Tajska stojnica je požela veliko zanimanja. Foto: BoBo
Tajska stojnica je požela veliko zanimanja. Foto: BoBo

Predsednica združenja, v katerem so zbrane žene veleposlanikov v Sloveniji, Aleid Douma (sicer žena nizozemskega veleposlanika), ocenjuje, da se je na letošnjem dobrodelnem bazarju zbralo več tisoč ljudi, točne številke pa ne ve.

Na stojnicah se predstavlja 32 držav, svojo posebno stojnico pa ima tudi Evropska unija. Članice Sile na stojnicah ponujajo izdelke, ki so jih dobile z donacijami, pa tudi take, ki so značilno za državo, iz katere prihajajo. Lani je združenje s prodajo zaslužilo več kot 50.000 evrov, kar želijo doseči tudi letos, je pojasnila Doumova.

Vodilo bazarja je "share and care"
Ob tem je razložila še, da je osnovno vodilo bazarja "share and care", torej deliti in skrbeti. Po njenih besedah delijo izdelke in ideje, srbijo pa drug za drugega in za ljudi, ki potrebujejo pomoč. Denar, zbran s prodajo izdelkov, bodo tako namenili pomoči potrebnim družinam, denimo družini, ki želi doma postaviti dvigalo za invalidnega otroka, del denarja pa bo šel tudi društvoma Ključ in Sonček.

Organizatorji so letos pripravili tudi kulturni program, ki bo obiskovalcem ponudil glasbeno in plesno popotovanje po svetu oz. po državah, ki se predstavljajo na prireditvi. Na bazarju bo med drugimi nastopila plesna in pevska skupina otrok s posebnimi potrebami iz Zveze Sožitje iz Kopra.

Prvi bazar je društvo Sila organiziralo že leta 1993, na katerem je sodelovalo 15 držav. Do danes je društvo z bazarji in drugimi dejavnostmi zbralo okoli milijon evrov, pomagali pa so več kot 200 organizacijam in posameznikom v Sloveniji.