Priprave na festival so končane, zdaj so na vrsti le še zadnje pomembnosti, kot je na primer ocvetličenje, ki ga praviloma opravijo proti koncu priprav. Foto: Organizator/Mediaspeed
Priprave na festival so končane, zdaj so na vrsti le še zadnje pomembnosti, kot je na primer ocvetličenje, ki ga praviloma opravijo proti koncu priprav. Foto: Organizator/Mediaspeed

Glasbeni direktor festivala Urban Centa je predstavil značilnosti glasbenega programa, kjer so v ospredju domači izvajalci. Poleg njih letos na festivalu gostujejo tuji glasbeniki, kot je pevec nekdanje legendarne skupine Spandau Ballet Tony Hadley s svojo skupino, ena vodilnih elektrosvingovskih skupin Deladap, pa hrvaška pevca Gibonni in Baby Lasagna.

Hrvaški pevec Baby Lasagna je zelo priljubljen tudi v Sloveniji. Foto: Eurovision.tv
Hrvaški pevec Baby Lasagna je zelo priljubljen tudi v Sloveniji. Foto: Eurovision.tv

"Tradicija, ki jo nosi festival, je za našo generacijo darilo, ki ga moramo čuvati in negovati. Vsako leto pa želimo festivalu dodati nekaj svežine, novosti, saj se je v 59 letih zamenjalo že nekaj generacij obiskovalcev. Veseli smo, da se k nam vračajo kar po tri generacije družin hkrati. Vsaka od teh zase najde primerno vsebino. To je edinstvena dodana vrednost, ki je nima noben dogodek v Sloveniji," pa je na novinarski konferenci poudaril podžupan občine Laško Enej Kirn.

Dan pred začetkom festivala je tradicionalno namenjen Laščanom in tistim, ki imajo tu korenine, njihovemu druženju, vpisu v knjigo Laščanov, zabavi in slavju pred novim največjim letnim dogodkom v njihovem mestu.

Na festival tudi z vlakom
Da bo pot v Laško sproščena, varna in do okolja prijazna, da se obiskovalci izognejo morebitni gneči na cesti in iskanju prostega parkirnega mesta, letos v partnerstvu s Slovenskimi železnicami vsaka kupljena festivalska vstopnica hkrati prinaša tudi brezplačno povratno vozovnico za vlak. Vozni red vlakov je prilagojen urniku koncertov v Laškem, poleg rednih vlakov je na voljo še nekaj izrednih vlakov.

Ob vstopu v mestno središče bo treba pokazati veljavno vstopnico, kar omogoča nadzor nad številom obiskovalcev in s tem tudi ustrezno varovanje, zaradi česar je uporabniška izkušnja obiskovalcev nedvomno pridobila kakovost, je poudarila direktorica STIK Laško Tina Belej.

Prav tako je spomnila na vsakodnevne razstave v Hiši generacij, v Muzeju Laško, ulični vrvež in etno dogajanje na občinskem dvorišču s prikazom zgodovinskih slik življenja v teh krajih. Pa to še ni vse, tu so tudi večerne povorke in tradicionalna nedeljska parada starodobnikov, pihalnih godb, mažoretk in številnih drugih skupin, povsem na koncu pa sledi še tradicionalni festival plehmuzik.