 ljudi. Danes je tista 'špica' in predvidevamo, da bo obisk na nivoju preteklih let ali še morda večji. To pa pomeni okoli 100.000 ljudi," je sinoči za MMC dejal član organizacijske ekipe Matej Oset.

Vse poti so vodile do treh večjih odrov, kamor so letos organizatorji znova povabili znane domače in tuje glasbene skupine, a manjkalo ni niti drugih dejavnosti. "Pivo in cvetje je praznik. Gre za sklop različnih dogodkov. Eno je festivalski del. Na drugi strani pa je kup dogodkov, ki so vezani na etnografski del. Veliko je lokalnih društev in športnih dogodkov ... Gre za pestro dogajanje," je poudaril Oset.

Največja slovenska turistična prireditev Pivo in cvetje je obiskovalce prvič pričakala s plačljivim odrom znotraj ograjenega koncertnega prizorišča kakšnih 15 minut hoje stran od centra v Jagočah. "Poteza je bila zelo logična, ker smo ugotovili, da imamo v Laškem en čudovit prostor. To so Jagoče in ta prostor, ki v tem času doživlja festivalski utrip, mislimo, da bo tudi v prihodnje zelo zaživel in se bomo trudili na tem prostoru ustvarjati še druge dogodke, ki ne bodo vezani samo na Pivo in cvetje," je še dejal Oset.

Poleg plačljivega odra so organizatorji postavili tudi prostor za kampiranje. Za ogled dogajanja so morali obiskovalci za en dan odšteti deset evrov, a so s tem dobili tudi možnost za brezplačno kampiranje in brezplačno pijačo dobrodošlice ob začetku koncertnega dogajanja.

Trije večji odri za glasbo
Tradicionalno pa se je koncertno dogajanje znova odvijalo na Aškrčevem trgu in občinskem dvorišču, kjer so lahko obiskovalci nastope glasbenikov pospremili brez vstopnine. In prav omenjeni prizorišči sta bili sinoči zvečer, ko se je dogajanju pridružil tudi MMC, najbolj polni. Občinsko dvorišče se je letos spremenilo v "obvezno postojanko" za vse ljubitelje akustičnih poslastic. Prvi dan so lahko poslušali "izštekanega" Gibonnija. Sinoči pa so štafetno palico od skupine Dan D v različici Tiho, prevzeli Mi2.

Nabito polno občinsko dvorišče je bilo ob akustični različici Mi2 na nogah in z njimi prepevalo skladbe, kot so Julija, Sve ove godine, Sladka kot med, Čakal sn te kot kreten ... Pevec Tone Kregar je tako že pred prvo polovico nastopa dejal, da so s prepevanjem Sladka kot med doživeli vrhunec dogajanja, a to se je šele začelo. Med drugim je Laško lahko slišal tudi "podkrepljeno" Odo gudeki, ki je na minutah pridobila tudi na račun kitarskih vložkov Proud Mary in No Woman No Cry. Večer na dvorišču je sklenil mož s črno kitaro - Vlado Kreslin. V svoji najmočnejši - električni - izvedbi.

In ravno, ko je na pokritem odru na občinskem dvorišču stal Kreslin, je na Aškrčevem trgu nekaj sto najbolj zagretih še vztrajalo ob rahlem dežju in nastopu Nine Pušlar. Ta je na oder Jubilejnik stopila le dan za tem, ko so znova množično privabili obiskovalce pod svoj oder Modrijani v družbi Okroglih muzikantov.

Napolnjen trg je sicer med nastopom Pušlarjeve malce razredčil dež, a pevka je obdržala pod svojim odrom glavnino ob skladbah, kot so Tik tak tok, Vse, kar rečeš mi, Bilo lepo bi, Vse, kar rečeš mi, Punca in seveda Dež. Med nastopom, kjer je Pušlarjeva zbrane razveselila, da oktobra prihaja njen nov avtorski album, pa je ponudila tudi nekaj priredb, kakršna je Domino (Jessie J) in Lahko sem srce (Tabu).

Ognjemet in skok na tretji oder
Nekaj minut čez deseto je Laško razsvetlil ognjemet, pravzaprav dva. To pa je bil tudi povod za selitev iz mestnega središča do Jagoč. Po elektronskih ritmih, ki so se širili iz edinega plačljivega odra sinoči zaradi imen DJ Zeds (Sladica), DJ Pier & DJ FU (Roots in Session), Mika Candysa in Tima Maasa, je zadnji dan znova pripadel domačim izvajalcem. Potem ko so se prvi dan obiskovalci prepuščali železnemu repertoarju Big Foot Mame, povratnikom na oder Gov't Mule in kitarski virtuoznosti Ane Popović ter preverjali koncertno ponudbo Avven in bluzrockerjev El Kachon, je zadnji dan napočil čas za Help!, Jerneja Zorana & Ministrstva Resnice, Manouche, Tabu in Jana Plestenjaka.

Veliko plačljivo prizorišče, manj ljudi
Ob prihodu v Jagoče je ravno v času nastopa skupine Tabu že pogled po prizorišču dal vedeti, da so si organizatorji projekt plačljivega odra na prireditvi zastavili malce preveč ambiciozno (če gledamo na velikost prizorišča). Tako ob Tabujih kot ob Plestenjaku, ki je stopil na oder po polnoči, je prostor pod njim ostal napolnjen do tretjine, čeprav je vmes prenehalo deževati. So pa organizatorji na prizorišču poskrbeli za precej boljši zvok v primerjavi z letošnjim Rock Otočcem in Punk Rock Holidayem, ki se prav tako končuje danes, ponudil izmed vseh najboljši zvok.

Tabu so se sicer v Laško vrnili po letu dni. Poleg klasičnega repertoarja, kjer niso manjkale skladbe Divje, On, Namesto srca, 42, Romanje, Adrenalin, Angel, Dobra vila, Poljubljena ... so svoj nastop podkrepili z akustičnim vložkom (z izvedbo Nebo nad nama), znotraj katerega so lahko oboževalci skupine po dolgem času lahko slišali - na račun Tine Marinšek na vokalu in Tomaža Tropa na kitari - Uspavanko. Tabuji so skupaj s svojim občinstvom svoj nastop končali od prepevanju skladbe Tabu in voščilom Marinškovi za rojstni dan.

Večer v Jagočah je sklenil Plestenjak s svojo spremljevalno skupino, s katero je poskrbel, da so iz zvočnikov odmevale Punca, Si OK?, To leto bo moje, Pustil ti bom sanje, Bela noč, Od pekla do raja ... Na račun uspešnic pa je na repertoarju izostala večina skladb iz njegovega najnovejšega albuma Večja od neba. Plestenjak pa je ob tem poudaril, da ga na Laško vežejo prav posebni spomini. "Nikoli ne bom pozabil, kako smo tu pred leti igrali na dežju in ljudje so ostali z nami. To je bil zame največji kompliment."

Tokrat dež - kot že omenjeno - ni zmotil njegovega nastopa, je pa marsikomu skrajšal postopanje po laških ulicah, saj se je sredi noči znova okrepil in za mnoge predčasno sklenil večer.

Več utrinkov dogajanja si lahko ogledate spodaj.

Ni 50. prireditev po vrsti, ampak je 50. obletnica prve prireditve. Leta 1984 prireditve ni bilo prav zaradi gradnje mostu čez Savinjo. Letos pa smo imeli znova težave prav z mostom pri postavitvi novega prizorišča v Jagočah, ampak nam je uspelo urediti, da prireditev ni odpadla.

Matej Oset za MMC