Na smreko sredi Prešernovega trga so razobeslili 10 kilometrov lučk. Foto: BoBo
Na smreko sredi Prešernovega trga so razobeslili 10 kilometrov lučk. Foto: BoBo
Vrhunec prazničnega družabnega dogajanja v prestolnici bo tako kot v ostalih mestih po Sloveniji 31. decembra. Foto: BoBo

15-metrska smreka na Prešernovem trgu je tradicionalno zasijala po nagovoru župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, ki je skupaj z obiskovalci trga odšteval sekunde do prižiga.

Praznične luči so tudi letos postavljene po zamisli slikarja Zmaga Modica, predstavljajo pa vesoljske igrače. Po interpretaciji Modica bo prikazovala "posledico oziroma logično nadaljevanje naravnih postopkov, ki se jim reče duševno in duhovno življenje". V ospredju bo "intelekt kot neke vrste igra, ki nenadno spreminja smer iz linije v elipso, iz kroga v črto, v zalomljeno pot do cilja ali pot samo".

Poleg smreke pa je v prestolnici zasvetilo tudi okoli 40 kilometrov svetlobnih verig. "Srečo je treba deliti," je bilo osrednje sporočilo spremljevalnega programa, ki ga je med drugim tudi popestril Marko Hatlak na harmoniki.

Le nekaj minut pred prižigom pa so iz Bruslja javili, da je Ljubljana prejela bronasto priznanje za mesto, ki omogoča dostopnost javnega prostora osebam, ki so gibalno ovirane.

Prav tako se je na Bregu, Cankarjevem nabrežju ter na Kongresnem in Prešernovem trgu začel tudi praznični sejem, na zadnji lokaciji pa še Miklavžev sejem. Na Pogačarjevem trgu praznični sejem že poteka, končal pa se bo 31. decembra. Na drugih lokacijah se bo sejem končal 1. januarja.

V tisočerih lučkah je zažarel tudi Kranj. Vzdušje na ulicah so popestrile različne prireditve v sklopu veselega decembra. Uvod v praznični mesec pa se je začel s postavitvijo in blagoslovom božičnega drevesa ter prižigom luči na Glavnem trgu ob 17. uri.

Več utrinkov si lahko pogledate spodaj.