Killersi so koncert izpeljali korektno, kot se za velike zvezdnike spodobi, in obenem Sloveniji pokazali, kako delati velike koncerte. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Killersi so koncert izpeljali korektno, kot se za velike zvezdnike spodobi, in obenem Sloveniji pokazali, kako delati velike koncerte. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Neisha in Grega Skočir v čakanju na nastop Dan D. Foto: MMC RTV SLO
Dan D so imeli med estradniki mnogo oboževalcev. Foto: RTV SLO
Koncert sta prišla poslušat tudi voditelja Klemen Slakonja in Tjaša Železnik. Foto: Žiga Culiberg
Eskobars niso mogli priti do svoje velike priložnosti. Foto: Eskobars

Glasbeniki, voditelji, igralci, vremenarke, piarovke, oglaševalci, še celo župan - vsi so bili sinoči nagneteni v VIP-šotoru, kjer so jedli kanapejčke z mocarelo in melono ter srkali šampanjec in "jegerja".
Za eno mizo so se pogovarjali Grega Skočir in njegov nekdanji kolega iz Big Foot Mame Gušti ter njegova soproga Chantal. Za drugo se je Katarina Čas stiskala s svojo novo ljubeznijo, oglaševalskim gurujem Aljošo Bagolo. Za tretjo je bila nerazdružljiva Popova trojica - dvojčici Jambrek in Nejc Simšič. Dobro razpoložen je bil Klemen Slakonja s kolegico iz Drame Ivo Babič in sovoditeljico NLP-ja Tjašo Železnik. Peter Lovšin je prišel s sinom Matejem, opazili pa smo tudi Manco Špik, Anjo Rupel, Neisho, Matjaža Javšnika in Trkaja.

Pravzaprav so bili tam skoraj vsi, ki kaj pomenijo na slovenski sceni. Poklicali smo jih za odzive, katerih povzetek bi lahko zapisali takole: Profesionalen koncert, sicer pa nisem oboževalec(ka) Killersov. No, izjema je bila Popova vremenarka Alenka Strnad Reza, ki je na vsak način (in prek vseh varnostnikov) hotela do frontmana Brandona Flowersa spraviti možev predlog za "skupni biznis". Sicer pa je bila histerija v okvirih normale.


Lovšin: Killersi upravičili reklamo
Peter Lovšin
meni, da je skupina upravičila svojo zgodovino in da dejansko zveni kot na ploščah. "Samo prizorišče se je izkazalo za funkcionalno, kar je pomembno za Ljubljano, in v celoti je bil to dogodek, ki ga sodobna pop-rock Slovenija potrebuje," je dejal veteran rocka.

Grega Skočir, ki je dal tudi sam skozi že malo morje koncertov, nam je povedal: "Organizacijsko in produkcijsko je bil koncert zelo dober, nisem bil sicer preveč impresioniran nad Killersi, ker pač nisem oboževalec, ampak vse ostalo je za pohvaliti." "Odlično, poznam vse tri plate, hočete še kaj vedeti?" je bil precej krajši klaviaturist Siddharte Tomaž.

Gutti: "Skrajni čas"
Namesto pod vipovskim šotorom so koncert med množico poslušali tudi nekateri mlajši, še ne toliko uveljavljeni slovenski glasbeniki.
Skupina Gutti, ki sta jo zastopala frontman Rok Erjavec in kitarist Simon Fugina, je dogodek komentirala: "Skrajni čas je že bil, da je nekdo tudi k nam pripeljal aktualno glasbeno zadevo, saj smo bili do zdaj večinoma deležni zgolj raznih balkanskih popevkarjev in odcvetelih svetovnih zvezd. Prizorišče, organizacija in tehnična oprema so bili na ravneh, ki jih ponavadi vidimo severno in zahodno od nas. Zvok bi sicer lahko bil malce boljši, predvsem je bil koncert razmeroma tih, vendar se je proti koncu popravil. Ljubljana kot evropska prestolnica vsekakor potrebuje še več tovrstnih dogodkov, upamo, da se bomo na kakšnem imeli možnosti predstaviti tudi mi."
Dan D "izpolnili svoj cilj"
Anja Rupel je priznala, da pravzaprav sploh ni ostala do konca, saj je koncert zapustila predčasno: "Dan D so mi bili bolj všeč. Ni bilo sicer nič narobe, nič pa tudi pretresljivega."
Voditelj NLP-ja in dramski igralec Klemen Slakonja se prav tako ne prišteva med najbolj zagrete oboževalce lasvegaške četverice in je prišel na Stožice bolj zaradi skupine Dan D: "Bilo je v redu. Užival sem predvsem v svetlobnih efektih, same skupine niti ne poznam." In še dodal: "Po snemanju oddaje sem se prišel malo zabavat - in sem se."

Bolj profesionalno je h koncertu pristopil Nikola Sekulovič - od basista predskupine Dan D bi kaj drugega že težko pričakovali. "Nastop Killersov je bil profesionalen, presenetilo me je, da toliko ljudi pozna tudi druge njihove komade, ne le eksponiran hit (Human, op. a.)," je koncert ocenil Sekulovič. In kako se je počutila skupina, za katero je znano, da jim bolj ustrezajo intimnejša prizorišča, ko je igrala pred množico na Hipodromu? "Za nas je bila ključna pridobitev možnost predstaviti našo glasbo tudi ljudem, ki na koncerte Dan D sicer ne zahajajo redno - glede na to, je bil naš cilj dosežen."
Grenak priokus po incidentu v VIP-u
Igralec Matjaž Javšnik je bil v oceni Killersov precej oster: "To je za srednješolce." Je pa edini med estradniki izdal neljub dogodek, do katerega je prišlo po koncertu v VIP-šotoru (glej okvirček spodaj): "Jaz sem bolj kot na Killerse čakal v VIP-šotoru na nastop Eskobars - ti igrajo bolj z jajci. A odigrali so lahko le dva komada, potem pa so jim izklopili elektriko. To ni prav in žal mi je fantov."

Dogodek so komentirale tudi nekatere druge priče: V VIP-šotoru so nastop skupine Eksobars (zmagovalcev natečaja Itak Džafest) prekinili policisti, ko so izklopili elektriko na odru. In to med drugo pesmijo, ko se jim je na odru pridružil kitarist skupine Killers, ki si je z njimi zaželel odigrati eno pesem. Dovoljenje za prireditev so imeli namreč samo do polnoči. A težava je bila v tem, da so organizatorji skupini Eskobars obljubili 30 minut nastopa, na oder pa so jim dovolili šele po polnoči, se jezijo oboževalci.
Opomba: Eskobarse smo poklicali za komentar, a skupina o tej temi ne želi dajati izjav.

Tako se je sicer odlično organiziran in izpeljan koncert končal z grenkim prikokusom.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si