"Dobro jutro! Zunaj je –7, tukaj pa +1,", je ob fotografiji, na kateri se široko smeji, viden pa je tudi njen nosečniški trebušček, zapisala skoraj 32-letna Jeseničanka, ki je bila pred dvema letoma na listi LMŠ-ja izvoljena v Evropski parlament, kjer deluje v okviru skupine Renew Europe.

V Bruslju sedi tudi v odborih za kulturo in izobraževanje, za okolje, javno zdravje in varnost hrane, za zaposlovanje in socialne zadeve ter v posebnem odboru za boj proti raku.

Na začetku lanskega leta je Joveva presenetila, ko je razkrila, da bi morala že maja 2019, ko je bila tudi izvoljena v Eropski parlament, postati mama, a je usoda hotela drugače – imela je namreč spontani splav v tretjem mesecu nosečnosti.

Joveva sicer ni prva slovenska evropska poslanka, ki je oz. bo rodila med mandatom – v začetku leta 2014 je mama postala Mojca Kleva Kekuš, poslanka skupine S & D oz. SD, ki je rodila hčerko Ano.

Mame so med mandatom postale tudi nekatere poslanke v slovenskem parlamentu, na primer Barbara Žgajner Tavš (2014) in Melita Župevc (2012).

Kako je s porodniškim in materinskim dopustom?

V Sloveniji velja, da lahko (bodoča) mama izkoristi materinski dopust – ta se praviloma začne 28 dni pred predvidenim datumom poroda in traja 105 dni. Po materinskem dopustu pa staršem pripada še starševski dopust, ki traja nadaljnjih 260 dni in ga lahko izkoristi bodisi otrokova mama bodisi oče, lahko pa si čas tudi razdelita. V Evropskem parlamentu imajo zaposlene 20 tednov porodniškega dopusta, so nam pojasnili na predstavništvu Evropskega parlamenta v Sloveniji, kakšna pravila veljajo za poslanke oz. poslance, pa ni povsem jasno.