Pustne maskare so se zbrale iz cele Slovenije v Ljubljani na pustnem Zmajevem karnevalu. Foto: BoBo
Pustne maskare so se zbrale iz cele Slovenije v Ljubljani na pustnem Zmajevem karnevalu. Foto: BoBo
Pustne sprevode pripravljajo v Ljubljani, Kranju, Kopru, Celju, Novem mestu in številnih manjših krajih. Foto: BoBo
Pustno rajanje v prestolnici je zaznamoval dež. Foto: BoBo
Pust na Banjški planoti
Kurent
Zombiji na Ptuju

Med drugim je Ljubljana gostila Zmajev karneval, ki je tokrat posvečen 150-letnici rojstva arhitekta Maksa Fabianija. Tradicionalni Zmajev karneval se jezačel ob 11. uri na Novem trgu, povorka z zelenim zmajem, etnološko obarvanimi pustnimi maskami, otroškimi skupinami in drugimi organiziranimi skupinami mask, je pot sklenila na Kongresnem trgu, kjer so razglasili najboljše maske.

Več fotoutrinkov rajanja v prestolnici si lahko pogledate spodaj.

Na Igu se je ob 14. uri začel že 17. tradicionalni Podkrimski pustni karneval, na katerem zadnja leta sodeluje okoli tisoč domačih in gostujočih mask. Če bo Kurentovanje na Ptuju vrhunec doživelo z nedeljsko povorko, pa je že danes veselo drugod po Podravju. Tako so pripravili pustovanje v Lenartu, z otroškim pustnim rajanjem pa se je začel tudi Ormoški fašenk.

Na Gorenjskem je veselo na Bledu, kjer poteka pustni karneval s povorko, v kateri sodelujejo društva, klubi in druga združenja s skupinskimi maskami, ne manjkajo pa tudi kurenti iz Rogoznice pri Ptuju. V Radovljici je prav tako pustni karneval, ob 11. pa so maškare, med katerimi so bili tudi znameniti Šenčurski godlarji, preplavile tudi središče Kranja.

Istrski karneval je najbolj zaznamovala povorka v starem mestnem jedru Kopra. Medtem so v Izoli pripravili otroško rajanje, zvečer pa bo sledil tradicionalni veliki pustni ples v Piranu.

V Novem mestu je tamkajšnje Društvo prijateljev mladine Mojca priredilo rajanje za otroke ter razdelilo 600 krofov. Karnevalsko mesto pa je postala tudi Ribnica, kjer poteka najbolj množično pustovanje od Barja do Kolpe.

Ne celjskem koncu poteka 62. Pust šoštanjski, prav tako v Celju, kjer so lahko najmlajši že dopoldne na Krekovem trgu zganjali pustne norčije.

Na ptujskih ulicah zombiji
Že včeraj pa je prvič v zgodovini kurentovanja ptujske ulice in trge zasedla večerna tematska povorka. Okrog 1.000 obiskovalcev se je zabavalo ob predstavitvi Zombijev, ki so se na pot do osrednjega prizorišča ptujske pustne tržnice, podali izpred Furstove hiše.

Veselo tudi po vaseh
Na Humu v Goriških Brdih so pustarji po tradiciji že zgodaj dopoldne krenili od hiše do hiše, kjer so jih pričakale domače dobrote. Letos je bila to velika žabarska druščina - tudi v deželi češenj oljk in trt je bilo namreč v zadnjem času veliko dežja in mokrote. Zato je bilo treba paziti ne le na traktorje, ampak tudi na žabe na cesti. Podobno veselo pa je bilo na etnološkem pustu Grgarske Ravne (Banjška planota)

Več utrinkov spodaj. Avtor fotografij (3 - 8) s Ptuja Črtomir Goznik, avtor fotografij (9 - 12) s Huma Ervin Čurlič, avtorica 13 fotografije Duška Lah in fotografska agencija BoBo (14 - 63).

Pust na Banjški planoti
Kurent
Zombiji na Ptuju