V novembru 2015 je Stadlerjevo izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Foto: Organizator
V novembru 2015 je Stadlerjevo izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Foto: Organizator
Lani je krono vinske kraljice prejela Sandra Vučko. Foto: Nik Jarh, AV Studio

Hkrati bo predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino doma in v svetu.

21-letnica iz Bistrice ob Sotli prihaja iz petčlanske delavsko-kmečke družine, v kateri se ukvarjajo z vinogradništvom in sadjarstvom. Sara se je po končani osnovni šoli v Bistrici ob Sotli vpisala na Škofijsko klasično gimnazijo v Šentvidu pri Ljubljani in jo končala leta 2014. Zdaj na Biotehniški fakulteti v Ljubljani redno študira agronomijo. Še posebej jo zanima vinogradništvo in vinarstvo, zato se namerava po končanem študiju agronomije specializirati v tej smeri.

V domačem kraju je dejavna pri skoraj vseh društvih: je podpredsednica Mladinskega društva, že 11. leto aktivna gasilka, sodeluje pri gledališki skupini Še-Bi Teater in že šesto leto poje pri Mešanem pevskem zboru Bistrica ob Sotli.

Vini 20. vinske kraljice Slovenije 2016 sta dve: sovinjon 2015, polsladko in laški rizling 2009, ledeno vino, sladko. Za sovinjon so organizatorji zapisali, da je mlado vino, zelenkasto rumene barve. Vonj je zrel, prijeten, poudarjen. "Sortna aroma spominja na pokošeno travo, papriko in ribezove liste. Je usklajeno živahno vino s trendovskim značajem," so še dodali.

Medtem ko so za laški rizling poudarili, da zlato rumeno sijoča podoba vina deluje žlahtno. "Sveži okusi v ustih spominjajo na zimsko ivje. Vino je polno v vonju in okusu, s skladnimi sortnimi danostmi in njihovimi prefinjenimi kombinacijami daje vtis lepote, estetike, skladnosti. Je umetnija narave in človeka, ki dela s srcem," so zatrdili organizatorji.

Vinsko kraljico Slovenije 2016 je s pomočjo predsednika uprave Pomurskega sejma okronal minister Dejan Židan, ki je bil tudi slavnostni govornik na prireditvi. Od krone, ne pa tudi od vina in vinske kulture, pa se je z nagovorom poslovila Sandra Vučko.

Za ubran glasbeni program je z Zdravljico in Bratci veseli poskrbel Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli, v katerem poje tudi 20. vinska kraljica Slovenije. Adrijan in Franci Černelč sta izvedla šanson Frana Milčinskega - Ježka Glažek vinca ej. Člani Še-Bi Teatra iz Bistrice ob Sotli pa so se predstavili z recitacijo Vinskih Duhov Simona Gregorčiča.

Krono Vinske kraljice Slovenije so od leta 1996 do danes nosile Lidija Mavretič, Selma Lukač, Katarina Jenžur, Irena Kupljen, Martina Stegovec, Jerneja Bratuša, Tjaša Koroša, Simona Štraus, Vesna Bajuk, Maja Cigoj, Maja Benčina, Svetlana Širec, Karolina Kobal, Andreja Erzeti, Simona Žugelj, Martina Baškovič, Neža Pavlič, Špela Štokelj in lani Vučkova.