Vili Resnik je s pesmijo Naj bogovi slišijo stopil na evrovizijski oder leta 1998. Foto: www.vili-resnik.com
Vili Resnik je s pesmijo Naj bogovi slišijo stopil na evrovizijski oder leta 1998. Foto: www.vili-resnik.com
Tanja Ribič
Igralka Tanja Ribič se je leta 1997 v Dublinu prelevila v pevko. Foto: RTV SLO
Darja Švajger
Darja Švajger je Slovenijo zastopala dvakrat, in sicer leta 1995 s pesmijo Prisluhni mi ter štiri leta kasneje s Še tisoč let. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji zastopniki Slovenije na izboru za Evrovizijo so po nastopu Quartissimo feat. Martina strnili vtise o tekmovanju.
Slovenski predstavniki na Evroviziji so se v včerajšnjem polfinalnem večeru drugo leto zapored ostali pred vrati finala. "Mi gremo v tekmovanje prenaivno, pošteno. Ampak zavedati se moramo, da je pet držav, ki nastopajo v polfinalu, že samodejno uvrščenih naprej. Mi smo Slovenčki, lahko naredimo "The best of the West" pa ne bomo naredili nič," opozarja predstavnik iz Birminghama Vili Resnik. Po drugi strani se Tanji Ribič zdi, da je tudi Evrovizija šla v ekstreme. "Ali je vse monumentalno ali pa klovnovsko," je opisala svoj pogled na spektakel igralka, ki je leta 1997 v Dublinu obujala spečega princa. " reba se je zavedati, da glasba ne igra nobene vloge," dodaja Omar Naber, ki je v Kijevu ostal pred vrati finala.

Iz drugih virov je o slovenskem rezultatu izvedela tudi dvakratna predstavnica na Evroviziji Darja Švajger, ki je njihovo neuvrstitev v finale strnila v dve besedi "na žalost". Najbolj "energična" predstavnica do zdaj, Nuša Derenda, je že prej opozarjala, da bo izvedba pesmi prepričala evrovizijsko občinstvo in poslušalstvo. "Skladba je lepa, toda vokalistka je premalo v ospredju. Ona je tisti, ki nagovori občinstvo in se z njim poveže," vidi razloge za neuspeh Derenda, ki meni, da je za uspeh potreben energičen in sproščujoč nastop z dobrim vokalom.

Po bitki so vsi generali
Anžeja Dežana

, ki je slovenske barve zastopal leta 2006, zelo moti val kritik, ki se sproži po tekmovanju. "Jaz sem navijal za njih in odleglo mi je, ko je Martina zadela zadnji ton," je delil svoje občutke po nastopu Dežan. Tudi Resnika je skrbelo, da bo pevki "počil glas", in dodaja, da ga moti "pljuvanje", ki sledi nastopu. Meni, da je treba na izbor poslati pesem, ki ima dušo, in ne nizanje različnih glasbenih elementov. Ribičevi pa je žal, da so se v to kuhinjo padli vrhunski glasbeniki, kot so Quartissimo. Resnik še svari, da je treba opozoriti javnost, ki veliko pričakuje od izvajalcev, da gre za neobremenjujoč festival.

Trema je, treme ni
Stopiti na oder pred večtisočglavo množico, ki ima pogled uprt samo proti tebi, je spoštovanja vredno dejanje. Kako pa se nastopajoči počuti pred njo? "Počutila sem se, kot da bi streljala enajstmetrovko," je svoje doživljanje treme opisala Ribičeva. "Trema je vsekakor bila, ampak bila je pozitivna. Drugače sem jo pa čutil tudi pred včerajšnjim odpiranjem kuvert," je povedal Dežan. Podobno kot on se je počutila tudi Derenda. Čeprav po Resnikovih besedah tisti, ki tega ne doživi, ne ve, kako se počuti izvajalec. "Ni šlo za pozitivno tremo, ki jo marsikdo opisuje, prisoten je bil stres, napetost, pritisk," je priznal Resnik. Naber se je s tremo spoprijel na svojevrsten način, kot je povedal, si je poskušal predstavljati, da je "nad dogajanjem".

Klavdija Kopina