Plesni mojstri so pokazali vse svoje znanje v temperamentnem plesu. Foto: MMC RTV SLO
Plesni mojstri so pokazali vse svoje znanje v temperamentnem plesu. Foto: MMC RTV SLO
Mojstri salse v akciji
Mednarodna plesna mojstra o salsi
Slovenski učitelj salse o festivalu

Salsa je ples strasti in vročih ritmov, zato festival privabi vsako leto več plesnih navdušencev. Tudi letos bodo salso učile svetovno znane zvezde iz sveta karibskih ritmov in domače dežele. Organizator festivala, ki bo svoja vrata zaprl v nedeljo, 11. oktobra, je športnoplesni center Buba.



Ste vedeli:
- Reggaeton:
energetska mešanica hiphopa in latina, ki je na vseh zabavah salse. Za plesalce salse je to odlična dopolnitev, saj gre za odličen trening "body movementa". Pleše se lahko solo ali v paru, le da je ta običajno prepuščen lastni interpretaciji glasbe.

- Merengue: preprost latinskoameriški ples, kjer se plesalci le zabavajo. Pleše se lahko v paru ali skupinskih točkah. Pri nas poznamo nekaj standardnih kombinacij, ki vedno napolnijo plesišče.

- Bachata: Čuten latinskoameriški ples, kjer se bodisi tesno privijete k svojemu partnerju ali pa plešete z metrsko razdaljo. Partnerji se običajno držijo za roke ali so objeti in se počasi s preprostimi koraki gibljejo skozi glasbo.

V treh dneh bo festival postregel z več kot 43 delavnicami, ki bodo potekale v štirih dvoranah, program pa je razdeljen na tri različne stopnje zahtevnosti. Kot nam je povedal Leon Južnič, domači učitelj salse, se lahko festivala udeležijo tako popolni začetniki kot izkušeni plesalci. Vsak lahko pride tudi sam, saj se vedno najde kakšen prost plesalec ali plesalka.

Vroča zabava z nastopi vrhunskih plesalcev
Večere Salsa Power festivala bodo popestrile petkova tematska in sobotna galazabava v Festivalni dvorani. Prvo je obiskal tudi MMC in preveril temperament in temperaturo kar iz prve vrste. Plesni nastopi gostujočih učiteljev, drugih povabljenih plesalcev ter nekaterih domačih plesnih skupin so namreč uradni del programa večernih zabav in dodajo poseben čar vsaki zabavi. Plesalci v bleščečih kostumih so se predstavili vsak s svojo zgodbo, ob tem pa seveda ni bilo moč spregledati, kako plešejo res vrhunski mojstri plesa, ki so pod "sončno stran Alp" prišli iz Nemčije, Bolgarije, Gvatemale, Madžarske, Avstrije, Mehike, Norveške, Japonske in Velike Britanije.

Salsa: glasba + ples
Pred kamero smo dobili dva plesna mojstra po imenu Alexis in Jazzy, ki prihajata iz Gvatemale in bosta salso učila slovenske plesalce. Zaupala sta nam, da sta presenečena, kako priljubljena je salsa v Evropi. Salsa je mešanica različnih plesov, izhaja pa iz Latinske Amerike. Salsa je pravzaprav streha, pod njo pa je združeno veliko kulturne dediščine," nam je povedal Alexis, ki salso uči že okrog 12 let. Sprva je salso poučeval v plesni šoli svojih staršev v Gvatemali, nato pa se preselil na Japonsko, kasneje pa še na Norveško, kjer se je pridružil svojemu bratu Jazzyju. Slednji nam je zaupal, da obstajata dva razloga, zakaj je salsa še posebej v Evropi trenutno tako popularna: "Prvi (razlog) se skriva v glasbi, ki gre res v uho in človeka kar "sili" k plesu, drugi pa je sam ples, ki se ga lahko nauči prav vsak."

V dveh večerih se bo sicer zvrstilo več kot 15 nastopov, v nedeljo bo v dvorani v Bubi še poslovilna zabava.

V priloženih videoposnetkih si oglejte, kaj nam je Leon Južnič povedal o samem festivalu, koliko let že učita in kaj si o salsi mislita dva vrhunska mojstra tega plesa. Ponujamo tudi utrinke z učenja salse pa tudi nastope priznanih mednarodnih plesalcev.

Mojstri salse v akciji
Mednarodna plesna mojstra o salsi
Slovenski učitelj salse o festivalu