Eno je gotovo - letos rekorda ne bo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Eno je gotovo - letos rekorda ne bo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z nekaterimi nevladnimi organizacijami mlade tudi letos spodbuja k plesu in zabavi brez alkohola. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Koprski maturantje so odplesali četvorko na Titovem trgu in podobno kot njihovi kolegi po drugih slovenskih mestih donirali sredstva za vrstnike v državah, ki zaradi poplav letos ne morejo na tak način zaključiti šolskega leta. Foto: Radio Koper

MMC se je pridružil dogajanju v središču Ljubljane, kjer je že štirinajstič potekala Maturantska parada v organizaciji plesne šole Urška. Mlade, ki se poslavljajo od dijaških dni, je pred začetkom nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković.
"Drage maturantke in maturanti, želim vam lepo popoldne. Uživajte v svojem dnevu. In spomnite se na svoje kolege tako v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Hrvaškem. Potem pa dobre mature in dolge, dolge počitnice. Srečno na počitnicah," je zaželel maturantom Janković. Poleg ljubljanskega župana pa je zbrane pozdravil tudi predsednik države Borut Pahor, ki si je ogledal ples skupaj s svojo partnerico Tanjo Pečar.

Velik dogodek tudi v Mariboru
Osrednji dogodek Maturantske četvorke, ki jo Plesna zveza Slovenije organizira v okviru projekta European Quadrille Dance Festival, pa se je zgodil v Mariboru, kjer so pričakovali več kot 3.000 plesalcev. Mlade je tam nagovorila tudi predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. Na Maturantski četvorki so v Sloveniji plesali še v 17 krajih, med drugim tudi v Kranju, Novem mestu in Murski Soboti.

Brez rekordov
Letošnji ples četvorke na ulici je minil brez merjenja moči v rekordih, saj je zaradi poplav odrezan del Balkana, kar pomeni, da bo dogodek mednarodno manj odmeven. V Srbiji namreč potekajo dnevi žalovanja, toda kot je pred dnevi dejal Rudi Kocbek iz Plesne zveze Slovenija, bodo tam zaplesali 30. maja. Na Hrvaškem pa so ga pod organizacijo Plesne zveze zaplesali že pred enim tednom, ko so imeli maturanti konec šolskega leta. Prav tako se ga je zaradi političnih razmer v Ukrajini udeležilo manj tamkajšnjih maturantov. V ta namen so vsi maturanti, ki so plesali na Slovenski ulici, poslali po končanem plesu sms z donacijo petih evrov.

MMC se je pridružil dogajanju v Ljubljani. Več utrinkov si lahko pogledate spodaj.